ابلاغ ۱۰۰ هزار فقره وام نوسازی خودمالکی در سال جاری
ابلاغ ۱۰۰ هزار فقره وام نوسازی خودمالکی در سال جاری

  سارا ایرانی / با شروع دولت دوازدهم توجه ویژه‌ای به موضوع بازآفرینی محلات فرسوده شهری شد. به‌طوری‌که در همان روزهای آغازین دولت، رئیس‌جمهور دستور داد تا سالانه ۱۰ درصد از بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری نوسازی شوند. در این راستا، اول خردادماه سال ۹۷ زمان آغاز به کار عملیات طرح ملی بازآفرینی شهری بود […]

  سارا ایرانی /
با شروع دولت دوازدهم توجه ویژه‌ای به موضوع بازآفرینی محلات فرسوده شهری شد. به‌طوری‌که در همان روزهای آغازین دولت، رئیس‌جمهور دستور داد تا سالانه ۱۰ درصد از بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری نوسازی شوند. در این راستا، اول خردادماه سال ۹۷ زمان آغاز به کار عملیات طرح ملی بازآفرینی شهری بود که تا امروز پنج میلیون و ۷۰۰ هزار واحد مسکونی در این بافت‌ها منزل مسکونی بازآفرینی شده است.
در همین زمینه، مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران از ابلاغ ۱۰۰ هزار فقره وام نوسازی در سال جاری خبر داده است. مهدی عبوری گفت: هم‌اکنون حدود ۱۴۸ هزار هکتار بافت فرسوده، سکونتگاه غیررسمی و بافت تاریخی در کشور وجود دارد و جمعیتی بالغ بر ۲۰ میلیون نفر در این بافت‌ها زندگی می‌کنند.
عبوی ادامه داد: ۷۸۰ هزار خانوار در بافت تاریخی، حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار خانوار در بافت فرسوده و سه میلیون و ۲۰۰ هزار خانوار در سکونتگاه‌های غیر رسمی زندگی می‌کنند.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با اشاره به این‌که دولت دوازدهم، اهمیت ویژه‌ای برای بازآفرینی در محدوده‌های محلات هدف قائل است و در این راستا حمایت‌های خوبی از پروژه‌های بازآفرینی شهری انجام می‌دهد، گفت: در سال جاری حدود ۱۰۰ هزار فقره وام نوسازی به‌صورت خودمالکی در سراسر کشور ابلاغ شده است.
او با اشاره به تسهیلات در نظر گرفته شده برای نوسازی بافت‌های فرسوده یادآوری کرد: این وام برای انبوه‌سازان صاحب‌‌صلاحیت حدود ۲۲۰ میلیون تومان است. همچنین صدور پروانه برای آن‌ها کاملا رایگان است، هزینه‌های نظام مهندسی نیز از مرحله طراحی و نظارت بر اجرا مشمول ۵۰ درصد تخفیف می شود.
  دولت دوازدهم و امر بازآفرینی مناطق فرسوده
قانون برنامه ششم توسعه، دولت را موظف کرده است به‌منظور کاهش آسیب‌پذیری سکونتگاه‌های روستایی هم در کنار توجه به بازآفرینی شهری، زمینه به‌سازی و نوسازی سالانه حداقل دویست هزار واحد مسکونی روستایی را با پرداخت تسهیلات ارزان‌قیمت فراهم کند. از اسفندماه ۹۲ تا ۹۶، طبق آمار رسمی بنیاد مسکن، ۱۸۷ هزار و ۱۳ واحد مسکن روستایی در کشور در این دوره نوسازی و بهسازی شد. با این اوصاف انتظار می‌رفت میزان بازسازی واحد‌های فرسوده روستایی افزایش پیدا کند اما طبق گزارش سازمان برنامه‌وبودجه در تشریح نحوه اشتغال‌زایی دولت در سال ۹۷، تنها برای نوسازی و بهسازی ۵۰ هزار واحد مسکونی روستایی برنامه‌ریزی‌شده بود.
