سرویس سیاسی جمله- طی دو روز گذشته، اخراج غیرمحترمانه چند استاد دانشگاه صنعتی شریف و جایگزینی آنان با افرادی که اگر در حوزههای دیگر مانند رسانه بمانند و خدمت کنند، چهبسا موثرتر باشند، موجبات نقد و اعتراض و حیرت و نومیدی شد و پای بحث و تبادلنظر در این خصوص را به فضای مجازی باز کرد و برخی با واژه «خالصسازی» و برخی نیز با عناوینی چون «تسویه حساب سیاسی» از آن یاد کردند و برخی نیز این اقدام وزارت علوم را اقدامی تحریکآمیز و آگاهانه برای آغاز موج جدید فرار مغزها توصیف کردند.
روز گذشته وزارت کشور در اقدامی عجیب طی صدور بیانیهای ضمن دفاع قاطعانه از این اقدام وزارت علوم، تلاش کرد با اعمال نگاه غیرمربوط به فرهنگ، این اقدام را توجیه و از عاملان آن قدردانی کند. در پیوند با بیانیه وزات کشور چند نکته را لازم به یادآوری میدانیم:
نکته اول اینکه بهتر بود وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری دلیل این اقدام خود را شخصاً در بیانیهای اعلام میکرد آن هم نه به بیان و زبان روزنامه کیهان بلکه به بیانی که اهل فکر و فرهنگ را قانع و آنان را مجاب کند. سکوت وزارت علوم به همراه شایعهای که طرح شد مبنی بر اینکه این اخراجها از سوی برخی شوراها مانند شورای عالی انقلاب فرهنگی صادر شد، موجبات نگرانی بیشتر افکار عمومی را فراهم کرد.
نکته بعدی همزمانی افرادی که اخراج شدند با افرادی است که گرایش تَنگ و تُند سیاسی دارند و ضمناً فاقد تجربههای علمی هستند و هدایت این افراد به دانشگاهی چون صنعتی شریف که از نظر تراز علمی، در شمار چند دانشگاه برتر کشور و جهان است به شائبهها دامن زد و با توجه به نزدیک شدن اول مهر و بازگشایی دانشگاه، بیم آن میرود که تعمّدی باشد تا فضا را دوقطبی و رادیکالیزه کند که به نفع کسی نیست. وزارت کشور در بیانیه خود ورود نیروهای موردنظر را مصداق جوانگرایی و جذب نخبگان توصیف کرد اما به این سوال پاسخ نمیدهد که معرفی افرادی چون «حجتالله عبدالملکی» برای کابینه دولت سیزدهم نیز با همین رویکرد انجام شد، فردی که باور داشت با یک میلیون تومان میتواند ایجاد شغل کند اما در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بهگونهای عمل کرد که دولت ترجیح داد وی را با یک استعفا، از این مقام عزل کند تا بیش از این به اعتبار و حیثیتش لطمه وارد نشود. کسی با جوانگرایی و جذب نخبگان در دانشگاهها و مراکز علمی و فرهنگی مخالفتی ندارد اما اهلیّت این افراد برای حضور در دانشگاهی چون شریف باید با نگاه علمی احراز شود نه به دلیل همسویی سیاسی و جریانی.
نکته سوم اینکه افرادی که بهعنوان استاد جدید به این مرکز فاخر علمی معرفی شدند، در حوزههایی که حضور داشتند موفق بودند و کسی منکر توانایی آنان در آن حوزه رسانه و تبلیغات نیست اما این موفقیت نمیتواند توجیهگر حضور آنان در دانشگاه صنعتی شهید شریف واقفی باشد ضمن اینکه جفای به خود این افراد است که آنان را بهصورت دستوری و از سرِ لج با دانشجویان، به مسیری هدایت کنیم که ممکن است نه به صلاح شخص آنان باشد نه به صلاح مُلک و مملکت و جایگاه رفیع دانشگاه صنعتی شریف.
