سرویس اجتماعی از زمانی که دکتر علی سلاجقه به سمتِ ریاست سازمان حفاظت محیط زیست کشور انتصاب شد، امیدها به ویژه در دلِ محیط زیستیها برای نجات محیط زیست کشور زنده شد. معاون رییس جمهوری و رییس سازمان حفاظت محیطزیست کشور در نخستین نشست خبری خود با بیان اینکه اجازه نمیدهیم محیط زیست کشور دستخوش […]
سرویس اجتماعی
از زمانی که دکتر علی سلاجقه به سمتِ ریاست سازمان حفاظت محیط زیست کشور انتصاب شد، امیدها به ویژه در دلِ محیط زیستیها برای نجات محیط زیست کشور زنده شد.
معاون رییس جمهوری و رییس سازمان حفاظت محیطزیست کشور در نخستین نشست خبری خود با بیان اینکه اجازه نمیدهیم محیط زیست کشور دستخوش بیمبالاتی شود و بر این اساس هر پروژهای که قرار است اجرا شود باید گزارش ارزیابی زیست محیطی داشته باشد، گفت: سازمان با ساختار کنونی نمیتواند آنطور که باید در بحث حاکمیتی با قدرت عمل کند بنابراین با ایجاد تغییر، ساختار قویتر خواهد شد.
وی اظهار داشت: اگر وزارتخانهها و نهادها در راستای فعالیتهای خود قانون مخصوص به خود را دارد سازمان حفاظت محیطزیست نیز قوانین خود را دارد، بنابراین هر پروژه جدیدی باید ارزیابی زیست محیطی داشته باشد تا کمترین آسیب به محیط زیست وارد شود و اجازه هیچ گونه بی مبالاتی در محیط زیست را نمیدهیم.
حقابه محیط زیست را تامین میکنیم
رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در زمینه تامین حقابهها با وزارت نیرو مذاکره کردیم و سازمان حتما حقابه محیط زیستی کشور را تامین خواهد کرد.
وی اظهار داشت: به عنوان مثال حقابه دریاچه ارومیه حدود ٣.۴ میلیارد متر مکعب است که قرار است از مسیر ۴٠ درصد صرفه جویی در بخش کشاورزی و یک میلیارد متر مکعب هم از سد زاب و سیلوه و بقیه نیز از بخشهای تصفیه فاضلابها تامین شود.
وی تاکید کرد: الگوی تامین حقابه دریاچه ارومیه میتواند به سایر تالابهای کشور تعمیم داده شود و این هم جزو برنامههای ما است.
سلاجقه درباره نحوه فعالیت ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: در ستاد احیا، کارهای سخت افزاری آبرسانی به دریاچه انجام شد و بسیاری از پروژهها تمام شده و برخی در حد ٧٠ درصد پیشرفت داشتهاند و کار تونل کانی سیب نیز به زودی تمام میشود و آب در آن رهاسازی خواهد شد.
معاون رییس جمهوری گفت: اکنون کارهای نرمافزاری باید انجام شود و معاونت محیط زیست انسانی سازمان کار جامعی در این زمینه انجام داده که میتواند الگوی مناسبی برای همه تالابهای کشور باشد. در این طرح بحث تغییر کاربری با جدیت دیده شده که خوشبختانه آماده ارائه است.
سازمان محیط زیست مجوزی برای شکار چهارپایان صادر نکرده است
سلاجقه درباره مجوز سازمان برای شکار چهارپایان گفت: سازمان تاکنون مجوزی برای چهاریان صادر نکرده اما مقوله احصاء سرشماری در دستور کار قرار دارد و ادارات کل استانی در حال انجام آن هستند.
وی با تاکید بر اینکه اجازه نمیدهیم شکار در میان گونههای در آستانه انقراض انجام شود، افزود: زمانی که سرشماری انجام شد بعد از بررسی و به دست آمدن شرایط کلی از حیات وحش تصمیمگیری خواهیم کرد اما به طور قطع در این تصمیمگیری معیشت مردم را در نظر خواهیم گرفت.
اجازه نمی دهیم تالاب انزلی به دریاچه ارومیه تبدیل شود
سلاجقه درباره وضعیت تالاب انزلی گفت: تالاب انزلی مانند سایر تالابها یکی از سرمایههای کشور است و اجازه نمیدهیم هم انزلی و هم سایر تالابها به دریاچه ارومیه دیگری تبدیل شوند، هر چند اکنون وضعیت تالاب انزلی چندان مناسب نیست، بحث رسوب گذاریها، گونههای مهاجم، فاضلاب و سموم، شرایط این تالاب را دشوار کرده است.
وی اظهار داشت: اکنون خفگی تالاب اتفاق افتاده و وجود گونههای مهاجم آن را شکننده کرده است، اگر اعتبار حفاظت از تالاب مصوب شود بدون وقفه نسبت به دریافت آن اقدام خواهیم کرد و اجازه نمیدهیم که تالاب به مرحله حاد برسد.
ادغام سازمان محیط زیست و منابع طبیعی اتفاق مبارکی خواهد بود
سلاجقه درباره ادغام سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان جنگلها مراتع و آبخیزداری اظهار داشت: با ادغام سازمان محیط زیست با حوزه آب موافق نیستم و معتقدم مجموعه محیط زیست و منابع طبیعی با هم یکی هستند، بر این اساس فکر میکنم با این ادغام از خیلی از موازی کاریها و زمین خواریها و اتفاقات نامبارک جلوگیری میشود.
