مردادماه امسال معاملات مسکن در تهران ۳۳ درصد در مقایسه با تیرماه و ۵۰ درصد نسبت به خردادماه کاهش پیدا کرد. ماه گذشته نیز تعداد معاملات نسبت به خرداد ۲۶ درصد کاهش یافته بود. نصف شدن حجم معاملات در صورت ادامهدار بودن میتواند حاوی این پیام باشد که به لحاظ پر شدن ظرفیت بازار، نیمه […]
مردادماه امسال معاملات مسکن در تهران ۳۳ درصد در مقایسه با تیرماه و ۵۰ درصد نسبت به خردادماه کاهش پیدا کرد. ماه گذشته نیز تعداد معاملات نسبت به خرداد ۲۶ درصد کاهش یافته بود. نصف شدن حجم معاملات در صورت ادامهدار بودن میتواند حاوی این پیام باشد که به لحاظ پر شدن ظرفیت بازار، نیمه دوم امسال بازار ملک در مسیر آرامش نسبی حرکت کند.
اگرچه تورم مسکن در هر دو شاخص نقطه به نقطه و سالیانه کمتر از نرخ تورم عمومی حرکت میکند، به لحاظ آنکه کالایی درشت از نظر ارزش محسوب میشود تغییرات آن چشمگیر است و تاثیر زیادی در توان اقتصادی خانوارها ایجاد میکند. مرداد امسال تورم ماهیانه، نقطه به نقطه و سالیانه بازار مسکن شهر تهران به ترتیب ۱.۸ درصد، ۴۴ درصد و ۲۸ درصد بود. این در حالی است که تورم عمومی کل کشور در سه شاخص مذکور رشد ۲ درصد، ۵۲ درصد و ۴۱.۵ درصد را نشان داد.
با این اوصاف تورم سالیانه بازار مسکن شهر تهران ۱۳ درصد از تورم عمومی عقبتر است اما به لحاظ کاهش شدید قدرت خرید طرف تقاضا و ارزیابی عمومی از کاهش ریسکهای غیراقتصادی، این بازار پس از رونق نسبی در چهار ماهه ابتدای سال جاری در آستانهی ورود به فاز دیگری از رکود قرار دارد.
é بازار مسکن بیجان شده است
کارشناسان، خریدهای سرمایهای به منظور حفظ ارزش دارایی را مهمترین عامل رشد معاملات مسکن در ماههای ابتدایی سال جاری میدانند. ریسکهای غیراقتصادی، انتظارات تورمی و افزایش قیمت نهادههای ساختمانی از جمله عوامل افزایش قیمت و تعداد معاملات مسکن قلمداد میشود. روند خرید و فروش در بازار مسکن شهر تهران در شرایطی طی تیر و مرداد، نزولی شد که در ماههای مذکور انتظار میرفت به لحاظ قرار داشتن در پیک جابهجایی، معاملات رشد کند و قیمتها تحت تاثیر قرار گیرد. اما رفتار معکوس بازار نشان میدهد خریدهای مصرفی به پایینترین حد خود رسیده و هیجانات سرمایهای نیز در حال خنثی شدن است.
از سوی دیگر معمولا تحرکات سفتهبازان ملکی در مناطق شمالی تهران، شاخصی برای ارزیابی وضعیت خریدهای سرمایهای در این بازار محسوب میشود. طی یک ماه گذشته قیمت مسکن در منطقه ۱ تغییر چندانی نداشته اما در مناطق ۲ و ۳ با رشد مواجه شده است. مردادماه امسال تورم ماهیانه مسکن در منطقه ۱ به میزان ۲ درصد، منطقه ۲ معادل ۹.۷ درصد، منطقه ۳ بالغ بر ۱۱ درصد، منطقه ۴ به میزان ۱۸ درصد و منطقه ۵ بالغ بر ۳ درصد بوده است. آمار گویای آن است که در مناطق ۴، ۳ و ۲ با تورم ماهیانه سنگینتری در مقایسه با دیگر مناطق تهران مواجه بودهایم.
طبق اعلام مرکز آمار متوسط وزنی قیمت آپارتمانهای مسکونی شهر تهران در مرداد ۱۴۰۱ به میزان ۴۵ میلیون و ۱۴۸ هزار تومان در هر متر مربع بوده که نسبت به ماه قبل ۱.۸ درصد و در مقایسه با ماه مشابه سال قبل ۴۴ درصد افزایش یافته است. تعداد معاملات مسکن اعم از آپارتمان، ویلایی و سایر ساختمانها نیز در مردادماه ۶۸۵۲ فقره بوده که کاهش ۳۳ درصد را در مقایسه با ماه گذشته و افزایش ۲۴ درصد را نسبت به ماه مشابه سال گذشته نشان میدهد.
