ارگ باستانی نوشیجان ملایردر انتظار ثبت جهانی به عنوان نیایشگاه دوران مادها
ارگ باستانی نوشیجان ملایردر انتظار ثبت جهانی به عنوان نیایشگاه دوران مادها

      همدان – خبرنگار روزنامه جمله ر ئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ملایر گفت: پرونده‌ای با عنوان نیایشگاه‌های دوران مادها شامل ارگ باستانی نوشیجان و ابنای تاریخی موجود در شهرستان‌های ملایر، قهاوند و فامنین به منظور ثبت جهانی به سازمان جهانی یونسکو معرفی خواهد شد. ابراهیم جلیلی ارگ باستانی نوشیجان […]

 

 

 

همدان – خبرنگار روزنامه جمله
ر ئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ملایر گفت: پرونده‌ای با عنوان نیایشگاه‌های دوران مادها شامل ارگ باستانی نوشیجان و ابنای تاریخی موجود در شهرستان‌های ملایر، قهاوند و فامنین به منظور ثبت جهانی به سازمان جهانی یونسکو معرفی خواهد شد.
ابراهیم جلیلی ارگ باستانی نوشیجان را یکی از آثار منحصربفرد از نظر معماری، قدمت و داشته‌های فرهنگی، نه تنها در استان همدان بلکه در کشور و دنیا دانست و اظهار کرد: تلاش‌ها برای ثبت جهانی ارگ باستانی نوشیجان از سال ۹۵ آغاز شد و در این راستا قراردادی نیز در سال ۹۶ بین اداره کل میراث فرهنگی با دانشگاه بوعلی سینا منعقد و گزارش ثبت این اثر در آن قرارداد ذکر شد.
وی با اشاره به تهیه گزارش ثبت جهانی ارگ باستانی نوشیجان در سال ۹۷ تصریح کرد: این گزارش پس از تهیه به وزراتخانه مرکزی تهران ارسال شد و پیرو آن، معاون وزراتخانه و مدیرکل دفتر ثبت آثار ملی در همان سال بازدیدی از تپه نوشیجان داشتند.
این مقام مسئول ادامه داد: با توجه به نکته نظرهای سازمان جهانی یونسکو، ثبت آثار به صورت زنجیره‌ای از شانس بیشتری در رقابت با سایر آثار به منظور ثبت جهانی برخوردار است، به همین منظور این پرونده با عنوان نیایشگاه‌های دوران مادها شامل ارگ باستانی نوشیجان و ابنای تاریخی موجود در شهرستان‌های ملایر، قهاوند و فامنین به سازمان جهانی یونسکو معرفی خواهد شد.
وی از وجود ابنای تاریخی در شهرستان‌های ملایر، قهاوند و فامنین خبر داد و گفت: این ابنا در صورت کاوش، از نظر معماری و فرهنگی شباهت بسیاری با داشته‌های به دست آمده از ارگ باستانی نوشیجان دارند و درصدد هستیم با تأمین اعتبار لازم و کاوش‌های صورت گرفته، این پرونده اصلاح و تحت عنوان نخستین نیایشگاه های دوران مادها معرفی شود.
جلیلی در ادامه با اشاره به وضعیت شهرک صنعتی شوشاب در جوار نوشیجان، مطرح کرد: از سال ۹۵ و با تعیین عرصه حریم تپه نوشیجان، شهرک صنعتی شوشاب همکاری خوبی با ما داشته و بخشی از شهرک که در حریم قرار گرفته، قبلاً ایجاد شده و پس از سال ۹۵ به سمت حریم نوشیجان، کارخانه یا تأسیساتی اضافه نشده و به منظور عدم لطمه به آثار تاریخی نوشیجان، قرار است حصار سبزی برای این شهرک ایجاد شود.
وی از شوره زار بودن خاک این منطقه خبر داد و بیان کرد: با توجه به شرایط زمین و وضعیت آب این منطقه، درختان خاصی مانند سنجد، اقاقیا و پسته در آنجا رشد می‌کند و با توجه به طولانی بودن زمان عمل آوری و رشد این درختان، ایجاد این حصار سبز و گیاهی زمان بر است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ملایر در بخش دیگری به قدمت وجود کوره‌های آجر پزی در این شهرستان اشاره و خاطرنشان کرد: آجرهای تولیدی این کوره‌ها علاوه بر تأمین آجر شهرستان، به استان‌های همجوار از جمله لرستان و کردستان نیز ارسال می‌شد.
وی با بیان اینکه ساختمان این کوره‌های آجرپزی شامل دو بخش کوره و میل یا دودکش است، ادامه داد: سوخت بیشتر این کوره‌ها در گذشته نفت کوره یا مازوت بوده و این سوخت از طریق دریچه‌هایی از روی بام این سازه به داخل ریخته می‌شد.
جلیلی مطرح کرد: بخش میل یا دودکش کوره، یک سازه آجری استوانه‌ای شکل است و قطر دهانه داخلی آن به عنوان محل مکش دود و هدایت آن به سمت بالا، ۱۴ تا ۱۵ متر و با ارتفاع بین ۳۰ تا ۳۵ متر است.
این مسئول به دو میل کوره باقیمانده از آن زمان اشاره کرد و گفت: یکی از این میل کوره‌ها در ورودی شهرستان ملایر از سمت سامن در میدان نیروی انتظامی و دیگری در فاصله ۲۰۰۰ متری آن قرار گرفته است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ملایر خاطرنشان کرد: گزارش ثبت این میل کوره‌ها که جزء آثار تحت حفاظت سازمان میراث فرهنگی هستند، تهیه و به شورای فنی استان ارسال شده است که در صورت تأیید کمیته ثبت وزارتخانه، ثبت ملی آنها انجام خواهد شد.