اما از جمله مهم‌ترین اقدامات دولت دوازدهم در سال اول فعالیت‌های خود افزایش سقف تسهیلات خرید مسکن بود. طی سال گذشته میزان وام بدون سپرده (اوراق‌دار) مسکن با افزایش ۵۰ درصدی نسبت به سال قبل به ۱۸۰ میلیون تومان رسید و پیشنهاد وزارت راه‌وشهرسازی مبنی بر افزایش وام صندوق پس‌انداز مسکن یکم از ۱۶۰ میلیون تومان به ۲۵۰ میلیون تومان برای زوجین به شورای پول و اعتبار تقدیم شد که هم چنان در انتظار تصویب است.
در کنار افزایش میزان تسهیلات خرید مسکن، نرخ سود تسهیلات مسکن نیز کاهش یافت و نرخ سود وام صندوق پس‌انداز مسکن یکم در بافت‌های فرسوده از ۸ درصد به ۶ درصد و در سایر بافت‌ها از ۹.۵ درصد به ۸ درصد رسید.
وزارت راه‌وشهرسازی در دو سال اخیر پیگیر تخصیص یک میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی به یارانه سود و وام مسکن در راستای سیاست‌های مسکن حمایتی بوده بود که در این رابطه، اردیبهشت‌ماه سال ۹۶ پیشنهاد به رئیس‌جمهور برای سپرده‌گذاری یک میلیارد دلاری دولت در صندوق پس‌انداز مسکن از محل صندوق توسعه ملی داده شد و ایشان نیز پذیرفت و از آن سال وام مسکنی از محل اعتبارات بانک مسکن تامین شد.
اما محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی در شرایطی حوزه مسکن را تحویل گرفت که شهرها با مشکل اساسی فرسودگی حاشیه ای مواجه بودند و طبق آمار حدود ۱۹ میلیون بد مسکن در ایران وجود داشت.  از سوی دیگر مسکن مهر از نیاز واقعی تقاضا که عمدتا در بافت های حاشیه‌ای و فرسوده شهرها قرار داشت غافل مانده بود. بر همین اساس وزارت راه و شهرسازی ۲۲ دستگاه را تحت عنوان ستاد ملی بازآفرینی شهری و با هدایت شرکت بازآفرینی شهری گرد هم آورد که طی چهار سال گذشته عمده اقدامات در حوزه برنامه‌ ریزی انجام گرفت.
یکی از چالش‌ها تامین ابزارهای اجرایی برنامه بود که شامل ابزار های مالی و قانونی می‌شد. در بخش ابزارهای مالی ایجاد ردیف های طرح‌ های تملک دارایی های سرمایه‌ای دولت و ایجاد ۹ ردیف با اعتبار بالغ بر ۶۳۰۰ میلیارد ریال در سال ۱۳۹۵ و اعتباری بالغ بر ۳۷۰۰ میلیارد ریال در سال ۱۳۹۶ انجام گرفت. در خصوص ابزارهای قانونی نیز اقداماتی انجام شد که از جمله آنها می توان به تصویب روش‌های مختلف تامین منابع مالی برای اجرای طرح‌های بازآفرینی، تشکیل صندوق بازآفرینی شهری، راه‌ اندازی موسسات پس‌ انداز و تسهیلات مسکن در بافت‌های ناکارآمد شهری، مدیریت منابع غیرنقدی (دارائی ها)، صندوق های نیکوکاری، تامین مالی خرد از طریق راه­اندازی صندوق‌های خرده تسهیلات، اختصاص منابع یارانه ای در اختیار بانک مسکن به تسهیلات نوسازی، تنوع بخشی و اولویت دادن به استفاده از تسهیلات بانکی به متقاضیان نوسازی نام برد که جملگی عمیاتی شده اند و بازآفرینی شهری با قوت در حال پیگیری است.