نخست وزیر عراق به چالش شبه نظامیان شیعه بازگشته، تا هدف اساسی که دولتش بخاطر آن تشکیل شده است، یعنی بازیابی هیبت دولت را به عراقی ها یادآوری کند. اما تحلیلگران بر این عقیده اند آنچه در عراق جریان دارد، دربردارنده پیامها و شروطی از جانب ایران برای رئیس جمهور منتخب آمریکا، جو […]
نخست وزیر عراق به چالش شبه نظامیان شیعه بازگشته، تا هدف اساسی که دولتش بخاطر آن تشکیل شده است، یعنی بازیابی هیبت دولت را به عراقی ها یادآوری کند.
اما تحلیلگران بر این عقیده اند آنچه در عراق جریان دارد، دربردارنده پیامها و شروطی از جانب ایران برای رئیس جمهور منتخب آمریکا، جو بایدن، در خصوص رابطه میان دو کشور بوده و حاکی از آن است که عراق همچنان میدان مانور است.
زمانی که ایران خود را نیازمند آتش بس با دولت بایدن می داند، تا تحریمها متوقف شده و مذاکرات در مورد بازگشت آمریکا به توافق هسته ای بازگردد، تحلیلگران می گویند تهران می خواهد تنش زایی کند، تا خود را از موضع قدرت مطرح کرده و تاکید نماید عراق در گرو خطوط قرمزی در برابر دولت جدید ایالات متحده است.
تحولات هنگامی آغاز شد که نیروهای امنیتی در بغداد یکی از متهمان شلیک موشک به سفارت آمریکا را دستگیر کردند و با اینکه الکاظمی شخصا خبر بازداشت این فرد را اعلام کرد، اما این خبر توجه چندانی را به خود جلب نکرد، بویژه آنکه ملت عراق نیز به تدریج در حال دور شدن از حکومت بوده و قانع شده است که این حکومت قصد مقابله با شبه نظامیان را ندارد.
اما عصر روز جمعه اخباری منتشر شد مبنی بر اینکه شخص بازداشت شده، یکی از فرماندهان برجسته در عصائب اهل الحق است که رهبری ان را قیس خزعلی بر عهده دارد. عصائب اهل الحق از حیث قدرت، رتبه دوم شبه نظامیان شیعه را داراست، بدین معنا، الکاظمی دشمن سرسختی را انتخاب کرده است.
این در حالی است که شبه نظامیان عصائب اعلامیه ای را در بین روزنامه نگاران در بغداد منتشر کرده و به انتساب آن به یک منبع خاص، از وجود یک دعوی خبر دادند که به موجب آن، یک نیروی امنیتی یکی از افراد منتسب به عصائب را دستگیر کرده و با فشار و شیوه های مختلف از وی در مورد دست داشتن در بمباران سفارت آمریکا، سعی در اعتراف گرفتن از او داشته، اما شخص مذکور در این باره اعترافی نکرده است.
وی افزود: واضح است که ویدیوهایی در این باره در شبکه های اجتماعی منتشر شده است که هدف از آن، براندازی سیاسی شبه نظامیان عصائب است، اما همه آنها قدیمی و منسوب به افرادی غیر از اعضای عصائب اهل الحق است.
رسانه های عراقی اطلاعاتی در مورد دیداری که در منزل نوری مالکی بین الکاظمی و رهبر سازمان بدر هادی العامری و مشاور امنیت ملی، قاسم الاعرجی صورت گرفت، منتشر نموده و تصریح کردند هدف از این دیدار، حل موضوع بوده است.
پس از افشای این اطلاعات، دفتر الکاظمی دست یابی به راه حل و سازش را رد کرد و الکاظمی هم در حساب توئیتر خود نوشت:«امنیت عراق، امانتی بر گردن ماست»، تا این مساله نشانه ای باشد برای مخالفت با فشارهای شبه نظامیان بر دولت عراق.
الکاظمی تاکید کرد: «ما با ارامش و سکوت سعی در جلب اطمینان ملت و دستگاههای امنیتی و ارتش به دولت کردیم، تا کشورمان درگیر یک ماجراجویی بیهوده دیگر نشود.»
