کاوه ایرانی / روزنامه نگار/ حدود شش ماه است که عراق کمتر روی آرامش را به خود دیده است. این آشفتگی ها پس از تظاهرات مردمی در این کشور علیه فساد دولتمردان عراقی آغاز شد. در پی این سلسله اعتراضات تعداد زیادی از معترضان عراقی جان خود را از دست دادند. همچنین در طول […]
کاوه ایرانی / روزنامه نگار/
حدود شش ماه است که عراق کمتر روی آرامش را به خود دیده است. این آشفتگی ها پس از تظاهرات مردمی در این کشور علیه فساد دولتمردان عراقی آغاز شد. در پی این سلسله اعتراضات تعداد زیادی از معترضان عراقی جان خود را از دست دادند. همچنین در طول این مدت برخی از مراکز دیپلماسی نیز مورد تعرض قرار گرفتند. اما موضوع آنجایی پیچیده شد که اعتراضات داخلی عراق با تنش میان ایران و آمریکا در هم گره خوردند و منجر به اقدامات سخت دو کشور علیه یک دیگر در خاک عراق شد.
به گزارش «جمله» اوایل دی ماه بود که پایگاه التاجی متعلق به نظامیان آمریکایی در عراق مورد حمله راکتی قرار گرفت. پس از این حمله که به کشته شدن یک پیمانکار آمریکایی و زخمی شدن چند نیروی نظامی منجر شد، ارتش آمریکا مواضع نیروهای حشد الشعبی را با هواپیماهای اف ۱۵ خود به شدت بمباران کرد . در جریان حمله هوایی ۲۵ نفر کشته و ۵۱ نفر زخمی شدند. این در حالی بود که هیچ گروهی مسئولیت این حمله راکتی را بر عهده نگرفته بود و حتی برخی از مقامات عراقی اظهار کرده بودند که نیروهای حشدالشعبی و حزب ا… هیچ دخالبتی در این عملیات راکتی نداشته اند.
حمله عراقی های خشمگین به سفارت آمریکا
در مراسم تشییع شهدای حمله هوایی نیروهای آمریکایی در دهم دی ماه بود که تشییع کنندگان خشمگین عراقی به سمت سفارت آمریکا در بغداد در منطقه سبز حرکت کرده و به سفارت آمریکا حمله کردند. در جریان حمله به سفارت آمریکا در عراق، معترضان دومین در ورودی سفارت را به آتش کشیده و درگیری ها میان گارد حفاظت از سفارت با معترضان، چند زخمی برجای گذاشته است. معترضان عراقی همچنین بر دیوارهای سفارت امریکا شعارهای مرگ بر آمریکا و مرگ بر اسراییل نوشتند. در این میان یکی از شعارهایی که بر روی دیوار سفارت آمریکا نظر خبرنگاران خارجی را به خود جلب کرد، این بود: «قاسم سلیمانی فرمانده من است».
کمتر از ۳ روز از این ماجرا نگذشته بود که سردار قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس فرمانده نیروهای حشد الشعبی در فرودگاه بغداد توسط پهپاد آمریکایی مورد سوء قصد قرار گرفته و به شهادت رسیدند.
شهادت این دو چهره ارزشمند محور مقاومت عزم گروه های عراقی را برای اخراج آمریکایی ها جزم کرد. این در حالی بود که مقتدی صدر رهبر جریان صدر از چند روز قبل از این حادثه از گروه های عراقی خواسته بود تا او را در اخراج آمریکایی ها از عراق یاری دهند.
صدر در سخنانی در خصوص اخراج آمریکایی ها از عراق گفته بود: « من در حال حاضر آماده هستم با روشهای سیاسی و حقوقی این اشغالگر را بیرون کنم اما آیا کسی هست که ما را یاری کند؟ پس برای یکپارچه شدن جهت بیرون کردن اشغالگر در سریعترین زمان ممکن بشتابید؛ باید رفتارهای غیر مسئولانه برخی از گروههای نظامی را از خودتان دور سازید و باید زمام امور فقط در دست نیروهای امنیتی باشد».
پس از شهادت سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس، اکثر گروه های عراقی بر اخراج آمریکایی ها متفق القول بودند. با اینحال دولت عراق گرچه مدعی همراهی با نظر مردم این کشور خود را نشان می دهد اما در حقیقت در مسیر اهداف کاخ سفید حرکت می کند. دولت عراق تلاش می کند در یک زمان هم خود را همصدا با مردم نشان داده و از یک سو حمایت های آمریکا را نیز از دست ندهد. به همین دلیل است که گروه های عراقی تنها راه برای اخراج آمریکایی ها را نه اتکا به قعطنامه پارلمان این کشور، بلکه اقدام نظامی با هدف ناامن کردن خاک عراق برای نیروهای آمریکایی می دانند.
