آغاز عراقچی از قاهره
آغاز عراقچی از قاهره
با توجه به مجموعه اظهارنظرهای رییس دولت چهاردهم و همچنین سخنان قاطع سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه روشن است که از سر گرفتن مذاکره با غرب اگر هم در دستِ اجرا باشد، اولویت دولت نیست و مسعود پزشکیان عزم خود را جزم کرده تا توسعه روابط دیپلماتیک خود را از کشورهای منطقه، ظرفیت همسایگان و همچنین کشورهای حوزه شرق و در رأس آن چین و روسیه آغاز کند.

اگر دولت چهاردهم بر این اولویت تأکید دارد، که به باور ما نیز اگر به‌درستی اجرا شود، سیاست درستی است هرچند نباید توسعه روابط با اروپای غربی و ترمیم روابطه با ایالات متحده آمریکا رها کرد، «ریاض» و «قاهره» باید در اولویت باشند.
عربستان سعودی و مصر دو کشور ممتاز و صاحب نفوذ در جهان عرب هستند که برخی از این کشورها همسایه دور و نزدیک جمهوری اسلامی به شمار می‌آیند ضمن این‌که مصر همچنین می‌تواند برای ایران دریچه‌ای ویژه به کشورهای شمال قاره آفریقا نیز باشد.
همچنین از این نکته نیز آگاهی داریم که مشکلات قدیمی و گره‌های کور و مزمنی در روابط ما با مصر و عربستان وجود دارد که ریشه برخی از این مشکلات به چهار دهه می‌رسد اما به‌موازات این مشکلات، ایران با این کشورها مشترکات دینی و فرهنگی بسیاری دارد که با کمتر کشوری در دنیا داشته است و همین اشتراکات دینی و فرهنگی موجب می‌شود همواره مسیرهای ویژه‌ای برای دیپلماسی بین ما باز بماند که با مذاکره و مسامحه می‌توان نتایج شگرفی از آن برداشت کرد.
نکته مهم بعدی این است که اصولاً در دنیای سیاست، هیچ متحد دائمی و هیچ دشمن دائمی وجود ندارد و تغییر شرایط سیاسی و ژئوپولیتیک موجب می‌شود دشمنی به دوستی بدل گردد و لازم است دولت‌مردان جمهوری اسلامی پس از ۴ دهه زمامداری به این اصل مسلّم برسند و بهترین نمونه آن کشور عراق است که ۸ سال در ردیف دشمن شماره یک منطقه‌ای ایران بود و امروز بیش از دو دهه است که دوست شماره یک تهران به حساب می‌آید.
سلوک سیاسی کشورها نیز این موضوع را تأیید می‌کند به‌عنوان نمونه روز گذشته رییس‌جمهور مصر پس از مدتی تقریباً طولانی به ترکیه سفر کرد.
«عبدالفتاح السیسی» وارد ترکیه ‌شد تا با رییس‌جمهور اردوغان گفتگو کند. این اولین سفر رییس‌جمهور مصر به ترکیه بعد از ۱۲ سال است. اردوغان نیز در ماه فوریه برای اولین بار از سال ۲۰۱۲ به مصر سفر کرده بود و این تبادل، احتمالاً یخ روابط این دو کشور بزرگ اسلامی را آب خواهد کرد.
آخرین باری که رییس‌جمهور مصر از ترکیه دیدن کرده بود مربوط به سال ۲۰۱۲ بود که «محمد مرسی» به آنکارا آمد و پس از آن و با کودتای ارتش به رهبری عبدالفتاح السیسی علیه مُرسی، روابط قاهره و آنکارا سال‌ها دچار تنش بود. ترکیه تلاش بسیاری کرد تا سایه حبس ابد و اعدام را از سر محمد مرسی بردارد و در نهایت رییس‌جمهور سابق مصر در یکی از جلسات دادگاه، جان خود را از دست داد اما امروز ترکیه به این باور رسید که آن فصل سپری شد و باید برابر سیاست خارجی خود را مطابق با شرایط امروز تنظیم کند و این نوعی بلوغ است.
سخنگوی ریاست‌جمهوری ترکیه با اشاره به این سفر گفت: حضور رییس‌جمهور السیسی در آنکارا بر تقویت روابط دو کشور و توسعه همه‌جانبه روابط سیاسی و اقتصادی کمک خواهد کرد.
همان‌گونه که آنکارا و قاهره به هم مانند دشمنان دائمی نگاه نکردند و امروز با تحکیم مناسبات سیاسی برنامه دارند روابط اقتصادی خود را توسعه دهند، ما نیز باید چنین نگاهی داشته باشیم و در این میان مصر کشوری مهم و تأثیرگذار در خارجِ نزدیک ما است.
سید عباس عراقچی آخرین روز هفته‌ای که گذشت دست به اقدامی کرد که باید ادامه داشته باشد و به لایه‌های عمیق‌تر سیاسی توسعه یابد.
پس از ارتباط مستقیم تلفنی عراقچی و وزیر امور خارجه مصر، ویزای تیم ملی المپیاد کامپیوتر ایران صادر و برای نخستین بار مقرر شد یک تیم المپیاد ایران در مصر حاضر شود. پیش از این تیم‌های ملی و دانشگاهی ایران از حضور در مسابقات علمی مختلف به میزبانی مصر، به دلیل عدم صدور ویزا، بازمانده بودند.
علی شریفی زارچی استاد دانشگاه شریف در توییتی نوشت: با ارتباط مستقیم دکتر عراقچی و وزیر خارجه مصر، ویزای تیم ملی المپیاد کامپیوتر ایران صادر شد تا برای نخستین بار، یک تیم المپیاد ایران در این کشور حضور یابد.
این موضوع البته مربوط به شرکت یک تیم علمی بود اما بسیاری از مسیرهای اقتصادی و تجاری را نیز می‌توان با چنین تماس‌هایی باز کرد و درنهایت زمین برای حضور جدی‌تر سرمایه‌گذاران دو کشور هموار خواهد شد.
توقع ما از دولت چهاردهم این است که با توجه به تأکید رهبر معظم انقلاب مبنی بر اندک بودن زمان این است که وقت را هدر ندهند و در مسیر توسعه و تحکیم روابط با مصر و عربستان سعودی استخاره نکنند و به نگاه و اشاره تندورهایی که ساعت‌شان هنوز به افق برخی افراطی‌گری‌های دهه شصت است، بی‌توجه باشند.