نکته مهم بعدی این است که چرا برای یک موضوعی که ماهیت علمی و فرهنگی دارد، وزارت کشور باید بیانیه بدهد؟ مگر موضوع امنیتی است یا وزارت کشور دولت سیزدهم تلاش دارد علناً بگوید نگاه امنیتی به دانشگاه و فرهنگ دارد و اگر چنین است چه نتیجهای خواهد گرفت و آیا فکر میکند جامعه علمی و دانشگاهی با چنین بیانیهای از مطالبات خود کوتاه میآیند ؟
نکته بعدی این است که دانشگاه، مدرسه، خیابان و بازار محل تبلور و عینیت آن رویکرد و برداشتی از فرهنگ است که در متن و بطن جامعه جریان دارد و اینکه برخی تصور میکنند اگر بتوانند کلاس درس مدرسه و دانشگاه را مدیریت کنند، قادر هستند سبک زندگی و نظام اندیشگی خود را به همه جامعه تزریق کنند، خطاست.
حقیقت این است که جامعه برخی الگوهای رسمی سبک زندگی و حکمرانی را بر نمیتابد و پُر نمیپذیرد و به آن اعتراض دارد و خردمندانه این است که دولتمردان و حکمرانان، از «خودبرحقپنداری» فاصله بگیرند و با نمایندگان دانشجویان، فرهنگیان و اهل فرهنگ گفتوگو کنند تا ضمن نزدیک کردن برداشتهای خود، به یک فهم مشترک از فرهنگ و سبک زندگی برسند. تکرار زورمندانه برداشتهای رسمی از فرهنگ و سبک زندگی و شیوه حکمرانی و تلاش برای القای آن به جامعه با هر شیوهای، به همان نتیجهای منجر خواهد شد که طی چهار دهه اخیر شد.
بهخاطر داریم که نظیر همین برخوردها، حذفها، اخراج استادان سابق و جایگزینی آنان با استادان انقلابی در اوائل دهه ۶۰ تقریباً در همه دانشگاههای کشور در قالب طرح انقلاب فرهنگی انجام شد اما دو تا سه دهه بعد، نتیجه آن در جامعه دیده شد و اگر این شیوه موثر بود امروز ما باید در موقعیت دهه ۶۰ که آمال و آرزوی برخی است، قرار میداشتیم.
نکته مهم بعدی این است که برخوردهای نظامی و امنیتی در جای خود هم ارزشمند است و هم لازم و نتیجهبخش اما اعمال چنین شیوههای غیرفرهنگی در حوزه علم و فرهنگ و در حیاط دانشگاه و مدرسه، خیلی زود به ضد خود عمل میکند و جامعه را به نقطه عکس جایی میکشاند که مجریان این شیوهها اراده کرده بودند و شکاف بین دولت و مردم بیش از آنچه که امروز است، خواهد شد و آن روز قاطبه نسل فعال جامعه، هیچ تعلّق و تعصّبی به باورهای رسمی نخواهد داشت.
اصلاح فرهنگ با ابزار غیرفرهنگی
برچسب ها
یادداشت سردبیر به بهانه طرح دوباره انتقال پایتخت در دولت چهاردهم؛ کاری نکنید از چاله به چاه بیافتیم
فرمانده نیروی زمینی ارتش مطرح کرد؛ ایفای نقش مؤثر نیروی زمینی در تأمین امنیت چرخه دفاعی کشور/ دستیابی نزاجا به فناوری تولید انواع سامانههای پهپادی کاملاً بومی
کاری نکنید از چاله به چاه بیافتیم
تهران یک ابرشهر بزرگ است که بیش از ۹ میلیون نفر را در خود جای داده است.
ایفای نقش مؤثر نیروی زمینی در تأمین امنیت چرخه دفاعی کشور/ دستیابی نزاجا به فناوری تولید انواع سامانههای پهپادی کاملاً بومی
امیر سرتیپ حیدری، گفت: نیروی زمینی ارتش با توسعه توان دفاعی و عملیاتی خود، توانسته است علاوه بر تأمین شایسته و مؤثر امنیت در چرخه دفاعی کشور، در حوزه تولید انواع سامانههای پهپادی کاملاً بومی و تربیت نیروی انسانی متخصص به خودکفایی دست یابد.
