افتتاح پروژه‌های جديد فرودگاه جهرم  به ارزش ۵۳۳ میلیارد ریال در دهه فجر
افتتاح پروژه‌های جديد فرودگاه جهرم  به ارزش ۵۳۳ میلیارد ریال در دهه فجر

  ماهور مهراد/ نخستین و قدیمی ترین فرودگاه تاسیس شده در ایران، که به دنبال فعالیتهای کشف میادین نفتی در مسجدسلیمان افتتاح گردید، فرودگاه «شهید آسیایی» یا همان فرودگاه «مسجدسلیمان» است. در واقع مسجدسلیمان، نخستین نقطه در خاورمیانه است که به طور رسمی صاحب فرودگاه شد و از آن پرواز صورت می گرفت. تاریخ تاسیس […]

 

ماهور مهراد/

نخستین و قدیمی ترین فرودگاه تاسیس شده در ایران، که به دنبال فعالیتهای کشف میادین نفتی در مسجدسلیمان افتتاح گردید، فرودگاه «شهید آسیایی» یا همان فرودگاه «مسجدسلیمان» است. در واقع مسجدسلیمان، نخستین نقطه در خاورمیانه است که به طور رسمی صاحب فرودگاه شد و از آن پرواز صورت می گرفت. تاریخ تاسیس رسمی این فرودگاه و افتتاح آن به سال ۱۲۸۷ شمسی باز میگردد.
فرودگاه جهرم در این میان، یکی از قدیمی‌ترین فرودگاه‌های ایران است که در سال ۱۳۴۸ به عنوان دومین فرودگاه استان فارس بعد از شیراز تأسیس شد. در سال گذشته در این فرودگاه ۲۴۶ نشست و برخاست هواپیما جهرم-تهران برعکس، مشهد-جهرم برعکس پرواز انجام شد و ۸٬۶۲۷ نفر مسافر و بیش از ۸۵٬۰۰۰ کیلوگرم بار از طریق آن جابجا شدند. طول باند آسفالت این فرودگاه ۲٬۰۴۸ متر برابر با ۷٬۸۹۹ پا است.
این فرودگاه مجهز به سامانه‌های کمک ناوبری، مراقبت پرواز، سالن مسافر و هواشناسی است. ترمینال جدید این فرودگاه با زیربنای ۱٬۵۰۰ متر مربع در حال احداث است. درسال‌های پیش از انقلاب، پروازهای پستی، کشاورزی و مسافربری در فرودگاه برقرار بوده‌است. همچنین فرودگاه در عملیات کمک رسانی به زلزله‌زدگان قیر و کارزین نقش محوری داشته‌است.
در بعد از انقلاب و در بحبوحه جنگ نیز از این فرودگاه به عنوان پارکینگ هواپیماهای C-130 برای دور بودن از حملات هوایی عراق استفاده شد. فرودگاه جهرم در دو دوره بین سال‌های ۱۳۷۴ تا ۱۳۷۸ و ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۲ دارای پروازهای هفتگی به مقصد تهران بوده‌است و از سال ۱۳۹۶ تاکنون هفته‌ای سه پرواز از این فرودگاه به مقصد تهران و یک پرواز به مقصد مشهد توسط شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) به‌طور مستمر انجام می‌شود.
حالا مديرعامل شرکت فرودگاه ها و ناوبری هوايی ايران از افتتاح پروژه‌های فرودگاه جهرم ترمينال جديد و محوطه سازی به ارزش کلی ۵۳۳ ميليارد ریال با حضور استاندار فارس و رييس کميسيون عمران مجلس شورای اسلامی در دهه فجر انقلاب اسلامی خبر داده است.
سیاوش امیرمکری با اعلام این خبر عنوان کرد: ارزش روز پروژه‌های قابل بهره‌برداری در فرودگاه جهرم ۵۳۳ میلیارد ریال است که ساخت ترمینال جدید به مساحت ۲۳۰۰ مترمربع با ارزش ۴۶۳ میلیارد ریال، محوطه‌سازی جبهه زمینی به مساحت ۲۶۰۰ مترمربع با ارزش ۴۰ میلیارد ریال و نیز تجهیزات ترمینالی و تاسیسات برق اضطراری به ارزش ۳۰ میلیارد ریال را شامل می‌شود.
مدیرعامل شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران افزود: با افتتاح ترمینال جدید فرودگاه جهرم ظرفیت پذیرش مسافر در این فرودگاه به ۲۲۰ هزار نفر در سال خواهد رسید.
مراسم افتتاح پروژه‌های فرودگاه جهرم، امروز ۱۸ بهمن با حضور رییس هیات مدیره و مدیرعامل شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران و مقامات و مسئولین استان فارس و شهرستان جهرم برگزار شد.

