ماهور مهراد/ مرز بینالمللی شلمچه که بر اساس اعلام عراق همزمان با عید قربان بسته شده بود از دیروز بازگشایی شد. معاون سرمایهگذاری و توسعه کسب و کار منطقه آزاد اروند، در این ارتباط خبر داد که مرز شلمچه از روز پنجشنبه نهم مرداد و طبق تصمیم عراق برای بسته بودن مرز […]
ماهور مهراد/
مرز بینالمللی شلمچه که بر اساس اعلام عراق همزمان با عید قربان بسته شده بود از دیروز بازگشایی شد. معاون سرمایهگذاری و توسعه کسب و کار منطقه آزاد اروند، در این ارتباط خبر داد که مرز شلمچه از روز پنجشنبه نهم مرداد و طبق تصمیم عراق برای بسته بودن مرز شلمچه از عید قربان تا عید غدیرخم تعطیل و تبادل تجاری در این مرز، تعطیل شده بود که از دیروز و با بازگشایی این مرزبینالمللی، تجار و بازرگانان ۲ کشور مبادلات تجاری را از مرز شلمچه سرگرفتند.
سیدعلی موسوی ازسرگیری تبادل تجاری دو کشور ایران و عراق از مرز شلمچه در پی شیوع بیماری کرونا را نیز یادآور شد و گفت: صادرات کالاهای غیر نفتی از مرز بینالمللی شلمچه، بر اساس توافق صورت گرفته با طرف عراقی به صورت رسمی پس از چهار ماه تعطیلی از چهارشنبه ۱۸ تیرماه به دلیل فراگیری ویروس کرونا از سرگرفته شد که در این مدت ۲۱ هزار تن کالای غیرنفتی به ارزش ۹۵ میلیون دلار به عراق صادر شد.
بنا به گفته معاون سرمایهگذاری و توسعه کسب و کار منطقه آزاد اروند در چهار ماهه نخست امسال ۲۳۵ میلیون دلار صادرات غیر نفتی شامل مواد غذایی، میوه و ترهبار و مواد پروتئینی و خدمات فنی و مهندسی از منطقه آزاد اروند انجام شده است که ۹۵ میلیون دلار آن از مرز تجاری شلمچه بوده است.
این در حالی است که حالا و براساس تسهیل دسترسی به منطقه تجاری اروند، علاوه بر اقدامات فوق، تفاهم نامه مشارکت مالی در احداث بزرگراه آبادان- خرمشهر- شلمچه میان شرکت ساخت وتوسعه زیربناهای حمل و نقل کشور و منطقه آزاد اروند به امضا طرفین رسیده است.
مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل ونقل در اینباره گفت: تفاهم نامه مشارکت مالی در احداث بزرگراه آبادان- خرمشهر- شلمچه میان شرکت ساخت وتوسعه زیربناهای حمل و نقل کشور و منطقه آزاد اروند با حضور استاندار خوزستان و مدیرعامل منطقه آزاد اروند به امضا طرفین رسید.
خیراله خادمی این تفاهم نامه را در راستای مشارکت مالی در احداث این بزرگراه دانست و گفت: طبق این تفاهم نامه منطقه آزاد اروند ۵۰ درصد هزینه احداث بزرگراه آبادان- خرمشهر- شلمچه را بر عهده گرفت.
وی اعتبار این پروژه را ۶ هزار میلیارد ریال اعلام کرد و افزود: انتخاب پیمانکار، اجرا و تامین ۵۰ درصد از اعتبار پروژه بر عهده شرکت ساخت وتوسعه است که مقرر است ظرف مدت ۳ سال تکمیل و آماده بهره برداری شود.
معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: طول این بزرگراه ۳۳ کیلومتر است و علاوه بر کاهش ترافیک و افزایش ایمنی نقش مهمی در تسهیل جا به جایی بار و مسافر از بنادر جنوبی کشور به سمت عراق خواهد داشت.
به لحاظ اهمیت این منطقه باید گفت که منطقه آزاد تجاری-صنعتی اروند در شمال غربی خلیج فارس و جنوب غربی استان خوزستان در شهرستانهای آبادان و خرمشهر با وسعت ۳۷۴۰۰ هکتار در محل تلاقی اروند رود و کارون واقع و همجوار با کشورهای عراق و کویت است.
این منطقه بر اساس طرح جامع تهیه شده شامل ۳ بخش اصلی شهرکهای صنعتی خرمشهر و آبادان، شلمچه و جزیره مینو است از کل مساحت اراضی این منطقه ۸۶۰۰ هکتار به فعالیتهای صنعتی و ۴۸۰۰ هکتار به سایر بخشها در زمینه بازرگانی گردشگری و اداری و ۳۸۰۰ هکتار به بخشهای بندری، انبارداری و و ترانزیت اختصاص یافتهاست. وجود آب شیرین فراوان و رودهای بهمنشیر، کارون و اروندرود و امکانات دیگر مانند حملونقل جادهای، ریلی، دریایی و هوایی به داخل و خارج کشور و فرودگاه آبادان و فاصله کم با کشورهای همجوار از مزیتهای منطقه آزاد اروند است. منطقه آزاد اروند در نیمه دوم سال ۱۳۸۲ به تصویب رسیدهاست و با وسعتی بالغ بر ۱۷,۲۰۰ هکتار بزرگترین منطقه آزاد تجاری وصنعتی کشور است. همچنین استان خوزستان به واسطه استعدادهای ویژه از جمله عبور حدود ۳۰درصد از آبهای کشور از این جلگه، وجود دشتهای مستعد کشاورزی و فعالیتهای منظم کشت و صنعت، قرارگرفتن بخش عمده ذخایر نفت کشور، مرز زمینی و وجود مرز شلمچه با کشور همسایه، مرز هوایی و وجود فرودگاههای بینالمللی و … دارای برتری خاصی نسبت به سایر مناطق کشور است.
در منطقه آزاد اروند نیز که در این استان واقع شدهاست امکان ترانزیت کالا از کشورهای مختلف از جمله کشورهای حوزه خلیج فارس و شرق آسیا به عراق و کشورهای حوزه قفقاز در این منطقه وجود دارد. از آنجایی که بازار کشور عراق در حال حاضر نیازمند واردات کلان از منطقه میباشد و با توجه به همجواری با منطقه آزاد اروند و امکانات ترانزیتی، این منطقه میتواند به عنوان یکی از بهترین گزینهها در ترانزیت کالا به کشورهای حوزه خلیج فارس و حوزه قفقاز باشد. برخورداری منطقه از حمل و نقل ترکیبی (چهار نوع حمل و نقل) این منطقه را در موقعیت ممتازی از لحاظ ترانزیتی قرار داده است.
گفتنی است که پایانه مرزی شلمچه نیز هرساله میزبان عاشقان امام حسین (ع) است تا از این طریق خود را به کربلا برسانند. بنابراین ایجاد محور جاده ای نه تنها برای این منظور مهم است بلکه اهداف تجاری را نیز پوشش خواهد داد.