نخستين ردپای آمریکا در خزر
دولت، درزمان صدارت احمد قوامالسلطنه لايحهاي تنظيم كرد كه بر اساس آن، امتياز استفاده از نفت شمال ايران به شركت معروف آمريكايي با نام "استاندارد اويل" واگذار ميشد. بر اساس توافق بين دولت و مجلس، اين لايحه به طور محرمانه به تصويب رسيد تا شوروي و انگليس در آن مداخله نكنند.
ثبت دیدگاه
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
عدم گفتوگو مداری از مؤلفههای مهم یک رابطه عاطفی آسیبزا است
این روان درمانگر در گفتوگو با جمله، یکی از ویژگیهای بارز رابطه آسیبزا را عدم گفتوگو مداری و عدم استفاده از حل مسأله دانست و گفت: استفاده از حل مسأله موجب میشود که دو طرف به جای واکنش نشان دادن هیجانی و هیجان مدارانه از طریق گفتوگو به دنبال حل آن مشکل باشند، چرا که رابطه آسیبزا پیامدهای منفی برای جنبههای مختلف زندگی هر دو فرد به دنبال دارد.
تبعیضِ مجازی در سکوت
این روزها موضوع رفع فیلتر که یکی از وعدههای انتخاباتی مسعود پزشکیان بود، به کانون خبرها و بحثهای کارشناسی بازگشت و تقریباً همه اقشار و طبقات مردم و کارشناسان اقتصادی از وزارت ارتباطات و فنآوری اطلاعات توقع دارند نسبت به عمل به وعده انتخاباتی رییس دولت چهاردهم اقدام کند.
رستورانهای بدون نظارت؛ تهدید یا امکانات؟
رستورانهای بین راهی، هواره یکی از مهمترین دغدغههای مسافران جاده بوده است.
بیست و نهمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان” همدان” به ایستگاه پایانی رسید
بیست و نهمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان بعد از ۶ روز برگزاری و اجرای ۵۹ اثر نمایشی داخلی و چند اثر نمایشی از ۵ کشور ترکیه، روسیه، عراق، ازبکستان و برزیل روز پنجشنبه با برگزاری آیین اختتامیه و با معرفی آثار برگزیده توسط هیئت داوران به ایستگاه پایانی خود رسید و بکار خود پایان داد. مراسمی که با اجرای خوب" سید جواد هاشمی" در آن اشکها و لبخندها در هم تنیده شد.
جوانان رکورددار بیکاری
نرخ مشارکت و نرخ بیکاری دو شاخص کلیدی برای تحلیل وضعیت بازار کار و فعالیت اقتصادی یک جامعه به شمار میروند.
پاسخ به سؤالات نمایندگان مجلس در حوزه وظایف وزارت اقتصادپاسخ به سؤالات نمایندگان مجلس در حوزه وظایف وزارت اقتصاد
وزیر اقتصاد ضمن پاسخ به سؤالات برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی برنامههای این وزارتخانه را برای آنها تشریح کرد.
کسب رتبه علمی «الف» فصلنامه بورس اوراق بهادار برای سومین سال پیاپی
مهرداد عاصی، سرپرست اداره آموزش بازار سرمایه اعلام کرد: فصلنامه بورس اوراق بهادار، برای سومین سال متوالی موفق به کسب رتبه علمی «الف» شد.
کمیسیون تلفیق بودجه مجوز عرضه برق نیروگاه اتمی بوشهر را در بورس صادر کرد
سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۴ گفت: کمیسیون تلفیق بودجه، مصوب کرد که قیمت خرید برق از نیروگاه اتمی بوشهر بر مبنای هزینه تمام شده است و این نیروگاه میتواند مازاد آن را تا ۷ میلیارد کیلووات ساعت، در بورس عرضه کند.
وزیر اقتصاد: وضعیت تولید و رونق اقتصادی در نیمه دوم سال بهتر خواهد شد
وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به تصمیمات اخیر ستاد اقتصادی دولت، عنوان کرد که با اجرای این تصمیمات، در نیمه دوم سال جاری، وضعیت تولید و رونق اقتصادی، به مراتب بهتر از نیمه اول سال خواهد بود.
