آغاز مذاکرات ایران و ۱+۴ در وین
آغاز مذاکرات ایران و ۱+۴ در وین

    نشست کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونان و مدیران سیاسی وزیران خارجه ایران و ۱+۴ بعد از حدودا یک سال به طور حضوری و رسمی در وین پایتخت اتریش آغاز به کار کرد. سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان ریاست هیات ایرانی را برعهده دارد. عراقچی دوشنبه شب بعد از […]

 

 

نشست کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونان و مدیران سیاسی وزیران خارجه ایران و ۱+۴ بعد از حدودا یک سال به طور حضوری و رسمی در وین پایتخت اتریش آغاز به کار کرد.
سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان ریاست هیات ایرانی را برعهده دارد.
عراقچی دوشنبه شب بعد از ورود به وین با رئیس هیأت چین دیدار کرد. هم چنین وی روز سه شنبه و پیش از شروع مذاکرات با رئیس هیات روسیه و هماهنگ کننده اتحادیه اروپا و رئیس کمیسیون مشترک دیدار کرد و آخرین ترتیبات اجرایی مربوط به برگزاری کمیسیون را مرور کردند.
آمریکا به طور رسمی در این نشست شرکت نمی کند چرا که این کشور به طور رسمی با امضای رییس جمهور وقت خود از برجام خارج شده است از این رو بازگشت آن به برجام و شرکت در نشست های برجام مستلزم ساز و کاری است که یکی از موضوعات در دستور نشست فعلی در وین همین موضوع است. در عین حال بنا بر اعلام رسانه های آمریکایی و غربی، هیات آمریکایی به سرپرستی رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در وین به سر می برد و توسط هماهنگ کننده مذاکرات هسته‌ای در جریان نتایج و روند مذاکرات قرار می گیرد.
مقامات آمریکایی در چند هفته اخیر اظهارات و مواضعی منطقی‌تری نسبت به مواضع اولیه که در دولت جو بایدن اتخاذ شد، در پیش گرفته‌اند.
رابرت مالی اخیرا در سخنانی گفته است که “هدف بازگشت به برجام بدون درخواستی برای تقویت آن است.” او گفت که “بازگشت به برجام بدون هیچ عنصر اضافی که آن را طولانی‌تر و قوی‌تر کند انجام می شود و هدف این است که ببینیم می توانیم توافق کنیم که آمریکا برای بازگشت به برجام چه اقداماتی را باید انجام دهد و ایران چه قدم هایی را برای بازگشت برمی دارد.”
نماینده ویژه آمریکا همچنین گفته است که “آمریکا مجبور است تحریم‌هایی را که با توافق هسته ای با ایران مغایرت دارد لغو کند.”
به نظر می آید مقامات آمریکایی از این موضع که ”ایران باید ابتدا به تعهدات خود بازگردد تا تحریم ها برداشته شوند” دست کشیده است.
رابرت مالی گفته است، اینکه چه کسی وزن بیشتری دارد مهم نیست، مهم این است که هر دو طرف آماده هستند تا باری که باید تحمل کنند را به دوش بکشند.
کارشناسان معتقدند آمریکا برای بازگشت به توافق ۲۰۱۵ و نه بیشتر آماده است با این حال آنچه امروز در مذاکرات کمیسیون مشترک در وین اتفاق می افتد، می تواند تعیین کننده رویکردها در آینده باشد.
پایداری ایران بر مواضع هسته‌ای خود بعد از تغییر دولت در آمریکا، باعث شده است تا واشنگتن از خواسته‌های حداکثری خود برای بازگشت به برجام دست بکشد اما این پایان ماجرا نیست و داستان تازه شروع شده است. اجرای برجام به خودی خود موضوعی بحث برانگیز بوده است و اکنون بعد از سال ها وقفه در اجرای تعهدات و تغییراتی که در این مدت انجام شده است، طبعا کار سخت‌تر خواهد بود و نباید انتظار داشت که به سرعت نتایج رفع تحریم ها را شاهد باشیم.

