شهلا منصوریه- دبیر گروه اجتماعی/ در پی آتشسوزی گسترده در استرالیا که از حدود چهار ماه پیش شروع شده و تاکنون بی سابقه بوده است ۱.۲ میلیون هکتار سوخته و دستکم ۲۷ نفر جان خود را از دست داده اند. به گفته مقامات حدود یک میلیارد حیوان جان باخته اند. به گزارش سایت […]
شهلا منصوریه-
دبیر گروه اجتماعی/
در پی آتشسوزی گسترده در استرالیا که از حدود چهار ماه پیش شروع شده و تاکنون بی سابقه بوده است ۱.۲ میلیون هکتار سوخته و دستکم ۲۷ نفر جان خود را از دست داده اند. به گفته مقامات حدود یک میلیارد حیوان جان باخته اند. به گزارش سایت خبری محیط زیست ایران، طبق گفتههای دانشگاه سیدنی، بیش از ۸۰۰ میلیون از این حیوانات تنها در نیوسات ولز کشته شدهاند. به گفته پروفسور کریس دیکمن از دانشگاه سیدنی ، کارشناس محاسبه «اتفاقاتی از این دست ممکن است روند انقراض طیف وسیعی از گونه های دیگر را تسریع کند.» این متخصص محیط زیست، هشدار داد که برآورد جدید او عمدا محافظه کارانه بوده و انتظار دارد که میزان مرگ و میر واقعی به میزان قابل توجهی بالاتر از یک میلیارد باشد.
آتش سوزی برای استرالیایی ها اتفاق جدیدی نیست؛ اما این روزها وضعیت آتش سوزی در استرالیا وخیم تر از هر زمان دیگری است و عکس های جدید استرالیا از فضا نشان دهنده وسعت و شدت آتش سوزی مهلک در مناطق مختلف این کشور است. به دنبال از کنترل خارج شدن آتش سوزی در شهر ویوون بی، شهری در جزیره کانگورو در جنوب استرالیا، مسئولان دستور تخلیه دادهاند. این جزیره برای داشتن مجموعه ای بینظیر از گونه های جانوری شهرت دارد. روز پنجشنبه، ۱۹ دی، شعله های آتشی که از کنترل خارج شده بود، یک پارک حیات وحش در این جزیره را تهدید کرد. در این پارک بیش از ۶۰۰ گونه حیوان زندگی میکند.
حیوانات در این تخمین شامل پستانداران (بجز خفاش ها)، پرندگان و خزندگان هستند، اما قورباغه ها، حشرات یا سایر مهرگان را شامل نمی شوند. طبق اعلام سرویس آتش نشانی روستایی ایالت نیوسات ولز، تاکنون در این فصل آتش سوزی ، ۱۶۸۷ خانه نابود شده اند و ۷۷۱ خانه تنها از اول ژانویه از بین رفتهاند. مقامات در ایالت ویکتوریا پیش از اینکه وضعیت آتشسوزی را به “خطرناک و متغیر” تغییر دهند، دوباره ‘وضعیت فاجعه’ در این ایالت اعلام کردند. اداره هواشناسی استرالیا دو دلیل را عامل پدید آمدن این وضعیت میداند: “تغییرات آب و هوایی و گرمایش زمین”.
شروع آتش سوزی
یک کارشناس محیط زیست و متخصص در زمینه تغییر اقلیم در این زمینه معتقد است: هم اکنون در استرالیا تابستان است و باید به این نکته دقت کرد، چون استرالیا در نیم کره جنوبی واقع شده و فصل آتش سوزی است همان طور که در کالیفرنیا تابستانها که در نیم کره شمالی قرار دارد مثل ایران آتش سوزی زیاد میشود در استرالیا هم زمان با زمستان ما که تابستان آنها باشد آتس سوزی زیاد میشود.
به گفته اسماعیل کهرم، شروع آتش سوزی در استرالیا به دلیل گرمایش زمین نیست و علتش انسانی و عمدی است. افراد با رفتن به این مناطق سرسبز آتش روشن میکنند و اقدام به خاموش کردن آن نمیکنند و با وزش باد این آتش شعله ور تر شده و گسترش پیدا میکند.
وی در ادامه با بیان اینکه در استرالیا شروع آتش سوزی چه سهوی باشد و چه عمدی باشد سنگینترین مجازات یعنی ۲۵ سال زندان را دارد به میزان گفت: افراد زیادی هم اکنون در زندانهای استرالیا به همین دلیل در بند هستند، چون اغلب این آتش سوزیها عمدی و به دست انسان است. این کارشناس محیط زیست تاکید کرد: اما نکته قابل توجه این است که گسترش آتش مربوط به گرمایش و گرم شدن کره زمین است. در کشورهای مختلف مثل سوئیس در فصل تابستان استان به استان به ادارههای هواشناسی اعلام میکنند که در فلان استان درجه هوا به نحوی است که احتمال آتش سوزی زیاد است در نتیجه شروع آتش مجازات دارد ولو اینکه به آتش سوزی منجر نشود. این مجازاتها مجازاتهای سنگینی هستند که در کشور ما هم باید عملیاتی بود.
دستگیری صدها عامل حریق عمد در جنگلهای استرالیا
به نوشته روزنامه “استرالین”، ۱۸۳ نفر به خاطر به آتش کشیدن جنگل ها در “نیو ساوث ولز”، “کویینزلند”، “ساوث استرالیا” و “تاسمانیا” دستگیر شدند. “جیمز آگلاوف”، مدیر دانشگاه علوم رفتاری دانشگاه سوینبرن استرالیا، در این رابطه گفت، حدود ۵۰ درصد آتش سوزی های در جنگل های استرالیا از حریق های عمدی شروع شد. به گفته، “ژانت استنلی”، استاد دانشگاه ملبورن، افرادی که به عمد در جنگل ها آتش روشن می کنند، اساسا مردان جوان ۱۲ تا ۲۴ یا ۶۰ سال و مسن تری هستند که پیشینه خاصی ندارند اما، به نظر می رسد، به طور کلی دچار محرومیت بودند و در کودگی مورد بی توجهی و سوء استفاده قرار گرفتند. “برندون سوکالوکا”، کسی که در گذشته آتش نشان داوطلب بود، به خاطر ایجاد حریق عمدی در جنگلی در ویکتوریا در سال ۲۰۰۹، به ۱۷ سال زندان محکوم شد. در این آتش سوزی ۱۰ نفر کشته شدند.
نگرانی دانشمندان از تغییر محیطزیست استرالیا
دانشمندان و فعالان محیطزیست علاوه بر نابودی حیات وحش و گونههای جانوری در استرالیا، نگرانیهایی دیگری نیز دارند. به اعتقاد آنها این آتشسوزی تهدید میکند که حتی در مکانهایی که گیاهان و حیوانات با آتشسوزی سالانه سازگار شدهاند، محیط زیست استرالیا را تغییر دهند. به گفته آنها، بزرگترین آتشسوزیهای فصل به طور معمول در ماههای ژانویه یا فوریه رخ میدهد، نه بهار. این جرقههای زودتر از حد معمول، میتواند روند نگرانکنندهای را نشاندهند که در سراسر جهان تکرار میشود. به گفته آنها، پیدا کردن جایی در کالیفرنیا در طول یک ماه که آتشسوزی در آن رخ نداده باشد، سخت است. این یکی از نگرانیهای بزرگ درمورد تغییرات آب و هوایی است که این آتشسوزیها زنگ خطر این نگرانیها را به صدا در آوردهاند.