وضعیت تولید و رونق اقتصادی در نیمه دوم سال بهتر خواهد شد
وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به تصمیمات اخیر ستاد اقتصادی دولت، گفت با اجرای این تصمیمات، در نیمه دوم سال جاری، وضعیت تولید و رونق اقتصادی، به مراتب بهتر از نیمه اول سال خواهد بود.
تیم ملی با عبور سخت از سرمای بیشکک به جام جهانی نزدیک شد
تیم ملی فوتبال ایران از ساعت ۱۷:۳۰ امروز ششمین بازیاش در مرحله سوم انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶ را در ورزشگاه دولن اومورزاکوف بیشکک مقابل قرقیزستان برگزار کرد که این بازی در نهایت با برتری ۳ بر ۲ شاگردان امیر قلعهنویی تمام شد. ملیپوشان کشورمان در نیمه اول با برتری ۲ بر صفر به رختکن رفتند […]
برتری نفسگیر ایران برابر قعرنشین
تیم ملی فوتبال ایران با برتری نفسگیر برابر کره شمالی در مسابقات انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶، به صدرنشینیاش در این رقابتها ادامه داد.
دنیا مالی: اگر در بخش بانوان هزینه کنیم بهترین نتیجه را میگیریم
وزیر ورزش و جوانان گفت: ما در بازیهای آسیای هانگژو ۱۳ مدال طلا کسب کردیم که قطعا قابل دفاع نیست
پیروزی فعالان رسانهای در بازی دوستانه فوتبال ایران همدل
بازی دوستانه فوتبال ایران همدل با برتری فعالان رسانهای به پایان رسید.
دلایل صعود تیم ملی نوجوانان چه بود؟
دلایل اصلی صعود تیم ملی فوتبال نوجوانان به جام ملتهای آسیا مشخص شد.
سازمان ملی استاندارد ایران پیشرو در امر روانسازی فنی وقانونی فرآیند واردات خودرو
با هدف روانسازی و تسریع در فرآیند واردات خودرو، جلسات فنی مشترک بین سازمان ملی استاندارد ایران وسایر دستگاه های اجرایی مرتبط به منظور ارتقا و اصلاح بندهایی از آیین نامه واردات خودرو که موانع غیرفنی ایجاد می نمود؛ تشکیل شد
بیکیفیت باش و گران شو!
خودرو گران شد؛ همین خودروی ملی که بحث در خصوص کیفیت محصولات آن فراوان است، همین بازاری که اذعان میشود نه تنها سودآوری ندارد بلکه زیان هم دارد، کمپانی همین محصولاتی که ثبت نام برای خرید آنها گاهی به اندازه عمر یک نسل به طول میانجامد، پس از چندین ماه قرار گرفتن در صدر اخبار و تکذیب و گمانهزنی، بالاخره گران شد.
مذاکرات لغو تحریم ضروریتر میشود
تازه ترین تحریم ایران که پس از تحریم شرکتهای هواپیمایی، یکی از بیپایه ترین تحریمها با حداکثر فشار اقتصادی خواهد بود، تحریم کشتیرانی است.
بیمهرترین پروژه برای مردم
مسکن مهر، یکی از جنجالیترین پروژههای چند دهه اخیر ایران است. این پروژه که از همان ابتدا از نظر مکانیابی، کیفیت ساخت، نحوه تامین مالی و زمان تحویل چالشهای فراوانی داشت، هنوز هم با ابهامات فراوان دست و پنجه نرم میکند و آسیبدیدگان واقعی آن هم کسانی هستند که برای این مسکنها پول پرداخت کردهاند و الان هم که آنها را تحویل میگیرند مشکلات فراوانی را متحمل میشوند.
ساخت ۳ هزار و ۵۱۴ واحد نهضت ملی پردیس با تسهیلات بانک مسکن
دکتر علی خورسندیان، مدیرعامل بانک مسکن در حاشیه بازدید وزیر راه و شهرسازی از پروژههای نهضت ملی مسکن شهر جدید پردیس گفت: قرارداد ساخت ۲۴ پروژه شامل ۳ هزار و ۵۱۴ واحد مسکونی نهضت ملی مسکن این شهرستان به ارزش ۱۲ هزار و ۳۸۰ میلیارد ریال در بانک مسکن به امضا رسیده است.