آفت بی‌عملی به جان شالیزارها افتاده
آفت بی‌عملی به جان شالیزارها افتاده

پیش از شرایط سخت موجود، هر خانوار ایرانی حداقل روزانه یکی از وعده‌های غذایی خود را به برنج اختصاص می‌داد. در حال حاضر با افزایش قیمت این محصول مصرف آن در کشور پایین آمده است. انجمن تولیدکنندگان و تأمین کنندگان به دنبال تنظیم بازار این ماده غذایی بوده تا تولید و عرضه برنج در کشور […]

پیش از شرایط سخت موجود، هر خانوار ایرانی حداقل روزانه یکی از وعده‌های غذایی خود را به برنج اختصاص می‌داد. در حال حاضر با افزایش قیمت این محصول مصرف آن در کشور پایین آمده است. انجمن تولیدکنندگان و تأمین کنندگان به دنبال تنظیم بازار این ماده غذایی بوده تا تولید و عرضه برنج در کشور با برنامه ریزی منظم تری انجام شود. در این باره نشستی با تولیدکنندگان از سوی انجمن برگزار شد و موضوع‌ها مورد بررسی قرار گرفت. سیدمحمود حسینی‌پور استاندار مازندران در نشست با هیأت مدیره این انجمن، ضمن تاکید بر ظرفیت‌های این استان در حوزه کشت و تولید برنج، اظهار کرد: صنعت برنج اهمیت ویژه‌ای برای استان‌های شمالی کشور دارد و توجه به این صنعت در زمینه توسعه اقتصادی، ایجاد اشتغال و امنیت غذایی کشور اثرگذار است.
وی افزود: صنعت برنج نیازمند توجه است و ضمن سرمایه‌گذاری برای توسعه تولید، باید مشکلات پیش روی آن رفع و آسیب‌هایی که متوجه آن شده ترمیم شود. اظهارات استاندار مازندران روی کاغذ بسیار جذاب و امیدوار کننده است اما اگر نگاهی به انتقادهای گسترده نمایندگان شمالی در مجلس و کشاورزان داشته باشیم خواهیم دید که نه تنها چشم‌اندازی برای ترمیم آسیب‌های پیش رو دیده نمی‌شود، بلکه هر روز شاهد بدتر شدن وضعیت هستیم. استاندار مازندران در ادامه این نشست با تاکید بر ایجاد کارگروه مشترک میان استانداری مازندران و انجمن تولیدکنندگان و تامین‌کنندگان برنج ایران، اظهار کرد: برای مقدمه بخشی از برنامه‌ها در صنعت برنج به صورت پایلوت از سوی انجمن تولیدکنندگان و تأمین‌کنندگان برنج ایران اجرایی و پس از شناسایی فرصت‌ها و تهدیدها توسط کارگروه مشترک برنامه‌های میان مدت و بلندمدت بر اساس اهداف تعیین شده طراحی می‌شوند.متاسفانه مسئولان دولتی در ایران به ویژه در دولت جدید علاقه بسیار زیادی به تاسیس کارگروه دارند. درواقع کارگروه اسم رمز عملی نشدن یک کار یا برنامه مهم است، و نتیجه‌ای جز ایجاد شغل‌های جدید برای نورچشمی ها و گرفتن حق الجلسه ندارد. استاندار مازندران طوری از ایجاد کارگروه حرف می‌زند که انگار مشکلات این حوزه متوقف در ایجاد کارگروه بوده است، گویا حسینی پور نمی‌داند بارها کارگروه هایی از این دست ایجاد شده اما نه‌تنها به بهبود اوضاع کمکی نکرده بلکه باعث پیچیدگی بیشتر شده است.
به گزارش جمله، واردات برنج خارجی بی‌کیفیت آنهم در فصل برداشت، عدم توجه راهبردی به حوزه تولید برنج، کمبود آب به واسطه خشکسالی های بی سابقه، به صرفه نبودن کار کشاورزی به دلیل آورده اندک، حضور پررنگ مافیا و واسطه ها، عدم برخورداری از سیستم حمل و نقل مدرن و از همه مهمتر نبود برنامه‌ای بلندمدت و راهبردی برای نیل به اهداف اصلی تولید برنج موجب شده است که این صنعت با چالش‌های بسیاری روبرو شود که ایجاد کارگروه هیچ یک از آنها را حل نخواهد کرد.برای اینکه به وخامت اوضاع کاشت برنج در شمال کشور پی ببریم کافی است مروری کوتاه بر تذکر اخیر نماینده صومعه سرا در مجلس داشته باشیم. سید کاظم دلخوش اباتری در نشست علنی (سه شنبه ۱۲ اردیبهشت ماه) مجلس شورای اسلامی طی تذکری با انتقاد از افزایش قیمت نهاده های کشاورزی و هزینه کشت برنج و مشکلات کشاورزان استان های شمالی کشور گفت: فصل کشت برنج است و این محصول برای کشور استراتژیک است و امروز در شرایطی کار کشاورزان آغاز شده که آنها نگران آب کشاورزی خود هستند.
نماینده مردم صومعه سرا در مجلس با اشاره به مشکلات کشاورزان برنجکار گفت: قیمت آب کشاورزی ۳ برابر شده و نهاده ها نیز ۳ برابر شده است و برنج کشاورزان بدون خریدار مانده است و دولت که در سفرهای استانی قول های متعددی می دهد، در این بخش برای استان های شمالی کاری نکرده است.
نکته مهم این است که اشاره دلخوش تنها به گیلان نیست و شامل هر سه استان شمالی می‌شود.
سوالات در این حوزه فراوان است، ازجمله اینکه؛ به چه دلیل بیش از ۲ برابر واردات برنج انجام شده است و مشکل کشاورزان با این هزینه های کمرشکن رو به افزایش است. نکته تاسف‌بار این است که دکتر محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این تذکر مثل همیشه اقدام به لالایی خوانی کرده و همان حرفهایی را تکرار می‌کند که سه دهه است از دهان مسئولان مختلف با اندکی تغییر شنیده شده اما در عمل دقیقا خلاف آن رخ داده است. رئیس مجلس می‌گوید: مشکلات کشاورزان به ویژه در زمینه برنج از موضوعاتی است که در کشور وجود دارد و ما به صورت جدی آن را پیگیری می کنیم و این پیگیری ها ادامه خواهد داشت.
حالا معلوم نیست پیگیری های رئیس مجلس یا ایجاد کارگروه توسط استاندار مازندران چگونه و چه معضلی را حل خواهد کرد. اگر شما فهمیدید به ما هم بگویید.