é امیدواری به بازار مسکن در نیمه دوم سال
مهدی روانشادنیا ـ کارشناس بازار مسکن در تحلیل شرایط کنونی این بازار به ایسنا گفت: سال ۱۴۰۱ به صورت خاص عوامل بخش عرضه ناشی از قیمت نهادههای ساختمانی و اصلاح نظام یارانهای منجر به ایجاد تورم در بازار مسکن شد. از طرف دیگر وقتی بازارهای موازی روند افزایشی به خود گرفتند متقاضیان خرید مسکن چه از قشر سوداگر و چه مصرفکننده، این بازار را مستعد رشد دیدند. وی با اشاره به کاهش ساخت و ساز در کشور گفت: هماکنون تعداد پروانههای ساختمانی و پایان کار بسیار محدود شده است. باید تعقلی در وضعیت ساخت و ساز بخصوص مسکن متناسب با تقاضا به وجود بیاید. نهضت ملی مسکن تا زمانی که وارد بازار نشود و قابل بهرهبرداری نباشد اثرگذاری چندانی بر قیمتها نخواهد داشت.
روانشادنیا خاطرنشان کرد: ما تجربهی مسکن مهر را داشتیم که بعضا میبینیم برخی پروژهها با گذشت بیش از ۱۰ سال هنوز آماده تحویل نشده است. متقاضی مسکن که امروز به خانه نیاز دارد نمیتواند از طریق مسکن دولتی نیاز خود را تامین کند، بنابراین نرخها در بازار خود را نشان میدهد.
وی درباره پیشبینی بازار مسکن در نیمه دوم سال جاری اظهار کرد: امیدواریم در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ به یک فضایی برسیم که نرخ رشد قیمت مسکن پایینتر از تورم عمومی باشد. راهکار اصلی کنترل تورم عمومی و افزایش ساخت و ساز است. ثبات بازار در مردادماه را نمیتوان یک تحول اساسی در اقتصاد مسکن دانست؛ فقط میتوان از واژههای ابهام و انتظار برای آن استفاده کرد که انشاءالله در آینده برطرف شود.
شهردار تهران:
یک میلیون مسکن برای تهرانیها کم داریم
شهردار تهران بر تلاش قرارگاه جهادی مسکن برای حل معضل مسکن شهروندان تهرانی گفت: هیچ پاسخ شایستهای در مقابل وضعیت موجود وجود ندارد که چرا دو سوم پول و سرمایه افراد در سبد خانوار صرف داشتن سرپناه میشود.
علیرضا زاکانی در آیین آغاز ساخت ۵۰۰۰ واحد مسکونی در شهر تهران توسط قرارگاه جهادی مسکن شهر تهران گفت: سال گذشته هنگامی که موضوع قرارگاه جهادی مسکن مطرح شد میگفتند که چه نسبتی با شهرداری تهران دارد که ما پاسخ میدادیم یکی از نکاتی که در انقلاب اسلامی به آن میبالیم این بود که «ما میتوانیم» را در ابعاد مختلف به اثبات برسانیم. او ادامه داد: تکتک ما اگر در کنار هم نباشیم نمیتوانیم گامهای بلند برداریم و اهداف را محقق کنیم. باید منها به ما تبدیل شود و در کنار هم قرار بگیریم موضوع قرارگاه جهادی معطوف به نیاز مسکن بود و سالها در تهران نگاهی حاکم بود که فارغ از نیاز مردم توجه به این بود که تهران با افزایش قیمت و گرانی و بدون توجه به نیاز مردم اداره شود. لذا ما امروز میراثی داریم که یک میلیون مسکن برای شهروندان تهرانی کم داریم. شهردار تهران در ادامه اظهار کرد: در چنین شرایطی پاسخ به این کمبودها، حاشیهنشینی و گرانی مفرط در حوزه مسکن تملکی و استیجاری بود اما این متفاوت از رویکردی بود که انقلاب اسلامی به ما یاد داد که نیاز مردم را ببینید و گره از مشکل مردم باز کنید. او تاکید کرد: برهمین اساس مفتخریم امروز در ری و در کنار امامزادگان بزرگوار گام دیگری از گامهای خدمتگذاری را برداریم و در مناطق ۲، ۱۶ و ۲۰ حرکتی جهادی در تامین مسکن را عملیاتی کنیم. هیچ پاسخ شایستهای در مقابل وضعیت موجود وجود ندارد که چرا دو سوم پول و سرمایه فردی در سبد خانوار صرف داشتن سرپناه میشود. شهردار افزود: پس از دهها سال باید به نقطهای برسیم که اگر بناست مشکلات متعدد کشور حل شود در ابتدا سد بزرگی به نام مسکن وجود دارد. امروز در مدیریت شهری در قالب تفاهمنامه با مجموعههای مختلف، در کنار دولت در جهت تامین این نیاز مردم گام برمیداریم و مشکلی که سه دهه مردم نفرآباد را آزار داده بود، انشاالله از امروز خاتمه پیدا خواهد کرد. تغییر نگاه در دولت و مدیریت شهری صورت گرفته و امیدواریم گرهها به دست مسئولان باز شود.
