زهرا ایرانشاهی/ بازافرینی شهری، محدود به مناطقی است که به بهسازی و نوسازی نیاز مبرم دارند. در ایران، آزمون و خطاهای بسیاری در حوزه بازآفرینی شهری صورت گرفته است و در حال حاضر بازآفرینی در استان های مختلف، با مشارکت و تحت اختیار خود استان ها انجام می شود. این در حالی است […]
زهرا ایرانشاهی/
بازافرینی شهری، محدود به مناطقی است که به بهسازی و نوسازی نیاز مبرم دارند. در ایران، آزمون و خطاهای بسیاری در حوزه بازآفرینی شهری صورت گرفته است و در حال حاضر بازآفرینی در استان های مختلف، با مشارکت و تحت اختیار خود استان ها انجام می شود. این در حالی است که در حال حاضر و در راستای تحقق طرح ملی بازآفرینی شهری، حدود دو هزار طرح در شهرهای مختلف کشور در دست احداث و اجرا است که برای تحقق اهداف این طرح و همچنین با توجه به ابعاد اقتصادی، فرهنگی زیرساختی، روبنایی و کالبد شهری این پروژه ها را می توان یک طرح فرابخشی و بین دستگاهی عنوان کرد.
دولت دوازدهم نیز اهتمام جدی نسبت به تحقق این طرح ها دارد و در تمام استان ها نیز همکاری بین نماینده عالی دولت و مدیریت شهری ایجاد شده است. شرکت بازآفربنی شهری در این میان، در جست و جوی تدابیری است تا سطح مشارکت مردم را در این پروژه ها را بیشتر کند. اهداف بازآفرینی مانند تولید مسکن، توسعه زیرساختی و توسعه خدمات روبنایی، موضوعات فرهنگی و اجتماعی است و بنابر این هدف ها، باید به مشارکت مدنی در انجام پروژه هایی که مربوط به محل زندگی ایشان است، فکر شود.
راهکارهای افزایش مشارکت شهروندان نیز در مکان هایی نظیر سرای محلات و باشگاههای ورزشیِ محلات و… قابل انجام است. در این مکان ها می توان مهارتآموزی، کارآفرینی و فضای آموزش مهارتی برای مردم تعبیه کرد تا مردم با دریافت آموزش و توانمند شدن امکان مشارکت در تولید ملی و اقتصاد ملی و سهم آفرینی در تغییر سرنوشت خود را داشته باشند. استفاده از شبکه های مجازی در راستای آموزش شهروندان نیز راهکار مهمی است که در مباحث بازآفرینی می توان به این ظرفیت ها توجه کرد.
شرکت بازآفرینی در بخش تولید مسکن برای این بافت و شتاب طرح ها نیز به دنبال آن است تا متقاضیان و ساکنان بافت فرسوده و حاشیه پروانه رایگان ساخت از شهرداری دریافت کرده و از راه و شهرسازی نیز مشوق هایی دریافت کنند. این شرکت در طرح اقدام ملی مسکن سهمی ۱۰۰ هزار واحدی دارد که تاکنون برای دریافت تسهیلات ۲۰ درصد سهمیه اعتبار در اختیار این شرکت قرار گرفته و این تعداد افراد به بانک معرفی شده اند.
این در حالی است که مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با بیان اینکه اجرای طرحهای نوسازی بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری در اولویت قرار دارد گفت: با دستور وزیر راه و شهرسازی تسهیلات در محدوده های مصوب سکونتگاه های غیررسمی به ٢٢٠ میلیون تومان افزایش پیدا کرد.
مهدی عبوری در خصوص افتتاح پروژه مشارکتی ۳۳۶ واحد بازآفرینی شهر اراک نیز اظهار داشت: این پروژه یکی از پروژه های موفق مشارکتی در دل بافت فرسوده برای جابهجایی واحدهای پرخطر بوده است.
وی افزود: در بازدید سال گذشته مقام عالی وزارت قرار شد سهم دولت به صورت تنخواه برای نوسازی بقیه بافت در اختیار استان قرار بگیرد. عبوری ادامه داد: در این خصوص در پروژه آرمان های یک، ٢ و ٣ حدود ١٢٢ واحد آماده بوده تا استان روی آن برنامه ریزی داشته باشد.
وی افزود: کار برای آزادسازی ١٧٠ واحد در ۴ هکتار بعدی گام به گام کار پیش می رود تا این محله قدیمی در اراک نوسازی شود.
معاون وزیر راه و شهرسازی در این زمینه با اشاره به ابتکار استانداری استان مرکزی اظهار داشت: با دستور وزیر راه و شهرسازی تسهیلات در محدوده های مصوب سکونتگاه های غیررسمی به ٢٢٠ میلیون تومان افزایش پیدا کرد.
وی افزود: به این طریق انبوه سازان واجد شرایط بدون سپرده گزاری می توانند از این اعتبار بهره برده و کار را شروع کنند.
عبوری در پایان گفت: همچنین در این زمینه در این محدوده های مصوب هزینه های طراحی و نظارت نظام مهندسی ۵٠ درصد کاهش یافته و شهرداری ها صدور پروانه را صددرصد رایگان کردند.
گفتنی است که از روزهای نخست آغاز بکار دولت دوازدهم، رویكرد دولت تدبیر و امید در چارچوب اجرای طرح بازآفرینی شهری، حمایت از بخش خصوصی و توسعه گران برای ورود به بازسازی و نوسازی محلات فرسوده بوده و هست که در این چارچوب دولت، شهرداریها، توسعهگران، تسهیلگران و بخش خصوصی در مورد نوسازی و مقاومسازی مسكن، ارتقای خدمات زیربنایی و روبنایی، فضاهای عمومی شهری و توان افزایی اقتصادی و اجتماعی ساكنان محله ها با محوریت مردم و رویكرد پایین به بالا نقش خود را ایفا می كنند.