اخذ سند اراضی در سکونتگاه‌های غیررسمی چابهار
اخذ سند اراضی در سکونتگاه‌های غیررسمی چابهار

    ماهور مهراد/ شهر توریستی و تاریخی چابهار با زیبایی‌ها و جذابیت‌های فراوان، همچون شهرهای دیگر جنوب کشور، مشکلات و معضلات حاشیه‌نشینی دارند و در برخی از نقاط مردم از امکانات اولیه نظیر آب، برق و بهداشت محروم هستند. چابهار موقعیت تجاری، اقتصادی، کشاورزی و گردشگری خوبی دارد و قطعا استفاده از ظرفیت‌های منطقه […]

 

 

ماهور مهراد/

شهر توریستی و تاریخی چابهار با زیبایی‌ها و جذابیت‌های فراوان، همچون شهرهای دیگر جنوب کشور، مشکلات و معضلات حاشیه‌نشینی دارند و در برخی از نقاط مردم از امکانات اولیه نظیر آب، برق و بهداشت محروم هستند. چابهار موقعیت تجاری، اقتصادی، کشاورزی و گردشگری خوبی دارد و قطعا استفاده از ظرفیت‌های منطقه موجب رونق تولید و اشتغال می‌شود. چابهار با بیش‌از ۳۰۰ هزار نفر جمعیت، هم‌اینک ۷۰ هزار نفر جمعیت حاشیه نشین در ۱۴ سکونتگاه غیررسمی دارد که کمترین امکانات از نظر دسترسی به برق و بهداشت زندگی می‌کنند.
این در حالی است که با تکمیل زیرساخت‌های حمل ونقل ریلی و دریایی که در سال های اخیر انجام شده برای ترانزیت کالا، زمینه برای ورود ۵۰ درصد کالای اساسی کشور در بندر چابهار وجود دارد و این یک افتخار برای این منطقه است که در شرایط جنگ اقتصادی به کشور کمک می‌کند.
با وجود اینکه چابهار کمترین سرانه فضای ورزشی، آموزشی، بهداشتی و راه و طرح هادی در کشور را دارد و این موارد نیازمند تخصیص به موقع اعتبارات است اما تلاش‌های بسیاری برای توسعه بندر، صدور مجوز ساخت فرودگاه، تسریع در تکمیل راه آهن و اجرای جاده ۲ بانده انجام شده و بزودی شاهد تحولات خوبی در توسعه چابهار خواهیم بود. در همین زمینه، برای توسعه زیرساخت‌های شهرنشینی به‌منظور حل مشکلات حاشیه نشینی در این منطقه، مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن در سفر خود به شهر چابهار از اراضی عثمان آباد، مراد آباد، میرآباد و کنارک بازدید و از پیگیری و اخذ سند اراضی واقع در سکونتگاه‌های غیر رسمی حریم شهر چابهار به مساحت ۱۰۰۰.۷ هکتار خبر داده است.
از اراضی دولتی شهر چابهار که برای طرح اقدام ملی مسکن اختصاص داده شده است، بازدید کرد و از طرح اقدام ملی به عنوان یکی از راه‌های حل مشکل مسکن ساکنان چابهار نام برد. وی همچنین در جلسات جداگانه‌ای که در اداره راه و شهرسازی شهرستان چابهار و فرمانداری این شهر برگزار شد، با بررسی مشکلات مربوط به حوزه زمین و مسکن و پیگیری مسائل مربوط به زمین‌های طرح اقدام ملی، اظهار داشت: چابهار با توجه به موقعیت خاص خود، یکی از مناطقی است که باید مورد توجه ویژه مسئولان قرار گیرد و حل مسائل حاشیه‌نشینی و بافت فرسوده این منطقه از اولویت های وزارت راه و شهرسازی است.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه حل مشکلات منطقه در گرو همکاری تمامی دستگاه‌های دولتی ذی‌ربط است، افزود: تجربه نشان داده که هرجا مسئولان استانی با همفکری و هم‌افزایی پیگیر مشکلات منطقه خود بوده‌اند، توانسته‌اند اتفاقات مثبتی را رقم زده و باری از دوش مردم بردارند. نبیان در پایان ابراز امیدواری کرد، با توجه به اینکه ساخت واحدهای مسکونی در نقاط حاشیه‌ای شهر چابهار به ویژه مناطقی نظیر مراد آباد، کمب و نوار شرقی و غربی در نظر گرفته شده است، به زودی شاهد حل مشکل حاشیه نشینی در چابهار باشیم.

