نیلوفر منصوری- دبیر گروه اجتماعی/ بیماری کرونا، پس از خروج از چین، بیش از ۴۰ کشور را تحت شعاع خود قرار داده است. در روزهای اخیر این بیماری به سرعت در کشور ما هم شیوع پیدا کرد و تعدادی از هموطنان ما را درگیر خود و مبتلایان به این ویروس را قربانی کرد. بر […]
نیلوفر منصوری-
دبیر گروه اجتماعی/
بیماری کرونا، پس از خروج از چین، بیش از ۴۰ کشور را تحت شعاع خود قرار داده است. در روزهای اخیر این بیماری به سرعت در کشور ما هم شیوع پیدا کرد و تعدادی از هموطنان ما را درگیر خود و مبتلایان به این ویروس را قربانی کرد. بر اساس آخرین آمار منتشره از سوی مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت، در ایران تا ظهر دیروز ۳۸۸ نفر به ویروس کرونا یا همان کویید ۱۹ مبتلا شدند که از این آمار ۳۴نفر جان خود را از دست دادهاند. در میان انتشار این اخبار تعدادی از دوستداران محیط زیست و افرادی که دارای حیوانات خانگی هستند، نگران ابتلای این حیوانات به ویروس کرونا و پس از آن انتقال این ویروس به انسان هستند و سوالی که پیش میآید این است که آیا حیوانات نیز همانند انسانها به ویروس کرونا مبتلا میشوند؟
به دنبال شیوع ویروس کرونا، بسیاری از افرادی که صاحب حیوانات خانگی از قبیل سگ یا گربه و یا انواع پرندگان دیگر هستند، با این تردید مواجه شدند که ممکن است حیوانات خانگی آنها هم زمینه ابتلا به این ویروس را دارا باشد و به انسان منتقل کند. در فضای مجازی درخصوص این ویروس مطالب زیادی گفته شده است بر اساس تحقیقهای علمی منتشر شده ویروس کرونا ۲۰۰ نوع متفاوت دارد، ویروس کرونا موجود که به آن کویید ۱۹ میگویند.
به گفته کارشناسان؛ در حال حاضر هیچگونه مطالعه یا تاییدیهای مبنی بر اینکه حیوانات خانگی میتوانند به ویروس کرونا آلوده شوند، وجود ندارد. طبق آزمایشهای انجام شده هیچ گونه تأثیری بر حیوانات خانگی و سایر حیوانات ندارد، اما لازم به ذکر است که انواع دیگر این ویروس در صورت انتشار ممکن است بر روی حیوانات اثرگذار باشد، اما این نوع از ویروس کرونا بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی هیچ گونه تأثیری بر سلامت حیوانات ندارد.
صاحبان حیوانات خانگی نگرانی نداشته باشند
با وجود اینکه نگهداري از حيوانات خانگی و تأثير آن در سلامت انسان نگهداری از حيوانات خانگی باعث افزايش تعاملات اجتماعي با ديگر افراد می شود لذا اثر غيرمستقيمي بر سلامت اجتماعي فرد دارد. به گفته دامپزشک حیات وحش؛ کرونا ویروس یک خانواده از ویروسها هستند که انواع مختلفی دارند و حیوانات مختلفی را میتواند درگیر خود کند.
به گفته ایمان معماریان، این نوع خاص ویروس کرونا که اکنون شایع شده و خطرناک است، به هیچ عنوان حیوانات خانگی و سایر حیوانات را درگیر خود نمیکند و در این صورت از حیوانات به انسان نیز منتقل نمیشود.
آنگونه که معماریان می گوید: بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، با اینکه ویروس کرونا در حیوانات بسیار شایع است و اکثر بیماریهای انسانی ابتدا در حیوانات اتفاق میافتد، اما ویروس کرونا به شکل کنونیاش (۲۰۱۹-nCov) بر حیوانات تأثیری ندارد.
یک عضو هیات علمی دانشگاه نیز بر این موضوع اذعان دارد. پیمان محمدزاده معتقد است صاحبان حیوانات خانگی به هیچ عنوان در این زمینه نگرانی نداشته باشند. وی گفت: به هر حال توصیه ما این است که به دلیل سایر عوامل بهداشتی پس از تماس با حیوانات دستها بهطور دقیق شسته شوند. ممکن است برخی افراد در شرایط فعلی دچار استرس شوند و به حیوانات آسیب رسانند یا بخواهند حیوان خانگیشان را از خود دور کنند. به این گونه افراد باید اطمینان داد که تاکنون هیچگونه گزارشی در دنیا مبنی بر ابتلای حیوانات خانگی (پِت) به ویروس کرونا نداشتهایم.