رییس سازمان محیط زیست با بیان اینکه هر صنعتی که بخواهد احداث شود، به گنجینه گرانبهای طبیعی اطرافش توجه نمیشود، گفت: چون مولفههای زیستی مانند آب و خاک اطراف آن صنعت ارزش گذاری اقتصادی صورت نمیگیرد، در حالیکه ارزشیابی محیط زیست از اولویتهای ارزیابیهای جهانی است، باید در هر مجموعهای ارزشیابی زیست محیطی انجام شود. زمانی که آب و خاک یک منطقه از دست میرود دیگر جایگزینی ندارد بنابراین اگر قرار است صنعتی ایجاد شود ابتدا باید ارزیابی زیستی و ارزش گذاری صورت گیرد.
وی تاکید کرد: در این زمینه باید قوی عمل کنیم از این رو شاید نیاز باشد به سمت و سوی ساختار قویتر حرکت کنیم. اصل محیط زیست محیط طبیعی آن است و انسان آن را دستخوش تغییر کرده، اگر قرار باشد مدیریت جامع اعمال شود باید با ساختاری قوی و حاکمیتی پیش رویم.
متناسب با هر حوضه آبی
بهره برداری نکردیم
سلاجقه درباره وضعیت فوق بحرانی فرونشست در کشور گفت: طبیعت را بر مبنای داشتهها و توان اکوسیستم مدیریت نکردیم و به همین دلیل با مشکل مواجه شدیم. در حالی که بیلان آب در هر حوضه آبخیز مشخص است، هر جایی توانستیم و بر اساس مطالبات مردمی برای ایجاد اشتغال بدون توجه به آمایش سرزمین کشور اقدام کردیم، بدون توجه به الگوی کشت، به تغییر کاربری پرداختیم و سفرههای آبی را تخلیه کردیم، هنوز هم در استان اصفهان در شرایط بحرانی فرونشست قطب صنعتی سفرههای آبی را تخلیه میکند.
وی اظهار داشت: مطالبه مردم بیکاری و مشکلات اقتصادی است، این مشکلات باید رفع شود اما اجرای آن باید به دست متخصصان امر سپرده شود تا کمترین آسیب به محیط زیست وارد شود. با برداشتهای بی رویه پوسته زمین با مشکل مواجه شده است، چاههای غیر مجاز زیادی وجود دارد که بیرویه آبهای زیرزمینی را به سطح میآورند.
در نشست گلاسکو میخواهند
با ایجاد تعهدات بینالمللی کشورها را استثمار کنند
رییس سازمان محیط زیست درباره نتایج نشست گلاسکو گفت: تعهدات ایران در توافق پاریس چهار درصد کاهش گازهای گلخانهای بدون برداشته شدن تحریمها و هشت درصد در صورت برداشتن تحریمها بود که با توجه به اینکه پیش تعهد بوده، الزام آور نبود، همچنین در مجلس نیز مصوب نشده بود چون شبهاتی داشت که باید برطرف شود.
وی با بیان اینکه در اجلاس گلاسکو در بیانیهاش مطرح کرده که کشورهایی که طبیعت دنیا را آلوده کردند، حالا که دنیا را تخریب کردند و از لحاظ اقتصادی به جایی رسیده اند که میتوانند از انرژیهای نو استفاده کنند، میخواهند کشورهای دیگر را مجبور به کاهش انتشار کنند، گفت: این سیاست استثماری است که به کشورها میگویند هم منابع فسیلی را تعطیل کنید و هم مولدهای انرژی پاک را از ما بخرید.
کاهش انتشار گازهای گلخانهای
در ایران به ۵ درصد رسیده است
سلاجقه درباره اجرای سیاستهای ابلاغی رهبری گفت: در سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری مسائل به گونهای بیان شده که بر اساس آن ما کاهش چهار درصدی گازهای گلخانهای را انجام میدهیم، حتی این کاهش به پنج درصد رسیده است، وقتی گفتیم که ما این سیاستها را داریم برای دنیا غیرمنتظره بود.
انتقال آب بین حوضه ای در دنیا موفق نبوده است
وی درباره مواضع خود در انتقال آب بین حوضهای و انتقال آب خزر به استانهای مرکزی گفت: تجارب انتقال آب بین حوضهای در دنیا موفق نبوده است و درباره انتقال آب دریای خزر نیز اعتباری در نظر گرفته شده است.
با استحصال آب ژرف مخالفیم
وی با اشاره به آبهای ژرف گفت: برای همه ظرفیتها در هر بخشی باید آبی را در تمام سطوح احصا کنیم، ابتدا باید آبهای جاری مدیریت شوند که نیازمند مدیریت است، بعد به سراغ دیگر اقدامات برویم، مثلا چندی پیش در شمال کشور بارندگیهای خوبی داشتیم با این آبها چه کار کردیم؟ آنها را چگونه مدیریت کردیم؟ یا در جنوب هم وضع همین گونه است، پس اول باید برای داشتههای خود برنامه داشته باشیم بعد اگر شرایط به گونهای بود که احساس نیاز شد مثلا به سمت آبهای ژرف برویم، کشورهای اطراف ما از جمله عربستان از آبهای ژرف استفاده کردند اما معتقدم باید با هزینه کمتر، داشتههای خود را مدیریت کنیم.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: اگر در زمینه آبهای ژرف، مساله اکتشاف و مطالعه است مشکلی نداریم اما با استحصال آبهای ژرف مخالفیم و نباید انجام شود.