اردیبهشت با باران می‌آید
اردیبهشت با باران می‌آید

      گروه اجتماعی/   می‌گویند سالی که نکوست از بهارش پیداست و البته پر بیراه هم نگفته‌اند. اگر بهار، فصلی پر از بارانِ رحمتِ الهی باشد و آسمان دستانش پر از خیر و برکت، قطعا زمین نیز فراخ و پرنعمت خواهد بود و چنانچه، بهار، خساست به خرج دهد و آسمان از بارش […]

 

 

 

گروه اجتماعی/

 

می‌گویند سالی که نکوست از بهارش پیداست و البته پر بیراه هم نگفته‌اند.
اگر بهار، فصلی پر از بارانِ رحمتِ الهی باشد و آسمان دستانش پر از خیر و برکت، قطعا زمین نیز فراخ و پرنعمت خواهد بود و چنانچه، بهار، خساست به خرج دهد و آسمان از بارش امساک کند، زمین نیز چیزی در بقچه‌ی خود برای آدمیان نخواهد داشت.
بعد از گذرانِ سوز و سرمای اسفندِ پربرف سال گذشته، خبر آمد که اردیبهشتی پرباران در راه است.

استاد حسین اردکانی پیشکسوت هواشناسی کشورمان در مطلب کوتاهی ضمن پیش‌بینی بارش‌های قابل ملاحظه برای اردیبهشت ماه پیش‌رو نوشت:« اسفند دیوانه با تمام ویژگی‌هایش گذشت؛ فروردین کم‌لطف هم گذشت اما انشاء‌الله اردیبهشت ماه با برکت پرصدا خواهد بود و در نهایت از ۱۵ تا ۲۰ خرداد ماه هم یک هجوم هوای گرم مانسونی را در کشور تجربه خواهیم کرد.
نگرش گردش کلی جوّ در نیمکره شمالی نشان می‌دهد خوشبختانه در اردیبهشت ماه به علت رطوبت قابل ملاحظه دورپیوند MJO و رطوبت دریای سرخ که همراه با سامانه‌های جوّی مدیترانه‌ای است، کشور با بارش قابل ملاحظه‌ای روبه‌رو خواهد شد.
البته قبلا هم بیان کردم که بهار امسال با بارش کمتر از نرمال ولی بهتر از پارسال خواهد بود، با این تفاوت که این بارش‌ها در اردیبهشت ماه به‌صورت رگبارهای باران همراه با رعدوبرق و با احتمال زیاد تگرگ همراه خواهد بود.
متاسفانه در صورت عدم اطلاع‌رسانی درست و بهنگامِ این پدیده از طرف سازمان هواشناسی کشور، می‌تواند به کشاورزان خسارات فراوانی برساند کما اینکه غافلگیری مرکز پیش‌بینی سازمان در مقابل پدیده‌های مخرب جوّی بارها تکرار شده است.
امیدوارم وزارت راه و شهرسازی درسال جدید، منویات مقام معظم رهبری در مورد بهره‌وری را فصل‌الخطاب قرارداده و با نگرش اساسی و بنیادی در خصوص تحول مدیریتی سازمان هواشناسی با بیش از ۲۵۰۰ نفر کارمند متخصص‌،گامی موثر در این میان بردارند.»

تابستان ۱۴۰۱ سخت‌تر از تابستان ۱۴۰۰ می‌شود؟
اما باید مراقب باشیم که فریبِ اردیبهشتِ پرباران را نخوریم.
زیرا همانطور که معاون راهبری و نظارت بهره برداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور در شهریورماه سال گذشته اشاره کرده بود، سال آبی جدید که از ابتدای پاییز ۱۴۰۰ آغاز شده است، سال آبی کم بارش و خشکی بود و قطعا تابستان ۱۴۰۱ شرایطی سخت‌تر از تابستان ۱۴۰۰ در تأمین آب خواهیم داشت.
کشفی در همان گزارش خاطرنشان کرده بود که اگر نتوانیم منابع آبی سطحی و زیر سطحی که در سال گذشته از دست دادیم را جبران کنیم، تابستان آینده (۱۴۰۱) تابستان بسیار سختی خواهد بود.

ارائه پیشنهادات مدیریت تنش آبی ۱۴۰۱ به دولت و مجلس
کشفی در شهریور سال قبل با بیان اینکه “برنامه‌های مدیریت تنش آبی برای سال ۱۴۰۱ دیده شده”، به ارائه پیشنهاداتی به مجلس و دولت، برای انجام اقداماتی در جهت مدیریت شرایط تنش آبی در سال ۱۴۰۱ اشاره کرده بود و در حال حاضر معلوم نیست آن تدابیر تا چه اندازه مفید فایده خواهدبود.
وی تصریح کرده بود: اقداماتی از قبیل اجرای پروژه‌های ذخیره سازی آب از طریق احداث مخازن جدید، حفر چاه‌های جدید و ایجاد رینگ بین مخازن شهرها که بتوانیم آب را به نحو مطلوبی توزیع کنیم؛ اجرای این طرح‌ها می‌تواند به مدیریت توزیع، افزایش تاب آوری شهرها و کاهش تنش آبی کمک کند.
معاون راهبری و نظارت بهره برداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با اشاره به اینکه این برنامه‌ها هم به دولت سیزدهم و هم به مجلس شورای اسلامی ارائه شده، گفت: اجرای این پروژه‌ها نیازمند اعتبارات است و پیشنهادات ارائه شده در دولت و مجلس درحال بررسی است.

آبهای زیرزمینی ایران متلاشی شده است
همچنین دی ماه سال گذشته بود که رئیس مرکز ملی خشکسالی سازمان هواشناسی با پیش‌بینی بارندگی بهتر از امسال در بهار سال ۱۴۰۱، گفته بود:‌ توان کشور از نظر تأمین آب به‌شدت ضعیف و آب‌های زیرزمینی متلاشی شده است.
احد وظیفه یادآور شده بود:‌ طی دهه‌های گذشته کشاورزی ایران توسعه یافته است اما به‌قیمت نابودی منابع زیرزمینی. الآن دیگر نمی‌توانیم همان روش‌ها را دنبال کنیم، وقتی کم‌بارشی یا خشکسالی روی می‌دهد خودش را به‌سرعت نشان می‌دهد.
وی ادامه داد: پتانسیل و توان کشور از نظر تأمین آب به‌شدت ضعیف و آب‌های زیرزمینی متلاشی شده است.
وی تصریح کرد: واقعیت آن است که باید برنامه‌های ریاضتی در حوزه آب به‌صورت جدی در تمام بخش‌ها از جمله کشاورزی و صنعت مدنظر قرار گیرد، صنعت باید به‌سمت استفاده از آب‌های نامتعارف مانند آب بازچرخانی برود و در کشاورزی هم با بهر‌ه‌گیری از فناوری و روش‌های روزآمد از مصرف به‌شدت کم کنیم.
رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی بیان کرد: توان کشور به هیچ وجه پاسخگوی مصرف آب کشاورزی نیست. در مجموع اگر بارندگی‌های زمستان در حد نرمال باشد و کم‌بارشی هم نداشته باشیم، باز هم نمی‌‌توانیم این‌همه تقاضا برای آب را پوشش دهیم.