استخراج تورم از معادن ایران
استخراج تورم از معادن ایران
آخرین اطلاعات شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن در به تابستان 1402 در حالی منتشر شد که تورم فصلی بخش معدن در تابستان امسال رشد نگران‌کننده ای داشته و تورم نقطه به نقطه تولیدکننده این بخش به بالاتر از 56 درصد رسیده است.

گروه اقتصادی جمله – آخرین اطلاعات شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن در به تابستان ۱۴۰۲ در حالی منتشر شد که تورم فصلی بخش معدن در تابستان امسال رشد نگران‌کننده ای داشته و تورم نقطه به نقطه تولیدکننده این بخش به بالاتر از ۵۶ درصد رسیده است.
در این گزارش به شاخص کل قیمت تولیدکننده بخش معدن و زیربخش‌های اصلی آن و تغییر آن نسبت به دوره‌های گذشته پرداخته شده است. شاخص قیمت تولیدکننده نمایانگر هزینه تولید است. افزایش این شاخص بر قیمت کالاها تاثیر خواهد داشت و در نتیجه موجب افزایش تورم خواهد شد.
به گزارش جمله شاخص بهای تولیدکننده (Producer Price Index) که اختصارا به آن PPI می‌گویند، بخش مهمی از داده‌های اقتصادی را تشکیل می‌دهد. همانطور که از نام آن پیدا است، این شاخص از دیدگاه تولیدکننده، یعنی سازنده کالا و خدمات محاسبه می‌شود. شاخص بهای تولیدکننده به ساده‌ترین معنا، میانگین قیمت‌های فروش کالاها و خدمات را در محل پایانی تولید اندازه‌گیری می‌کند. به عبارت دیگر، میانگین قیمت‌هایی است که تولیدکننده محصولات و خدمات خود را به خرده فروشان می‌فروشد و خرده فروشان آن را به بازارهای محلی می‌برند و در اختیار عموم قرار می‌دهند.
بر اساس این تعریف شاخص قیمت تولیدکننده در بخش معدن را نیز می‌توان به عنوان شاخص تورم در این بخش در نظر گرفت.
به گزارش مرکز آمار در تابستان ۱۴۰۲ تورم فصلی کل بخش معدن نسبت به سال گذشته رشد کرده است. این مقدار از سطح ۱۰٫۱ درصد در تابستان ۱۴۰۰ روندی نزولی را طی کرده و به منفی ۲ درصد در تابستان ۱۴۰۱ رسیده است. سپس روندی صعودی داشته و به ۹ درصد در تابستان سال جاری رسیده است.
بر اساس تحلیل اکو ایران بخش معدن از سه بخش کلی استخراج زغال‌سنگ، استخراج کانه‌های فلزی و استخراج سایر معادن تشکیل می‌شود. مطابق آمار بانک مرکزی بیشترین تورم فصلی بخش معدن در تابستان ۱۴۰۲ مربوط به گروه کانه‌های فلزی بوده است. شاخص قیمت تولیدکننده برای این گروه نسبت به فصل قبل ۹٫۳ درصد افزایش یافته است. گروه سایر معادن نیز تورم فصلی ۸ درصدی را در تابستان سال جاری تجربه کرده است. و گروه زغال‌سنگ با ۴٫۸ درصد کمترین مقدار تورم فصلی را در بخش معدن داشته است.
از سوی دیگر گزارش شاخص تولیدکننده‌ بخش معدن حاکی از این است که تورم نقطه به نقطه این بخش در تابستان ۱۴۰۲ به بیشترین حد خود از ابتدای سال گذشته رسیده است.
با توجه به وجود ذخایر گسترده معدنی و با در نظر گرفتن پیوندهای بسیار قوی و طولانی میان فعالیت‌های معدنی با طیف وسیعی از صنایع و خدمات کشوری، توسعه معادن و صنایع معدنی می‌تواند سهم تعیین‌کننده‌ای در رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال ایفا کرده و همانطور که در برنامه توسعه ششم نیز تاکید شده است، این بخش را به یکی از پیشران‌های اصلی رشد اقتصادی تبدیل کند. اما وضعیت تورم این بخش مساعد حال تولیدکننده و مصرف کننده کلان نیست و حتی می‌تواند بر صادرات این محصول راهبردی تاثیرات منفی بگذارد، هرچند به سود عده‌ای اندک باشد.

  • نویسنده : ارسالی از سرویس اقتصادی