الکاظمی صبح روز شنبه استقرار شبه نظامیان در بغداد را به چالش کشید و به مناطق متعددی از پایتخت عراق سر زده و با فرماندهان امنیتی و نامی دیدار کرد.
برخی تحلیلگران بر این عقیده اند که الکاظمی پیامی برای شبه نظامیان دارد، مبنی بر اینکه به تحرکات آنها در آینده پاسخ می دهد و دیگر ترسی از آنها ندارد.
نشریه عرب زبان «العرب» نوشت:
حفظ تحریم ها به نفع جریان اصولگرا
تمام خواهد شد!
انتظار می رود سناریوهای مربوط به ریاست جمهوری یک شخصیت نظامی در انتخابات آینده ایران قابل اجرا باشد، آن هم در شرایطی که بحران های سیاسی و اقتصادی شدیدی در این کشور وجود دارد.
اصولگرایان در واقع معتقدند با ریاست جمهوری یکی از شخصیتهای نظامی، پیامهایی از طرف تهران به خارج از کشور ارسال می شود مبنی بر اینکه ایران در صورتی که مجبور شود، از قدرت و پایداری لازم برای ورود به یک جنگ برخوردار است.
در این میان، اسامی برخی شخصیتهای نظامی به عنوان کاندیدا مطرح شده است که حسین دهقان، رستم قاسمی، محسن رضایی و علی شمخانی از این جمله اند.
در همین رابطه، این باور در ایران به صورت جدی مطرح شده که رئیس جمهور آینده، یک نظامی باشد تا بتواند کشور را از بحرانهای اقتصادی و سیاسی و فشارهای خارجی موجود رها کند.
ایران البته به مقوله ریاست جمهوری یک نظامی به عنوان ابزاری برای تحقق اهداف مربوط به آغاز یک جنگ خارجی نگاه نمی کند، چرا که اساسا به چنین چیزی نیازی ندارد و از نیروهای نیابتی قدرتمندی در کشورهای عربی برخوردار است.
در این شرایط پیش بینی می شود که اصولگرایان سعی کنند تا تمام تلاشهای دولت روحانی برای مذاکره با دولت بایدن را نابود کرده یا اینکه مذاکرات را تا پس از انتخابات به تاخیر بیندازند.
در واقع حفظ شرایط و فشار فعلی آمریکا به نفع اصولگرایان است، چرا که کاهش فشارهای آمریکا علیه ایران می تواند به پراگماتیستها در انتخابات کمک زیادی کرده و به منزله یک چک سفید امضا برایشان باشد.
باتوجه حضور برخی مخالفان روحانی در نهادهای تصمیم گیر، این احتمال وجود دارد که حسن روحانی در تلاش های خود برای احیای توافق هسته ای، مورد هجمه و سنگ اندازی اصولگرایان قرار گیرد.
اصولگرایان معتقدند که یک شخصیت نظامی قادر است به سرعت به درگیری بین نهادهای مختلف در کشور پایان داده و حد و مرزی را برای آن ها مشخص کند. مضاف بر آن، می تواند اعتماد نهادهای انقلابی بزرگ که خارج از سیطره دولت فعالیت دارند را نیز به دست آورد.
از سوی دیگر، جریان اصولگرا نظامی بودن رئیس جمهور را «نماد قدرت» نظام می دانند، بویژه آنکه شخصیتهای تهادهای سیاسی ایرانی معتقدند که جنگ بین ایران و ایالات متحده، امری ناگزیر است که کشور باید برای آن آماده باشد. این در حالی است که پراگماتیستها و اصلاح طلبان معتقدند با توجه به اینکه مشکل اصلی ایران، اقتصاد آن است، بهتر است یک فرد خبره در زمینه اقتصاد، رئیس جمهور شود.
انتشار مطالب رسانه های خارجی با هدف اطلاع رسانی از نوع نگاه و برداشت آنان از تحولات صورت می گیرد و به منزله تایید آن از سوی «جمله» نیست.