محمدزاده در ادامه ضمن ارایه توصیههای بهداشتی به افرادی که با انواع دام سروکار دارند، گفت: ویروس کرونا سالها است که در دامپزشکی وجود دارد و سبب بیماری حیوانات میشود. کارکنان مراکز پرورش دام لازم است که شست و شوی مکرر دستها را در اولویت قرار دهند و ابزار و محیطی را که مدام با آن سروکار دارند را ضدعفونی کنند.
این عضو هیات علمی دانشگاه تاکید کرد: سایر حیوانات مانند شتر، مار، انواع ماکیان، جوندگان، پرندگان، بوقلمون، حیوانات اهلی مانند گاو و گوسفند، خوک و خوکچه هندی نسبت انواع دیگری از کروناویروس به غیر از نوع مشاهده شده آن در میان انسانها بسیار حساس هستند.
به گفته محمدزاده کروناویروس میتواند در میزبانهای طبیعی خود مانند خفاش، خوک یا پرندگان عفونتهای پایدار و دائمی ایجاد کند. تاکنون دو گروه ویروسی از کروناویروسها شناسایی شده است که یکی از آنها OC۴۳ و دیگری E۲۲۹ است. عامل تمام بیماریهای کرونا ویروس در این دو گروه آنتیژنی است. در حال حاضر گروه سومی از این ویروس به نام برونشیت عفونی مرغها وجود دارد که احتمال میرود کروناویروس جدید در بدن خفاشها از این دسته باشد.
صاحبان حیوانات خانگی
نگهداری از حیوانات خانگی این روزها به یکی از دغدغه های صاحبان آنان تبدیل شده است. این تردید و تفکر که ممکن است بیماری در حیوانات خانگی نیز نهفته باشد و به آنان منتقل شود باعث شد بسیاری از افراد حیوانات خود را از خانه خارج و رها کنند. در همین خصوص رئیس بیمارستان دامپزشکی تهران نیز اظهار کرده که در حال حاضر هیچ گزارشی در جهان در رابطه با انتقال ویروس کرونا به حیوانات و امتداد آن به انسان به دست ما نرسیده است.
به گفته پیام محبی؛ طبق توصیه وزارت بهداشت رعایت اصول بهداشتی مهم است و تا زمانی که حیوانات خانگی آلوده نشوند، نمیتوانند کسی را آلوده کنند. افراد با رعایت اصول بهداشتی، شستن دستها و تمام توصیههایی که پزشکان دیگر نیز به طور مکرر اعلام کرده اند حداقل از طریق حیوانات خانگی به این ویروس مبتلا نخواهند شد.
راه های پیشگیری از کرونا
رییس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران به صاحبان حیوانات خانگی در خصوص پیشگیری از کرونا، توصیه کرد: رعایت اصول بهداشتی همچون شست وشوی مستمر دستها با آب و صابون، عدم تماس با بیماران و همچنین افراد مشکوک به بیماری، عدم روبوسی، دست دادن و بغل کردن در کاهش ابتلا به این ویروس و همچنین دقت در سلامت حیوانات خانگی در پیشگیری از این بیماری بسیار موثر است.
به گفته خسرونیا، استفاده از ضدعفونی کنندهها در این رابطه بسیار موثر است؛ اما بهره گیری از آب و صابون بیش از ضدعفونی کنندهها برای پاکسازی توصیه می شود.
لازم به ذکر است؛ براساس شواهد و مدارک امکان آلوده شدن حیوانات خانگی مثل سگ و گربه به ویروس کرونا جدید وجود ندارد، اما به طور کلی افراد بعد از تماس با حیوانات خانگی باید دستهای خود را با آب و صابون شست و شو دهند و بر اساس دستورالعمل سازمان بهداشت جهانی رعایت بهداشت میتواند افراد را در برابر باکتریهای شایعی مانند «ایکولای” و “سالمونلا” که بین انسان و حیوان قابل انتقال بوده از آنها محافظت کند.