آرین پارسی نژاد- روزنامه نگار/ اشاره: اصولگرایان این روزها در هر محفلی که دور هم جمع می شوند، در خصوص انتخابات ۱۴۰۰ سخن می گویند و برای پیروزی در این انتخابات طرح ریزی می کنند. اما وقتی سخن از پیروزی به میان می آید منظور این نیست که پیروزی این جریان سیاسی […]
آرین پارسی نژاد-
روزنامه نگار/
اشاره: اصولگرایان این روزها در هر محفلی که دور هم جمع می شوند، در خصوص انتخابات ۱۴۰۰ سخن می گویند و برای پیروزی در این انتخابات طرح ریزی می کنند. اما وقتی سخن از پیروزی به میان می آید منظور این نیست که پیروزی این جریان سیاسی در مقابل یک جریان دیگر مورد بررسی قرار گیرد، بلکه موضوع پیروزی درون جناحی است. درست مانند همان چیزی که در اسفند سال گذشته شاهد آن بودیم. بسیاری از تحلیلگران با توجه به انتخابات مجلس یازدهم با قاطعیت اظهار می کنند که انتخابات آتی تنها یک انتخابات درون گروهی است و هرگز جایی برای دیگر مدعیان نخواهد بود.
به گزارش «جمله» طی روزهای اخیر بارها گزینه های متعددی برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ از سوی جریان های مختلف مطرح شده است. حتی برخی از احزاب اصلاح طلب مانند حزب کارگزاران نیز افرادی را به عنوان گزینه هایی شاخص خود معرفی کردند اما این موضوع به خوبی واضح است که هیچکدام شانس چندانی برای حضور جدی در رقابت انتخاباتی ندارند. اما از سوی دیگر اصولگرایان با دستی پر از گزینه های نظامی و غیرنظامی در حال طرح ریزی انتخاباتی هستند.
دیده بان ایران در این خصوص نوشت: اینگونه که معلوم است گزینه نظامی بسیار جدیتر از آن چیزی است که تصور میشد. آنگونه که حتی ماجرا به تحریف سخنان امام خمینی نیز ختم شد و برخی گفتند منظور امام از حضور نظامیان، سپاه نبوده است.
اما درست لحظاتی بعد فیلمی از سخنرانی امام خمینی(ره) منتشر شد که سال ۱۳۶۳ مشخصا درباره ورود نظامیان به سیاست هشدار میدهد و میگوید مخصوصا سپاه نباید در انتخابات ورود کند، چون از وظیفه اصلیاش باز میماند. با این حال ظاهرا بخشی از اصولگرایان به چنین سخنی اعتقاد ندارد، چنانچه هفته گذشته سرتیپ پاسدار اسماعیل کوثری عملا در قامت طلبکار قرار گرفت و گفت: «چطور نظامیها شهید میدهند، زخمی میشوند، شیمیایی میشوند اشکالی ندارد، اما همین که میخواهند مسئولیتهای سیاسی داشته باشند، اینجا اشکال دارد؟»
یکی از نزدیکان سعید جلیلی هفته گذشته در جمعی از دوستان گفته وی قطعاً نامزد انتخابات ریاست جمهوری خواهد شد و برگزاری منظم هشت سال جلسات دولت سایه با این هدف نبوده که یک چهره دست چندم و ناتوان و فاسد به جای او در صندلی ریاست جمهوری قرار بگیرد.
برخی اصولگرایان خبر دیدار سعید جلیلی و سعید محمد دو نامزد برجسته که به عنوان جوان انقلابی معرفی میشوند را در رسانهها منتشر کردهاند. سعید محمد همچنان فعالیت خود را در توییتر و سایر سایتهای اجتماعی افزایش داده و دایره نظرهای خود را گسترش داده است. او مدتی پیش لباس شخصی را از تن در آورد و لباس سبز سپاه پوشید.
فرید مدرسی فعال سیاسی هم به موضوع دیدار انتخاباتی سعید محمد و جلیلی پرداخته و از حمایت احتمالی جبهه پایداری از سعید محمد به عنوان نتیجه جلسه خبر داده داده است.
جلیلی نامزد تندروها در ۱۴۰۰ است
صادق زیباکلام با اشاره به اینکه رقابت در سال ۱۴۰۰ بین اصول گرایان خواهد بود، گفت: در این بین آنها با توجه به اختلافات عمیقی که با هم دارند، نمیتوانند، به تفاهم و یا به قول خودشان به وحدت دست پیدا کنند، در انتخابات مجلس نیز در غیاب اصلاح طلبان آنها به یک وحت صوری دست پیدا کردند، هرچند که قالیباف توانست رئیس مجلس شود، اما تمام کرسیهای مهم دیگر را به تندروهای اصولگرا واگذار کرد.
وی افزود: به طور مثال زاکانی به عنوان رئیس مرکز پژوهشها انتخاب شود، قاضی زاده هاشمی نائب رئیس شد و آقا تهرانی و ذوالنور نیز رئیس کمیسیون شدند، به نوعی جبهه پایداری و تندروهای اصول گرا در حال حاضر عنان کار مجلس را در اختیار دارند و هر زمانی که قالیباف مخالف خواست عمل آنها حرکت میکند، او را تحت فشار قرار میگذارند، تا در نهایت به خواسته خود برسند، در انتخابات آینده نیز جبهه پایداری و امثالهم با توجه به زیاده خواهیهای که دارند نمیتوانند با طیف معتدل این جریان به وحدت برسند.
