«اودری آزوله» دوباره رئیس یونسکو شد
«اودری آزوله» دوباره رئیس یونسکو شد

«اودری آزوله» دبیرکل سازمان آموزشی، علمی، فرهنگی ملل متحد (یونسکو) برای یک دوره دیگر به ریاست این نهاد بین‌المللی انتخاب شد. او پیش‌تر در سال ۲۰۱۷ با کسب آرای بالایی برای این سمت انتخاب شده بود. رسانه‌های فرانسه در این‌باره می‌نویسند: «اودری آزوله» که پیش‌تر عهده‌دار وزارت فرهنگ فرانسه در زمان ریاست جمهوری فرانسوا اولاند […]

«اودری آزوله» دبیرکل سازمان آموزشی، علمی، فرهنگی ملل متحد (یونسکو) برای یک دوره دیگر به ریاست این نهاد بین‌المللی انتخاب شد. او پیش‌تر در سال ۲۰۱۷ با کسب آرای بالایی برای این سمت انتخاب شده بود.
رسانه‌های فرانسه در این‌باره می‌نویسند: «اودری آزوله» که پیش‌تر عهده‌دار وزارت فرهنگ فرانسه در زمان ریاست جمهوری فرانسوا اولاند بوده، توانست با کسب اکثریت آرا برای یک دوره چهارساله دیگر بر کرسی ریاست یونسکو تکیه زند.
او در نخستین اظهارات خود پس از پیروزی در انتخابات داخلی این سازمان ضمن قدردانی از اعضایی که با آرای خود از نامزدی مجدد او حمایت کردند، خواستار وحدت برای نیل به اهداف یونسکو شد.
آزوله که تنها نامزد این دوره بود توانست از ۱۶۵ رای موجود ۱۵۵ رای مثبت، ۹ رای منفی و یک رای ممتنع کسب کند.
هفته‌نامه «نوول ابزرواتور» در مقاله‌ای در همین خصوص به چند نکته مهم در انتخاب مجدد اودری آزوله اشاره دارد و می‌نویسد: از نظر گرایش سیاسی هر چند او از وفاداران به فرانسوا اولاند، رئیس‌جمهوری سابق فرانسه است اما هیچ‌گاه به طور رسمی به حزب سوسیالیست نپیوسته است.
همین نکته سبب شد که امانوئل ماکرون که به تازگی در انتخابات ریاست جمهوری فرانسه پیروز شده بود، از نامزدی وی برای تصدی کرسی ریاست این سازمان بین‌المللی حمایت کند.
نکته دیگر بحران‌هایی است که یونسکو از قبل از حضور او در این مسند با آن‌ها مواجه بوده است. این سازمان با ۱۹۳ عضو با بحران‌هایی همچون منازعه اعراب و اسرائیل، خروج آمریکا و اسرائیل که از عضویت فلسطین در یونسکو خشمگین بودند و همچنین رقابت کشورهای خلیج فارس روبه‌رو بوده است. «آزوله» به طرز دیپلماتیک توانست بسیاری از این بحران‌ها را به نوعی آرام کرده و خاتمه دهد.
از نگاه بسیاری بازگشت آتی آمریکا به این سازمان می‌تواند به عنوان نقطه توازنی در برابر فعالیت پررنگ چین که اکنون به مهم‌ترین تامین‌کننده بودجه این سازمان مبدل شده، تلقی شود. در برنامه بودجه سال ۲۰۲۱ – ۲۰۲۰ چین ۱۵/۵ درصد بودجه کل این سازمان یعنی حدود ۵۳۵ میلیون دلار (۴۶۱/۶ میلیون یورو) را تقبل کرده است. هفته‌نامه «نوول ابزرواتور» با اشاره به یکی از جنبه‌های آشکار انتخاب مجدد این شخصیت فرانسوی می‌نویسد: «اودری آزوله» در این سمت با بسیاری از سران کشورها آشنا و دوست شده است و این دوستی برای فرانسه بسیار به کار خواهد آمد.