روانچی: مذاکرات وین می‌تواند یک موقعیت برد-برد برای همه باشد
نماینده کشورمان در نیویورک در پیامی توییتری با توجه به برگزاری مذاکرات وین، بر لزوم لغو تمامی تحریم های آمریکا به جهت متوقف شدن اقدامات جبرانی برجامی ایران تاکید کرد.
مجید تخت روانچی، نماینده کشورمان در سازمان ملل درباره مذاکرات امروز اعضای کمیسیون مشترک برجام که در وین انجام می شود، در صفحه توییترش نوشت: ایران و گروه ۱+۴ امروز مذاکرات هسته ای را در وین از سر می گیرند. آمریکا تا کنون نتوانسته به وعده کارزار انتخاباتی جو بایدن رئیس جمهور آمریکا مبنی بر بازگشت به برجام[توافق هسته ای] عمل کند.
روانچی در ادامه نوشت: اگر آمریکا تمام تحریم ها را لغو کند، سپس ایران تمام اقدامات جبرانی را متوقف خواهد کرد. این می‌تواند یک موقعیت برد-برد برای همه باشد.
هجدهمین نشست کمیسیون مشترک برجام که در روز جمعه ۱۳ فروردین به صورت مجازی آغاز شده بود، امروز از ساعت ۱۴:۳۰ دقیقه به ‌وقت محلی (۱۷:۰۰ به وقت تهران) در وین از سر گرفته می شود.
سید عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امورخارجه، ریاست هیات کشورمان را در این نشست برعهده دارد و نمایندگانی از سایر دستگاه ها از جمله بانک مرکزی، وزارت نفت و سازمان انرژی اتمی، وی‌ را در این نشست همراهی می کنند.
رایزنی های فنی در قالب نشست های کارشناسی در دو حوزه رفع تحریم ها و مسائل هسته ای از جمله مهمترین موضوعات در دستور کار این نشست می‌باشد.
همچنین در حاشیه نشست کمیسیون، به روال معمول، جلسات دو جانبه با روسای سایر هیات‌های ۴+۱ برگزار می شود. در این چارچوب، شامگاه دوشنبه دیدار دوجانبه با چین انجام شده و برای صبح سه شنبه نیز دیدارهایی با هیات روسیه و اتحادیه اروپایی تنظیم شده بود.

رویترز به نقل از مقام ایرانی: تهران به چیزی جز لغو کلیه تحریم‌ها راضی نمی‌شود
خبرگزاری رویترز در گزارشی به نقل از یک مقام ایرانی و دیپلمات های خارجی به روند و دستورکار مذاکرات امروز وین درباره احیای توافق هسته‌ای پرداخت.
به گزارش ایسنا، خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام ایرانی مطع از روند مذاکرات وین نوشت: دستور کار ما در نشست، لغو کلیه تحریم‌های ایران خواهد بود. همان طور که مقام معظم رهبری چندین بار گفته‌اند، هر چیزی کمتر از آن برای تهران قابل قبول نخواهد بود.
یک مقام اتحادیه اروپا هم به رویترز گفت که کارگروه‌هایی با هدف یکی کردن لیست تحریم هایی که آمریکا می تواند لغو کند و تعهدات هسته‌ای ایران که باید انجام شوند، تشکیل خواهد شد.
دیپلمات ها گفته اند که مذاکرات روز سه شنبه ممکن است برای حل کردن برخی مسائل آسان‌تر تا پیش از از سرگیری مذاکرات در هفته بعدی، ادامه داشته باشد. رویترز نوشت: هدف رسیدن به نوعی توافق پیش از انتخابات ریاست جمهوری خردادماه ایران است، اگرچه مقامات ایرانی و آمریکایی گفته‌اند که عجله ای وجود ندارد.
بنا بر این گزارش، مقامات کشورهای انگلیس، فرانسه و آلمان قرار است در مذاکرات امروز وین پیرامون احیای توافق هسته‌ای که با حضور اعضای اصلی برجام(توافق هسته ای) نقش میانجی را داشته باشند.
طبق گفته دیپلمات ها، اعضای باقی مانده در برجام ابتدا در یک هتل وین برای مذاکرات اولیه دیدار خواهند کرد. هیئت آمریکایی که سرپرستی آن بر عهده راب مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران است، در هتلی در همان نزدیکی مستقر خواهد بود.

رسانه کره‌ای: نفتکش توقیف شده کره جنوبی احتمالا به زودی آزاد می‌شود
یک رسانه کره‌ای با اشاره به مواضع اخیر مطرح شده توسط وزارت امور خارجه کشورمان، گزارش داد که نفتکش توقیفی این کشور احتمالا به زودی آزاد خواهد شد.
شبکه کره‌ای آریارانگ تی وی در این باره اعلام کرد: نفتکش توقیف شده کره جنوبی که نزدیک به سه ماه پیش توسط ایران توقیف شد، ممکن است به زودی آزاد شود چرا که تهران در این باره ابراز تمایل کرده است. طبق اعلام وزارت امور خارجه ایران در روز دوشنبه، تمام تحقیقات مرتبط با این نفتکش، «در راستای کمک به ناخدا و کشتی» انجام شده است. همچنین وزارت خارجه ایران اعلام کرد که دولت کره جنوبی خواستار بازگشت کشتی شده و هیچ سابقه کیفری برای ناخدا یافت نشده است. در این میان، چانگ سوی کیون، نخست وزیر کره جنوبی هم قرار است برای نهایی کردن مذاکرات با مقامات ایرانی به زودی به تهران سفر کند.
دولت ایران همچنین گفته است که مسئله کشتی توقیف شده جدا از روابط دو کشور بوده و در حال بازبینی موثر این پرونده است.