سرویس سیاسی جمله – جنگ غزّه در نود و پنجمین روز خود به پیچیدگی و حساسیتی رسید که حقیقتاً کسی نمیتواند بگوید تا بیست و چهار ساعت آینده چه اتفاقی ممکن است بیفتد اما روشن است که منطقه مانند یک انبار بنزین شد که کبریتی در کنارش قرار گرفته است و هر لحظه امکان دارد آتشافروزی اوج بگیرد و دامن گناهکار و بیگناه را با هم بسوزاند.
بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسراییل که شرایط داخلی را هر لحظه به زیان خود ارزیابی میکند تلاش دارد وضعیت جنگی را ادامه دهد تا از سقوط دولت خود که پس از پایان یافتن شرایط جنگی، قطعی است، جلوگیری کند.
در برنامه جدید بنیامین نتانیاهو، این جنگ ممکن است تا یکسال دیگر نیز زمان ببرد و بدیهی است تعداد کشتار غیرنظامیها که تا امروز متجاوز از بیست هزار نفر شد که بخش عمده آن نیز زن و کودک هستند، ممکن است همچنان بیشتر شود.
در جانب دیگر این جبهه، حوثیهای یمن از روز نخست آغاز حملات خود اعلام کردند تا آتشبس دائمی، دست از حملات خود به سمت کشتیهایی که از مبدأ یا به مقصد اسراییل در دریای سرخ تردد میکنند حمله خواهند کرد و تا امروز هم نشان دادند از موضع خود کوتاه نمیآیند.
آمریکا با همه توان به کمک اسراییل آمده در در شرایطی که نیروی نظامی آن به پشتوانه «سنتکام» ستاد فرماندهی ارتش آمریکا درمنطقه «مرکزی» جهان واقع بین فرماندهیهای آفریقا، اروپا و هند-آرام را پوشش میدهد، با همه قوا از اسراییل دفاع میکند، در حوزه دیپلماسی نیز «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه ایالات متحده هر روز به یک کشور منطقه خلیج فارس سفر میکند تا یا با زبان تهدید یا با زبان تعارف، از ورود برخی کشورهای منطقه به جنگ به نفع فلسطین ممانعت بهعمل آورد.
بهموازات این اتفاقات، اسراییل نیز علاوه برحملات وحشیانه به جنوب غزّه و شهرهای خانیونس و رفح، حضور نظامی سنگینی بر مناطق وسیعی از شمال و مرکز شهر غزه دارد، هر روز به سوریه و جنوب لبنان حمله میکند و در چند مورد از این حملات ازجمله در محله ضاحیه بیروت و روستاهای جنوب لبنان، چند تن از فرماندهان مهم جبهه مقاومت را به شهادت رساند و همین امر، احتمال حملات تلافیجویانه حزبالله و تشدید حملات گروههای جهادی چون حوثیهای یمن و کتائب حزبالله عراق را بیشتر کرده است.
رژیم غاصب نیز اساساً حرفی از آتشبس نمیزند و به هشدارهای سازمان ملل و همچنین سازمان بهداشت جهانی درخصوص آوارگی حدود دو میلیون نفر در نوار غزه، توجهی ندارد و بر ادامه جنگ اصرار دارد، جلوی کمکهای نهادهای جهانی را گرفته و گاه برخی از این کمکها مدتهای طولانی به بهانه بازرسی، پشت ترافیک و در انتظار قرار میگیرند.
وضعیت در نوار غزه به شکلی است که تقریباً همه ساکنان این باریکه را باید آوارگان جنگی نامید و کسی نیست که از این جنگ، آسیب ندیده باشد و منطقهای نیست که در امان باشد از حملات شدید هوایی و توپخانهای ارتش رژیم صهیونیستی.
در چنین شرایطی و در حالیکه کسی از طرفهای جنگ خواهان شعلهورتر شدن جنگ و نبرد نیست و در حالیکه همه طرفهای جنگ، همدیگر را تهدید به موج ویرانگر نبردها میکنند، هر اقدامی میتواند به منزله روشن کردن کبریت در کنار انبار بنزین باشد و معادلات را بر هم بزند.
در دیدار اخیر آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه، وی از طرف مقامات سعودی به تلآویو گفته شد با آتشبس دائم موافقت کنند و به دنبال اجرای طرح سازمان ملل موسوم به «دوکشوری» باشند که بنیامین نتانیاهو که در طول حیات سیاسی خود هرگز به این طرح باور نداشت، با آن مخالفت آشکار کرد و همین موضوع، موجب شد اختلاف نظر بین دولت دموکرات آمریکا که از طرفداران جدی این طرح است و مقامات اسراییل، بالا بگیرد.
آمریکا متحد بزرگ اسراییل و همواره حامی این رژیم جنایتکار بوده و در همه خونریزیهای آنان دخیل است و اگر در این موضوع خاص، خواهان پایان دادن به جنگ است نه بهخاطر اشغالگری رژیم اسراییل یا دفاع از حق مردم فلسطین در داشتن یک کشور مستقل که بیشتر به این خاطر است که مانند بسیاری از طرفهای غربی، از جنگ اوکراین در نگرانی است و ابداً به دنبال گسترش جبهه جدید جنگ نیست.
در این شرایط است که باید گفت وضعیت بسیار پیچیده شده است و هر لحظه امکان دارد، کنترل بازی از دست بازیسازان خارج شود و منطقه در آتشی که اسراییل بر ادامه آن اصرار دارد، بهطور کامل درگیر شود و آن روز ورود بسیاری از کشورها به جنگ ناگزیر خواهد بود.
آن روز کسی نمیتواند درخصوص پیامدها و تبعات ناخواسته این آتشافروزی کاری انجام دهد و امیدواریم کشورهای مسلمان منطقه قبل از اینکه کار از دست رها شود اقدام کنند و از طریق ابزارهای اقتصادی و تجاری، اسراییل را در تنگنا بگذارند تا با آتشبس دائم موافقت کند و مردم مظلوم فلسطین فرصت یابند بر این عزایی که بر سرشان آواز شد گریه
و زاری کنند.
- نویسنده : ارسالی از سرویس سیاسی