قدیمی ترین فرودگاه های جهان
همانگونه که گفتیم فرودگاه جهرم یکی از قدیمی ترین فرودگاه های ایران است. اما قدیمی ترین های جهان کدامند؟
فرودگاه کالج پارک قدیمی ترین فرودگاه جهان را به خود اختصاص داده است. فرودگاه کالج پارک در مریلند آمریکا واقع شده و در سال ۱۹۰۹ توسط برادران رایت جایی برای تمرین پرواز استفاده می شده است. این دو برادر از این فرودگاه، به عنوان جایی استفاده کردند تا بتوان در آن دو نظامی را برای پرواز با اولین هواپیما آموزش دارد.
اولین مسافر زن هواپیما نیز در سال ۱۹۰۹، از این فرودگاه پرواز کرده که همین هم به معروفیت بیشتر آن انجامید. از جمله دیگر «اولین ها» که در این فرودگاه اتفاق افتاد، پرواز در ارتفاع ۱۶۰۰ متری از این فرودگاه بود. کالج پارک که اولین مورد از فهرست قدیمی ترین فرودگاه های دنیا است، دارای موزه ای می باشد که رویدادهای خاص، نمایشگاه ها، کارگاه ها و برنامه هایی را برای مردم، مدارس و گروه ها برگزار می کند. علاوه بر آن، یک کتابخانه و بایگانی که اشیائی را از تاریخ صنعت هواپیمایی در خود نگه می دارند، در این فرودگاه دیده می شود.
فرودگاه هامبورگ دومین فرودگاه جهان است که در ژانویه ۱۹۱۱ افتتاح شد و در طول دوره محاصره برلین در ۱۹۴۸ به عنوان یک منطقه عملیاتی به کار گرفته می شد. این فرودگاه که دومین مورد از قدیمی ترین فرودگاه های دنیا است، در فاصله ۸.۵ کیلومتری شمال شهر هامبورگ قرار دارد و شرکت های جرمن وینگز، کوندو فلوگدینست و ایزی جت، پایگاه های عملیاتی در اینجا دارند. فرودگاه هامبورگ دارای ۲ ترمینال است که توسط Airport Plaza و بخش دریافت چمدان که در زیر سه ساختمان اصلی فرودگاه وجود دارد، متصل می شوند.
یکی دیگر از قدیمی ترین فرودگاه های دنیا در شهر ساسکس غربی انگلستان قرار دارد. فرودگاه شوشام که به برایتون سیتی نیز معروف است، در حال حاضر تنها توسط هواپیماهای سبک استفاده می شود. باند این فرودگاه ۱۰۳۶ متر است و در ارتفاع ۲ متری از سطح دریا واقع است. تمرینات برخی از مدارس خلبانی نیز در این فرودگاه برگزار می شود و فستیوال Wild Life که یک جشن موسیقی زنده است، از سال ۲۰۱۵ در این فرودگاه اجرا می شود.
فرودگاهفرودگاه بین‌المللی اورل ولایکو که در بخارست رومانی واقع شده، در دوران کمونیستی مقر اصلی شرکت هواپیمایی تاروم (TAROM) بوده است. در حال حاضر تنها توسط پروازهای چارتر و جت های خصوصی استفاده می شود. فرودگاه اورل ولایکو تنها یک باند هواپیما دارد که طول آن ۳۱۹۰ متر است.
فرودگاه برمن در شهر برمن آلمان واقع شده و بین سال های ۱۹۴۵ و ۱۹۴۹، به عنوان یک پایگاه هوایی برای نظامیان آمریکایی مورد استفاده قرار می گرفته است. شهر برمن، ساختمان هایی قرون وسطی‌ای دارد و راه رفتن در آن بسیار لذت بخش خواهد بود. گفتنی است که زمانی که صحبت از صنعت هواپیمایی می شود، یکی از جالبترین بخش های آن یعنی فرودگاه، حتما بخشی از ذهن ما را به خود مشغول خواهد کرد. با ظهور هواپیماها، مکانی نیاز بود تا این هواپیما بتواند نشست و برخواست کند و همین موضوع هم به پیدایش فرودگاه ها کمک کرد.
فرودگاه سیدنی در سال ۱۹۲۰ تاسیس شد و پروازهای متداولش را در سال ۱۹۲۴ شروع کرد. فرودگاه سیدنی در حال حاضر اصلی ترین مکان فرودگاهی در این شهر است و دفتر مرکزی شرکت هواپیمایی کانتاس در این فرودگاه قرار دارد. چارلز کینگزفورد اسمیت یک خلبان استرالیایی بود که بعد از سقوط در میانمار در سال ۱۹۳۵ جان خود را از دست داد.