اردوغانسیم فارسی
اردوغانسیم فارسی

جمله / گروه فرهنگ و هنر: اگر ۵۰ سال پیش از مردم سوال می کردید که مهمترین ابزار توسعه همه جانبه چیست به احتمال زیاد از جنگ افزارها یا قدرت های مالی و بانکی حرف می زدند. اما امروز مهمترین ابزار جنگ نرم و توسعه همه جانبه «رسانه» است. رسانه در انواع گوناگون خود از […]

جمله / گروه فرهنگ و هنر: اگر ۵۰ سال پیش از مردم سوال می کردید که مهمترین ابزار توسعه همه جانبه چیست به احتمال زیاد از جنگ افزارها یا قدرت های مالی و بانکی حرف می زدند. اما امروز مهمترین ابزار جنگ نرم و توسعه همه جانبه «رسانه» است. رسانه در انواع گوناگون خود از مکتوب و نمایشی تا برخط و شبکه های اجتماعی تمامی عرصه های زیست آدمی را تحت تاثیر قرار داده اند و کشورهایی که صاحب رسانه های ذی نفوذ بین المللی هستند گاهی بیشتر از رسانه های داخلی بر افکار عمومی یک مملکت تاثیر می گذارند.نتیجه این نفوذ و تاثیرگذاری را می توان در مثال ایران در ناآرامی های اخیر دید. اینکه چگونه شبکه های ماهواره ای فارسی زبان و اکانت های شبکه های اجتماعی تصویر دلخواه خود را از واقعیت جامعه برای مردم ساختند و چگونه رسانه های داخلی از این قافله عقب ماندند.
بی شک هیچ کشوری را نمی توان در جهان از نظر رسانه های منتقد خارج از کشور با ایران مقایسه کرد. درحال حاضر رسانه هایی نظیر بی بی سی فارسی، صدای آمریکای فارسی، منوتو، ایران اینترنشنال، رادیو فردا، دوویچه وله فارسی، ایندیپندنت فارسی و بسیاری دیگر درحال تولیدمحتوا بر ضد حکومت هستند و متاسفانه ضعف شدید رسانه های داخلی که ناشی از سختگیری های فراوان و انحصارگرایی صداوسیما است، موجب شده که ایران توان مقابله با این حجم از تخریب را نداشته باشد.
ایران و تحولات آن حالا آنقدر جذاب شده است که بسیاری از کشورها به فکر راه اندازی شبکه های فارسی زبان افتاده اند. نمونه نگران کننده آن «تی آر تی فارسی» است که توسط شخص رجب طیب اردوغان راه اندازی شد تا ترک ها نفوذ رسانه ای خود را در منطقه گسترش دهند. بعید نیست این کار به الهام علی اف رییس جمهور آذربایجان نیز این اعتمادبه نفس را بدهد که به فکر راه اندازی شبکه ای با زبان ترکی آذربایجانی بیافتد تا از طریق آن بازیگوشی های اخیر خود در برابر ایران را افزایش دهد.
این گسترش نفوذ در حالی رخ می دهد که شبکه های غیرفارسی زبان ایرانی هر روز از ماهواره های مهم جهان حذف می شوند و نفوذ رسانه ای جمهوری اسلامی در سطح جهانی به پایین ترین میزان خود رسیده است. بسته شدن دفاتر رسانه های ایرانی و اخراج کارمندان آنها و اقدام اخیر اتحادیه اروپا که منجر به خروج پرس تی وی از ماهواره های جهانی شد نمونه ای از فشارها بر گفتمان جمهوری اسلامی است. در حال حاضر
نمی توان کتمان کرد که به دلیل فشارهای خارجی و ضعف نیروی انسانی، پرس تی وی، العالم، هیسپان تی وی و نظایر آن دایره نفوذ خود را از دست داده اند و عملا به شبکه هایی پرخرج اما کم فایده بدل شده اند که برای پر کردن بیلان کاری همچنان فعال هستند.
ترکیه با راه اندازی تی آی تی فارسی به زورآزمایی با جمهوری اسلامی پرداخته و عملا دست به اقدامی نرم زده است که آثار آن در آینده خود را نشان خواهد داد. شرایط این روزهای ایران، کشورهای منطقه را به صرافت انداخته تا در زمین رسانه ای به نبرد با گفتمان جمهوری اسلامی برخیزند و در این راه از ابزار مردم ایران برای کنترل حکومت استفاده کنند. نفوذ بر افکارعمومی و پرکردن جای ایران بعد از تحریم های رسانه ای اتحادیه اروپا از اصلی ترین اهداف ترکیه برای راه اندازی شبکه جدید است.به نظر می رسد ایران باید پاسخ این اقدام ترکیه را با راه اندازی شبکه هایی ترک زبان بدهد، اما نه امکانات ترکیه را در این حوزه دارد و نه توان فنی و حرفه ای اش را. برای راه اندازی چنین شبکه ای حداقل به سه سال زمان نیاز است و تا آن موقع ترک ها جای پای خود را در افکار عمومی ایرانیان محکم کرده اند و از سویی دیگر در کنار الجزیره مهمترین رسانه های خاورمیانه شده اند.
اردوغانیسم حالا قرار است با زبان فارسی برای ایرانیان برنامه بسازد تا دیکتاتوری ویژه خود را که بر پایه میهن پرستی و پان ترکیسم است گسترش دهد. اگر جمهوری اسلامی فکری جدی برای حضور رسانه ای خود در عرصه بین المللی نکند، توان توسعه گفتمانی اش را از دست خواهد دادو کار به جایی می رسد که باید تمام نیروی خود را در حوزه پدافندی متمرکز کند. این تصویر با آنچه جمهوری اسلامی قصد تحقق آن را داشت فرسنگ ها فاصله دارد.
به گزارش جمله؛ رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه در همایش بین‌المللی تی‌آرتی ورلد  ۲۰۲۲ (TRT World Forum ۲۰۲۲) که با موضوع “شکل دادن به آینده: ابهامات، واقعیت‌ها و فرصت‌ها” در استانبول طی چند روز گذشته ( ۱۸ آذرماه جاری) برگزار شد؛ از افتتاح شبکه‌های دیجیتالی تی آر تی به زبان‌های فارسی و اسپانیایی در سال ۲۰۲۳ خبر داد.سازمان رادیو و تلویزیون دولتی ترکیه (به ترکی استانبولی:
Türkiyu Radyo ve Televizyon Kurumu) یا تی‌آرتی (به ترکی استانبولی: TRT) سازمان صدا و سیمای ملی کشور ترکیه است که از سال ۱۹۶۴ میلادی آغاز به کار کرده است که ۱۵٫۷۰ درصد سهام شبکه یورونیوز را نیز در اختیار دارد؛ وبگاه فارسی این سازمان نیز ۳۰ آبان ۱۳۸۷ (۲۰ نوامبر ۲۰۰۸) راه‌اندازی شده تا خبرهای سیاسی، اقتصادی، ورزشی، علمی و فرهنگی جهان و منطقه را منتشر کند.