معاون اداره کل راه وشهرسازی مازندران:
صلاحیت ۳۰ هزار نفر از متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن تایید نشد
معاون راه و شهرسازی مازندران از پایان بررسی صلاحیت ۱۴۵ هزار و ۲۲۰ نفر از ثبتنام شدگان طرح نهضت ملی مسکن در استان خبر داد و گفت: از این تعداد نام ۳۰ هزار و ۱۰۱ نفر از این متقاضیان به علت نداشتن شرایط قانونی حذف شده است.
سید عباس رهگشای افزود: در مجموع حدود ۱۱۵ هزار و ۱۱۹ هزار متقاضی در استان صلاحیت اولیه برای بهرهمندی از تسهیلات و خانهدار شدن در طرح نهضت ملی مسکن را کسب کردند که از این تعداد ۷۰ هزار و ۱۲۶ نفر سهم ۴۰۰ میلیون ریالی خودشان را برای خانه دار شدن پرداخت کردهاند.
وی سهم مازندران برای نخستین سال اجرای طرح نهضت ملی مسکن را ساخت ۳۸ هزار واحد مسکونی اعلام و بیان کرد: با توجه به استقبال چشمگیر مازندرانیها در پرداخت سهم مالی خودشان، آمادگی برای ساخت تعداد بیشتری خانه در سال اول وجود دارد.
معاون راه و شهرسازی مازندران بیشترین میزان استقبال از طرح نهضت ملی مسکن در استان را مربوط به ساری، بابل و آمل اعلام کرد و گفت: در مجموع حدود ۲۵ درصد از افراد واجد شرایط و احراز صلاحیت شده در این طرح، شهروندان این سه شهرستان بزرگ مازندران هستند. رهگشای با اظهار این که کمترین استقبال از نام نویسی در طرح مربوط به جویبار و گلوگاه بوده است، تصریح کرد: در مجموع ۲هزار و ۸۰۳ نفر در جویبار و یکهزار و ۹۲۵ نفر هم در گلوگاه برای خانه دار شدن در قالب نهضت ملی مسکن ثبت نام کردند.
وی ادامه داد: روند اعطای تسهیلات ۳۵۰ میلیون تومانی به متقاضیان مرکز استان و ۳۰۰ میلیون تومانی به متقاضیان دیگر شهرستانهای مازندران که تمام شرایط اداری و احراز صلاحیت طرح نهضت ملی مسکن را طی کردهاند، در حال انجام است و تاکنون ۸۰ میلیارد تومان به این متقاضیان پرداخت شد.
معاون اداره کل راه و شهرسازی مازندران گفت: باتوجه به این که وظیفه دولت در اجرای این طرح تامین زمین و اعطای تسهیلات است، کار ساخت واحدها هم با مشارکت انبوهسازان از ماههای گذشته شروع شد.
رهگشای از تامین حدود یکهزار و ۵۰۰ هکتار زمین برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن در مازندران خبر داد و افزود: با این میزان زمین در سال نخست اجرای طرح مشکلی برای تامین زمین وجود نخواهد داشت.
به گزارش ایرنا، طرح نهضت ملی مسکن را دولت سیزدهم برای خانه دار کردن مردم ارائه کرد که قرار است در چارچوب آن سالانه یک میلیون واحد مسکونی ساخته و تحویل متقاضیان شود. سهم مازندران از این طرح سالانه ۳۸ هزار و در مجموع ۱۵۲ هزار خانه است.
طبق مقررات نهضت ملی مسکن، متقاضیان با داشتن پنج شرط تاهل، سرپرست خانوار بودن و مردان مجرد ۲۳ سال به بالا، حداقل سابقه پنج سال سکونت در شهر مورد تقاضا، نداشتن مالکیت خصوصی و در نهایت عدم استفاده از امکانات دولتی از اول انقلاب در حوزه مسکن، میتوانستند نسبت به ثبتنام اقدام کنند.
بر اساس این قانون، زنان خودسرپرست مشروط به داشتن حداقل ۳۵ سال سن، معلولان جسمی و حرکتی با ۲۰ سال سن میتوانند در قانون جهش تولید مسکن (نهضت ملی مسکن) مشارکت داشته باشند.