ویژگی‌های طرح اقدام ملی
از اواخر سال گذشته و اوایل امسال، طبق تأکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر اهمیت بحث مسکن و اولویت دادن به آن در دولت، طرح برنامه اقدام ملی تولید و عرضه مسکن در دستور کار وزارت راه و شهرسازی قرار گرفت. این در حالی است که سازمان ملی زمین و مسکن پس از افزایش قیمتی که در سال گذشته در بخش مسکن رخ داد، در اولین گام تکمیل مسکن مهر را با یک کار جهادی پیگیری کرد که در این راستا، پروژه مسکن مهر در سه حوزه شهرسازی زیر ۲۵ هزار نفر توسط بنیاد مسکن، شهرهای جدید توسط شرکت عمران شهرهای جدید و سایر شهرها توسط سازمان ملی زمین و مسکن، پیگیری شده است. مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن در همین ارتباط گفته است: در سال جاری، جلساتی با استانداران در خصوص مسکن مهر برگزار کردیم که تا پایان امسال، پروژه‌های بدون مشکل حقوقی به پایان برسد؛ ضمن اینکه سال ۹۸ اتمام پروژه‌ها را شاهد خواهیم بود. نبیان با تأکید بر اینکه تعداد واحدهای دارای پرونده حقوقی در مراجع قضائی چندان بالا نیست، ادامه داد: تعدادی از واحدهای مسکن مهر در سال گذشته فاقد متقاضی بوده‌اند که در قانون بودجه سال گذشته و سال جاری، ردیفی در بودجه اختصاص یافت که این فضاها با هماهنگی کمیته امداد و بهزیستی، به خانوارهای تحت پوشش این دو نهاد واگذار شود.
وی مجموعه واحدهای مسکن بدون متقاضی در سه مجموعه شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر و نیز شهرهای جدید و سایر شهرها را ۶۰ هزار واحد دانست و گفت: قرار شد این تعداد واحد مسکن مهر بر اساس پیگیری دستگاه‌های مشمول به آنها واگذار شود.
معاون وزیر راه و شهرسازی، به تفاهمنامه میان وزارتخانه‌های راه و شهرسازی و دفاع مبنی بر ساخت ۱۰۰ هزار واحد مسکونی در اراضی نیروهای مسلح، اشاره کرد و افزود: تعدادی از واحدهای بدون متقاضی مسکن مهر را نیز قرار است بر اساس این تفاهمنامه، به پرسنل نیروهای مسلح واگذار کنیم.
نبیان در خصوص افزایش تسهیلات مسکن مهر از ۴۰ به ۴۵ و ۵۰ میلیون تومان نیز گفت: در شهر جدید پردیس، تسهیلات مسکن مهر به ۵۰ میلیون و در سایر شهرها به ۴۵ میلیون تومان افزایش یافته است که در اوایل سال آینده، مسکن مهر پردیس به پایان خواهد رسید.
وی درباره طرح اقدام ملی تولید و عرضه مسکن هم اظهار داشته است که بر اساس دستور وزیر راه و شهرسازی و رئیس‌جمهور، قرار شد تا ساخت ۴۰۰ هزار واحد مسکونی در سراسر کشور در دستور کار قرار گیرد که ۲۰۰ هزار واحد در شهرهای جدید و نیز ۱۰۰ هزار واحد توسط بنیاد مسکن و ۱۰۰ هزار واحد در بافت فرسوده احداث خواهد شد. بر این اساس، سازمان ملی زمین و مسکن قرار است اراضی مورد نیاز برای ساخت ۲۰۰ هزار واحدی که توسط بنیاد مسکن و شرکت بازآفرینی شهری در بافت‌های فرسوده ساخته می‌شود را تأمین کند و از سوی دیگر، بازآفرینی شهری و بنیاد مسکن نیز از اراضی خود در این طرح استفاده خواهند کرد.
مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن با اشاره به راه‌اندازی یگان حفاظت از اراضی دولتی در سه سال گذشته، خاطرنشان کرد: ظرف این سه سال توانسته‌ایم ۴۴۰۹ هکتار از دخل و تصرف‌ها در اراضی دولتی را آزادسازی کنیم که ارزش ریالی زمین‌های آزاد شده، بالغ بر ۵,۶۳۰ میلیارد تومان بوده است.
گفتنی است که سازمان ملی زمین و مسکن، مالک یک میلیون و ۱۹۰ هزار و ۲۱۵ واحد مسکن مهر است که تاکنون یک میلیون و ۱۹ هزار و ۶۱۷ واحد، افتتاح و ۲۰ هزار و ۲۹۹ واحد آماده افتتاح شده است؛ ضمن اینکه ۳۵ هزار و ۲۰۰ واحد مسکن مهر بدون متقاضی داشته‌ایم.