تظاهرات میلیونی و آشکار شدن اختلافات
جمعه گذشته هزاران عراقی علیه ادامه حضور نیروهای آمریکایی در خاک عراق به درخواست مقتدا صدر، دست به تظاهرات زدند. در این تظاهرات، صدر بیانیهای صادر کرد و طرحی برای خارج کردن نیروهای آمریکایی ارائه نمود. وی خواستار «برچیدن همه پایگاههای نظامی و دفاتر شرکتهای امنیتی آمریکایی در عراق، بستن آسمان عراق به روی پروازهای جنگی و تجسسی اشغالگران و لغو همه توافقهای امنیتی با اشغالگران شد». همزمان، طرفداران جریان صدر از میدانهای اعتراضات در عراق عقب نشینی کردند. اندکی بعد، نیروهای امنیتی، به محلهای تجمع معترضان یورش برده و آن را متفرق کردند. مجموع این وقایع، موجب شد که در ائتلاف نانوشته صدر و معترضان، شکاف ایجاد شود.
معترضان، صدر را به همدستی با نیروهای امنیتی در سرکوب تظاهرات متهم کردند و صدر نیز با صدور بیانیهای از معترضان گلایه کرد و نوشت: «ابراز تأسف میکنم و گلایه میکنم از تظاهرات کنندگان (میدان التحریر) و سایر استانها. کسانی که بعد ا خدا، من پشتیبان آنها بودم و گمان میکردم پشتیبان من و عراق هستند.» شکاف میان صدر و تظاهرات کنندگان زمانی آشکار شد که صدر برای برگزاری «تظاهرات میلیونی» ضدآمریکایی در جمعه گذشته فراخوان داد. برخی معترضان، در اهداف صدر تشکیک کردند و عصر روز جمعه درگیریهایی میان دو طرف رخ داد. صدر هر گونه حمایت سلبی یا ایجابی از تظاهرات کنندگان را ممنوع کرد. البته این مورد، باعث جدا شدن یکی از رهبران جریان صدر شد. با وجود صدور فرمان توقف مداخله سلبی یا ایجابی در تظاهرات، شیخ اسعد الناصری، از رهبران بارز جریان صدر در ناصریه، به حمایت از تظاهرات پرداخت. در نتیجه، مقتدی صدر او را از جریان خود اخراج کرد. الناصری نیز، در پاسخ به این امر، ضمن کنار گذاشتن عمامه و لباس روحانیت، به معترضان پیوست.
آشفتگی در حد بی نهایت
درست در زمان آشکار شدن اختلاف میان گروه های عراقی بر سر مطالبات ملی، شامگاه یکشنبه پنج راکت کاتیوشا به سمت منطقه امنیتی سبز در مرکز بغداد شلیک شد که یکی از آنها در سفارت آمریکا فرود آمد. العربیه گزارش داد که چند راکت مشخصا به سفارت آمریکا در بغداد شلیک شده است. برخی منابع اعلام کردند در این حمله پنج کارمند سفارت زخمی شدند که حال یکی از آنان وخیم گزارش شده است. یک مقام نظامی آمریکایی نیز گفت که راکت به ساختمان غذاخوری سفارت اصابت کرده است.
بی بی سی به نقل از یک مقام ارشد دفاعی آمریکا تایید کرد که یک موشک کاتیوشا به یک بخش غذاخوری ساختمان سفارت آمریکا در منطقه سبز بغداد برخورد کرده است.
هنوز آمار رسمی از تعداد مجروحان حمله راکتی به سفارت آمریکا در بغداد منتشر نشده است. اما منابع خبری گفتهاند که هیچ کسی کشته نشده است.
پایگاه خبری العربیه نیز گزارش داده است که در حمله راکتی به ساختمان سفارت تعدادی مجروح شدهاند اما تعداد دقیق آن مشخص نشده است. همچنین گفته شده که تعدادی بالگرد آمریکایی در محوطه سفارت فرود آمده که احتمالا برای انتقال مجروحان در حال عملیات هستند.
منابع خبری عصر یکشنبه از شلیک چند راکت به منطقه سبز بغداد که سفارت آمریکا در آنجا قرار دارد، خبر دادند.
شبکه خبری «السومریه نیوز» به نقل از یک منبع امنیتی خبر داد که یکی از موشکهای کاتیوشای شلیک شده به منطقه سبز در بغداد، به ساختمان سفارت آمریکا برخورد کرده است.
بسیاری از تحلیلگران بر این عقیده اند که حملات موشکی به منطقه سبز عراق در راستای تهدیداتی است که پیش از این گروه های عراقی در خصوص ادامه حضور نیروهای آمریکایی در خاک عراق بیان کرده بودند. برخی نیز اعتقاد دارند این حملات موشکی نه تنها هشداری به نیروهای آمریکایی در خصوص ادامه حضورشان در خاک عراق است بلکه نوعی تلاش برای پوشاندن اختلافات داخلی و تحت تاثیر قرار دادن افکار عمومی داخل عراق محسوب می شود. در نهایت آنچه که بیش از همه خودنمایی می کند گرفتار شدن عراق در یک آشفتگی سیاسی و اجتماعی است. آشفتگیی که می تواند هزینه های سنگینی را بر ملت عراق و حتی نیروهای خارجی حاضر در این کشور تحمیل کند.