دانشمندان با دستکاری در بخشی از مغز فنچها و کاشت خاطرات ساختگی، سبب شدند تا این پرندگان شروع به بازخوانی اصواتی کنند که در عالم واقعیت هرگز نشنیده بودند. پژوهشگران در دانشگاه ساوتوست تگزاس آمریکا که روی نحوه فرآیند یادگیری در مغز مشغول تحقیق هستند، این کار را با استفاده از دنبال کردن الگوی خواندن […]
دانشمندان با دستکاری در بخشی از مغز فنچها و کاشت خاطرات ساختگی، سبب شدند تا این پرندگان شروع به بازخوانی اصواتی کنند که در عالم واقعیت هرگز نشنیده بودند.
پژوهشگران در دانشگاه ساوتوست تگزاس آمریکا که روی نحوه فرآیند یادگیری در مغز مشغول تحقیق هستند، این کار را با استفاده از دنبال کردن الگوی خواندن در فنچها انجام دادهاند.
در واقع فنچهای کم سن و سال آوازخواندن را از پدرانشان یاد میگیرند. فنچ والد نغمهای را میخواند و فنچ نوزاد شروع به تکرار آن میکند تا سرانجام موفق شود کامل آن را بخواند. این روند وجه ساده شدهای از طریقه حرف زدن نوزاد انسان است. در آزمایش جدید، دانشمندان با تکیه بر الگوی انتقال صدا و یادگیری آن در مغز فنچ، صدای فنچ پدر را کنار گذاشته و مستقیما مغز فنچ را دستکاری کردند تا او را وادار به خواندن آوازهایی کنند که هرگز پیش از آن نشنیده است.
پژوهشگران برای این کار از تکنیکی به نام اپتوژنیک استفاده کردند. در این روش به نورونهای مناطقی از مغز موسوم به NIf و HVC که مسئول یادگیری صداهاست ژنهایی وارد شد تا بتوان آنها را به وسیله نور کنترل کرد. سپس در گام بعدی به این مناطق پالسهای نور تابانده شد.
پالسهای نوری کوتاه به پرندگان القا میکردند که باید هجای آوایی کوتاه بخوانند و پالسهای نوری بلند در آنها هجای آوایی بلند ایجاد میکردند. با تکرار، پرندگان نغمههایی چند هجایی را که هرگز پیش از این نشنیده بودند یاد گرفته و تکرار میکردند.
تاد رابرتز، محقق در تیم این پروژه، میگوید آزمایش جدید مربوط به دو بخش مغز تنها یک قطعه از پازل کلی به حساب میآید چرا که نغمه پرندگان علاوه بر طول هجای آوازی، شامل مواردی نظیر شدت کمی و زیادی صدا و همچنین هجاهای ترکیبی نیز میشود. نتیجه تحقیق تازه به تازگی در نشریه ساینس منتشر شده است.
دانشگاههای فرانسه برای غیر اروپاییها رایگان میشود
ثبت نام در دانشگاههای دولتی فرانسه برای دانشجویان غیراروپایی بار دیگر رایگان میشود.
دادگاه قانون اساسی فرانسه روز جمعه ۱۹ مهر تصمیم دولت برای افزایش سنگین هزینه ثبت نام دانشگاهها برای دانشجویان غیر اروپایی را مغایر با قانون اساسی این کشور تشخیص داد. دولت فرانسه در سال ۲۰۱۸ طرحی را در دستور کار قرار داد که بر مبنای آن دانشجویان غیر اروپایی میبایست برای ثبت نام در دورههای مختلف دانشگاهی پول بسیار بیشتری از دانشجویان فرانسوی و اروپایی پرداخت کنند.
تا پیش از اعلام این تصمیم، تحصیل در دانشگاههای دولتی فرانسه برای همگان تقریبا رایگان بود. دانشجویان خارجی مانند دانشجویان فرانسوی دوره کارشناسی سالانه تنها مبلغی حدود ۱۷۰ یورو برای ورود به دانشگاه میپرداختند. این مبلغ «هزینه ثبت نام» نام دارد و با شهریهای که در کشورهای دیگر از دانشجو گرفته میشود متفاوت است. اما بر اساس تصمیم دولت فرانسه قرار بود از سال تحصیلی جاری هزینه ثبت نام سالانه در مقطع لیسانس برای دانشجویان تبعه کشورهای غیرعضو اتحادیه اروپا به ۲۷۷۰ یورو افزایش یابد.
هزینه ثبت نام برای دانشجویان در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا نیز که پیشتر بین ۲۴۳ یورو تا ۳۸۰ یورو در سال بود، قرار بود برای دانشجویان خارجی به ۳۷۷۰ یورو در سال افزایش پیدا کند.
اکنون دادگاه قانون اساسی فرانسه ضمن ارائه تعبیر خود از قانون، تصمیم سال گذشته دولت را لغو کرده است. در بیانیه دادگاه قانون اساسی آمده است: «دادگاه از اصل سیزدهم مقدمه قانون اساسی مصوب ۲۷ اکتبر ۱۹۴۶ چنین مستفاد میکند که رایگان بودن آموزش شامل تحصیلات عالی نیز میشود.»