زیباکلام اظهار داشت: اصول گرایان دو شقه خواهند شد که در یک طرف معتدلین حضور خواهند داشت، افرادی از جنس لاریجانی، ناطق نوری، توکلی، باهنر و… و در سوی مقابل نیز جریان تندرو و رادیکال شامل، جبهه پایداری، طرفداران احمدی نژاد، جمعیت ایثارگران، رهپویان و…، نامزد تندروها به احتمال زیاد سعید جلیلی خواهد بود، این جریان از قالیباف حمایت نخواهند کرد، زیرا او را واجد شرایط انقلابی گری نمیدانند و به سوی جلیلی خواهند رفت و در این بین پایداریها نقش اصلی را بر عهده دارند.
این استاد دانشگاه تهران اضافه کرد: جریان معتدل و میانه رو اصولگرا نیز در وهله اول از لاریجانی حمایت خواهد کرد، اما افرادی نظیر قالیباف، دهقان و ضرغامی نیز در صورت حضور ممکن است، حمایت این طیف را داشته باشند، هرچند که احتمال همزمان آنها نیز وجود دارد که ممکن است سبد رای آنها در اکثر موارد یکسان باشد و این شانس آنها را در برابر جلیلی کمتر خواهد کرد. این در حالی است که شانس تندروها خیلی بیشتر است زیراکه بسیاری از طرفداران اصول گرایان معتدل نیز از وضعیتی که در کشور وجود دارد ناراضی هستند و احتمال اینکه رای ندهند، بسیار زیاد است.
وی ادامه داد: اما در سوی مقابل طرفداران تندروها به صورت تشکیلاتی و تحت هر شرایطی رای میدهند، که به مانند انتخابات مجلس میتوانند در ۱۴۰۰ نیز به پیروزی برسند، این در حالی است که احتمال حضور یک نظامی مانند سردار محمد وجود دارد که میتواند یک بازی تبلیغاتی باشد، برای ترساندن مردم از روی کار آمدن نظامیان و افزایش مشارکت، اما اگر این ترفند را نیز به کار ببرند، بازهم افاقهای نخواهد کرد، زیرا که جواب نمیدهد.
زیباکلام همچنین با اشاره به اینکه اگر رئیس جمهور حتی قالیباف و با جلیلی شوند، در اوضاع فرقی به وجود نخواهد آمد، یادآور شد: اصول گرایان میخواهند تا زمانی که روحانی سر کار است، اوضاع به همین منوال ادامه پیدا کند، اما در تابستان و پاییز ۱۴۰۰، به آنها خواهند گفت که باید باب مذاکره با دولت بایدن را باز کنند تا تحریمها برداشته شود، برای همین میخواهند مذاکرات را خودشان انجام دهند، از سویی حتی مذاکرات مقدماتی نیز با برخی از مقامات آتی دولت بایدن صورت گرفته و تمامی اینها در سال ۱۴۰۰ و دولت بعدی رونمایی خواهد شد، فقط باید منتظر بود که روحانی از قدرت برود، تا اوضاع دگرگون شود.
اصول گرایان به وحدت خواهند رسید
امیررضا واعظ آشتیانی فعال سیاسی اصولگرا با اشاره به اینکه اصول گرایان به مانند اصلاح طلبان فعالیتهای انتخاباتی خود را برای سال ۱۴۰۰ کلید زده اند، گفت: قدر مسلم اصول گرایان در این دوره با سازوکار جدید انتخاباتی حضور پیدا خواهند کرد، زیرا که باید از تجربیات گذشته درس گرفت و با آسیبشناسی که انجام میشود، نسبت به برنامه ریزی برای آینده اقدام کرد، از سوی دیگر باید نقاط قوت را نیز شناسایی و آنها را تقویت کرد.
وی افزود: در جریان اصول گرایی نیز به هر ترتیب تفکرات و نگرشهایی فراوان و متفاوتی وجود دارد، اما آن چیزی که مهم است، توافق در اصول است که از اهمیت بسزایی برخوردار بوده، اما به تبع آن در فرعیات تفاوت در نگرشها وجود دارد، اما این تفاوتها قابل جمع شدن است، با توجه به توافقاتی که در اصول در جمع جریان اصول گرایی وجود دارد، بنابراین با توجه به این مسئله موضوع وحدت در انتخابات پیش رو برای اصول گرایان در دسترس است و به دست خواهد آمد.
واعظ آشتیانی با تاکید بر اینکه اگر اصول گرایان به وحدت برسند و زیر یک چتر واحد جمع شوند، دیگر میانهرو و تندرو معنی خود را از دست میدهند، اظهارداشت: جمع بندی بنده این است که اصول گرایان در سال ۱۴۰۰ میتوانند به یک نامزد واحد برسند، که این موضوع شانس موفقیت در انتخابات را بسیار زیاد خواهد کرد، اما در این بین این احتمال وجود دارد که دو نامزد از بدنه اصول گرایی در انتخابات حضور پیدا کند که در چنین شرایطی یک رقابت شکل میگیرد و این صندوق رای است که برنده انتخابات را مشخص خواهد کرد.
این فعال سیاسی اصول گرا با اشاره به شاخصههایی یک نامزد اصول گرا باید از آن برخوردارد باشد، یادآور شد: در درجه اول یک نامزد اصول گرا باید حافظ ارزشهای نظام و انقلاب باشد، در درجه بعدی نیز باید با فرمول عقلانیت و منطق با مسائل مختلف برخورد کند، در سیاست خارجی به دنبال عزت جمهوری اسلامی باشد و در سیاست داخلی نیز وفاق ملی و همگرایی داخلی را نیز دنبال کند، همچنین در مسائل اقتصادی نیز خبره باشد و بتواند وضعیت معیشتی و درآمدی مردم را بهبود ببخشد و آنها را از زیر فشار اقتصادی که در حال حاضر گرفتار آن هستند، بیرون بکشد.