«واکسن» واژه سال «مریام وبستر»
لغت‌نامه انگلیسی «مریام وبستر» واژه «واکسن» را به عنوان لغت سال ۲۰۲۱ معرفی کرد.
لغت‌نامه انگلیسی‌زبان «مریام وبستر» که در سال ۲۰۲۰ «همه‌گیری» را به عنوان واژه سال معرفی کرده بود امسال «واکسن» را به عنوان واژه سال معرفی کرد. به گفته سردبیر «مریام وبستر» واژه «واکسن» بیشترین آمار جست‌وجو در وب‌سایت این لغت‌نامه را در سال ۲۰۲۱ به خود اختصاص داده است.
جست‌وجو برای واژه «واکسن» امسال در این لغت‌نامه به نسبت سال ۲۰۲۰ با ۶۰۱ درصد و به نسبت سال ۲۰۱۹ با ۱۰۴۸ درصد افزایش همراه بود. امسال ناشر لغت‌نامه انگلیسی آکسفورد واژه «وَکس» (Vax)، شکل کوتاه کلمه واکسن را به عنوان لغت سال انتخاب کرد. مسئولان لغت‌نامه انگلیسی آکسفورد سال گذشته اعلام کرده بودند هیچ کلمه‌ای را به عنوان «کلمه سال» انتخاب نمی‌کنند چراکه نمی‌توان فقط یک کلمه را به سال ۲۰۲۰ نسبت داد.

 

درس تاریخ

پيروزي ايرانيان در «زادروز روشنايي و گرمي»
دوم دسامبر سال ۹۳۱ ميلادي (آذرماه ۳۱۰) مرداويز زياري حكمران و رهبر مردم مازندران، گيلان، قزوین، گرگان و ري كه «تاريخ» از او به عنوان يك ايراندوست بزرگ انقلابي، يك رُنسانسيِر و از بانيان تجديد استقلال ايران و حاكميت ملي ايرانيان نام مي برَد پس از بيرون راندن عوامل و نظاميان خليفه عباسي از كاشان، همدان و ديگر شهرهاي مركزي ايران و درهم كوبيدن آنان در نبردي در ۴۹ كيلومتري اصفهان وارد اين شهر شد و آن را پايتخت همه ايران اعلام كرد.
در همين روز مرداويز در اجتماع مردم اصفهان خطاب به آنان مطالب مهمي بيان داشت كه مضمون آن از اين قرار است: «من و يارانم كه به خاطر گرامي ميهن، شمشير برگرفته و جان بر كف نهاده ايم در زادروز روشنايي و گرمي (روز آتش؛ روز نهم از ماه نهم سال ايراني ــ ۹ آذر) كه روز خوش يمني براي ايرانيان بوده است در نزديكي اصفهان سپاهيان وفادار به خليفه را بشكستيم و از ايران بگريزانديم. من از ديلمان برخاسته ام ــ از ميان مردمي شكست ناپذير. هيچكس به خاطر كارهاي غير ميهني كه تا به امروز كرده است؛ بازخواست و مجازات نخواهد شد. ولي، از امروز مجازات خيانت به ميهن و همكاري با بيگانه؛ مرگ است. مي خواهم كه از اين پس جز به پارسي سخن نگوييد و همه آيين ها و جشن هاي گذشته را كه ميراث فرهنگي مان و بازمانده از نياكان مان هستند به همان صورت و با رعايت اصالت هر چه تمامتر برگزار كنيد، ترس و دروغ را از خود دور سازيد كه مايه همه بدبختي ها هستند. مي دانيد كه من يك مسلمان هستم؛ برگزاري آيين هاي ملي با اسلام مغايرت ندارد. تا اين جشنها و مراسم را رعايت كنيم ايراني باقي خواهيم ماند. «گفتار نيك ــ كردار نيك ــ پندار نيك» يك اندرز نياكان مان است كه تمدن و بزرگي خودرا بر پايه آن استوار داشته بودند و هرگاه كه از چارچوب آن خارج شدند آسيب ديدند.»