سرویس اقتصادی جمله-آمار کلی اقتصاد ایران در بهار سال جاری منتشر شد و مثل همیشه همه نگاه ها به سمت تورم بود. بررسی ها اما نشان می دهد برخلاف ادعای محکم اکثر دولتمردان مبنی بر بهتر شدن همه چیز و ارزان تر شدن همه چیز، از قضا نه همه چیز بهتر شده و نه ارزان تر. مشکل اینجاست که بار اصلی تورم بخش خدمات که اصلی ترین بخش درگیر با کلیت جامعه است هنوز بر دوش مسکن و غذاست. یعنی دو مولفه مهم زندگی روزمره که مردم به شدت با آن درگیر هستند.
بر همین اساس بالاترین تورم نقطهای تولیدکننده در بخش خدمات در بهار ۱۴۰۲ معادل ۱۱۱٫۸ درصد بوده که مربوط به
«تامین جا و غذا» است.
به گزارش مرکز آمار ایران در بهار امسال قیمت ۷ فعالیت خدماتی در مبدا تولید نسبت به بهار سال گذشته بیش از ۵۰ درصد افزایش یافته است. برای مثال تورم تولیدکننده نقطه به نقطه «تامین جا و غذا» به ۱۱۱٫۸ درصد رسیده است. تورم تولیدکننده نشان میدهد که قیمت خدمات پس از تولید و پیش از رسیدن به دست مصرفکننده نهایی چقدر افزایش یافته است.
وضعیت تورم بهار در هر دو سوی رشته در حوزه خدمات چندان مناسب نیست، هم تولیدکننده و هم مصرف کننده درگیر تورم بالایی هستند که تا رسیدن به کف مورد انتظار مردم فاصله زیادی دارد. برای مثال، تورم نقطهای تولیدکننده بخش خدمات در بهار ۱۴۰۲ نشان می دهد که نسبت میانگین قیمت خدمات در مبدا تولید در چهار فصل منتهی به بهار ۱۴۰۲ نسبت به میانگین قیمت خدمات در مبدا تولید در چهارفصل منتهی به بهار ۱۴۰۱ معادل ۷۰٫۹ درصد بوده است.
از آنجایی که فاصله زمانی بین لحظه «تولید» خدمت با لحظه «مصرف» آن کوتاه است، میتوان گفت که تورم تولیدکننده خدمات، نماگری از تورم مصرفکننده این بخش است؛ به گونهای که این شاخص را پیشبینیکننده نرخ تورم هم در نظر گرفته و به آن «تورم پیشران» میگویند.اولین گزارش مرکز آمار از وضعیت تورم تولیدکننده در سال ۱۴۰۲ نشان میدهد که تورم نقطهای بخش تولید در بهار امسال به ۷۰٫۹درصد رسیده است. سیزده زیربخش در حوزه خدمات تعریف شده است که هفت مورد از آنها تورم نقطهای بالای ۵۰ درصد را در سه ماه اول امسال تجربه کردهاند.
بالاترین تورم نقطهای تولیدکننده در بخش خدمات در بهار ۱۴۰۲ معادل ۱۱۱٫۸ درصد بوده که مربوط به «تامین جا و غذا» است. به عبارت دیگر، خدمات مربوط به حوزه اسکان و تغذیه در لحظه تولید و پیش از رسیدن به مصرفکننده در بهار امسال نسبت به بهار سال گذشته بیش از ۲ برابر شده است.
اگر مشکل تامین مسکن و تغذیه ملت حل نشود هرگز رضایت عمومی شکل نخواهد گرفت و کاهش نسبی تورم در بخش های غیرمولد که چندان بر زندگی روزمره ایرانیان اثر ندارد، نمی توان نظر جامعه نسبت به دولت را تغییر دهد. متاسفانه ادامه تورم در بخش غذا به مرور آثار سو خود را در حوزه درمان آشکار خواهد کرد. همچنین افزایش باورنکردنی و نگران کننده اضطراب اجتماعی به دلیل تورم کمرشکن نرخ اجاره بها و خرید مسکن موجب بالا رفتن حرارت منفی جامعه شده است.برای حل این مشکلات بیش از آنکه شعار و لبخند به کار بیاید، نیاز به تغییر سیاست هاست. اگرچه عضویت در بریکس خبر بسیار خوبی برای تجارت خارجی ایران است، اما نباید فراموش کرد که ایران بدون پیوستن به این چیدمان نیز روابط بسیار خوبی با ۳ ضلع اصلی مثل بریکس یعنی روسیه، چین و هند دارد اما هنوز نتوانسته از این ظرفیت برای بهبود زندگی مردم استفاده کافی را ببرد. دلیل این ناکامی هم ادامه تنش با ایالات متحده است که عامل اصلی بحران های اقتصادی در ایران از طریق تحریم هاست. بنابراین تا مشکل با آمریکا حداقل به شکلی مقطعی حل نشود، کنترل نرخ تورم در حوزه اصلی کار بسیار دشواری است که با عنایت به کیفیت مدیران این دولت، محال به نظر می رسد.
- نویسنده : ارسالی از سرویس اقتصادی