همچنین، قانون برای سرپرستان خانوار، محدودیت سنی نگذاشته است چرا که این افراد سرپرست خانوار تعریف میشوند و برای قانونگذار متاهل یا سرپرست خانوار بودن ملاک است. در عین حال، زنان و مردان سرپرست خانوار که به دلیل متارکه به صورت مجردی زندگی میکنند و سرپرست فرزندان خود هستند خانوار تلقی شده و بدون ملاک سن میتوانستند ثبتنام کنند.
وزیر راه و شهرسازی:
اولویت طرح نهضت ملی ساخت مسکن ویلایی است
وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه اولویت واگذاری زمین به خود مردم است تا مردم خودشان مسکن بسازند، گفت: اولویت اول در طرح نهضت ملی مسکن واگذاری زمین برای ساخت مسکن ویلایی تکواحدی در استانهایی است که زمین کافی وجود دارد.
نشست مشترک «رستم قاسمی» وزیر راه و شهرسازی و معاونین و مدیران کل راه و شهرسازی استانهای سراسر کشور به صورت ویدئو کنفرانس در محل این وزارتخانه برگزار شد. وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه اولویت واگذاری زمین به خود مردم است تا مردم خودشان در زمین خانه بسازند، گفت: مردم خودشان تدریجی خانه را میسازند، باید کار کنیم تا مردم از مستاجری نجات پیدا کنند. قاسمی تصریح کرد: در استانهایی که زمین وجود دارد، زمین به صورت تک واحدی و ویلایی به مردم ارائه شود و قرارداد یکساله و نیمهبسته شود و هرجایی که زمین کم است اجازه ساخت دوطبقه و سه طبقه داده شود تا مردم به صورت گروهی خانههایشان را بسازند.
وی، اولویت اول در طرح نهضت ملی مسکن را واگذاری ویلایی تکواحدی به مردم در استانهایی مطرح کرد که زمین داریم. وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اهمیت سرعت ساخت مسکن در کشور به مدیران توصیه کرد: مدیران راه و شهرسازی هر روز به پروژههای ساخت مسکن سرکشی کنند. قاسمی بیان کرد: مسئول کار در ساخت مسکن در استان مدیرکل راه و شهرسازی هر استان است. وی تاکید کرد: اولویت اول واگذاری زمین به خود مردم است، مورد بعدی خود مالکانی است که زمین دارند و تسهیلات ساخت مسکن را از طریق طرح نهضت ملی مسکن در اختیارشان قرار داده میشود.
وزیر راه و شهرسازی با اعلام اینکه دست مدیران کل راه و شهرسازی در هر نوع اقدام عملیاتی در طرح نهضت ملی مسکن و قرارداد با انبوهسازان باز است، بیان کرد: با انبوه سازان میتوان از ظرفیت زمین تهاتر استفاده کرد.
قاسمی با اشاره به عملکرد خوب بانک مسکن بیان داشت: گزارشی مبنی بر عدم همکاری بانک مسکن در طرح نهضت ملی مسکن تا کنون اعلام نشده و همهجا بانک مسکن پایکار نهضت ملی مسکن بوده است.
عضو کابینه دولت سیزدهم به مدیران کل راه و شهرسازی آنها مهلت داد تا نسبت به تعیین تکلیف زمینها برای ساخت واحدهای مسکونی اقدام کنند.
وی ادامه داد: ما نباید از برنامه زمانبندی طرح نهضت ملی مسکن عدول کنیم و تمامی اختیارات لازم را هم به استانداران بهعنوان روسای شورایعالی مسکن دادهایم و کوتاهی و تاخیر در این زمینه پذیرفتنی نیست.
معاون بنیاد مسکن انقلاب اسلامی:
بیش از ۸۱ هزار واحد شهری نهضت ملی مسکن وارد فاز ساخت شد
معاون مسکن شهری بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با اعلام این مطلب که اراضی ۲۵۰ هزار واحد به بنیاد مسکن معرفی شده است از اجرای ساخت و ساز بیش از ۸۱ هزار مسکن نهضت ملی در شهرهای تحت مسئولیت بنیاد خبر داد.
حمیدرضا سهرابی معاون مسکن شهری بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی عملکرد آن بنیاد را در اجرای طرح نهضت ملی مسکن اعلام کرد. معاون مسکن شهری بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گفت: در حال حاضر ۸۱ هزار واحد مسکن شهری نهضت ملی تحت مسئولیت بنیاد مسکن وارد فاز اجرایی و عملیاتی شده است. سهرابی با اشاره به اینکه تعداد ارقام آغاز شده طرح نهضت ملی مسکن تحت مسئولیت بنیاد به زودی به رقمی بیش از تعداد اعلام شده خواهد رسید، افزود: تعدادی از پروژهها از جمله ۱۲ هزار واحد کرمانشاه آغاز شده است که فازهای مختلف آن در حال انجام است. همچنین در صدرا نیز تعدادی پروژه آغاز شده است که در یکماه آینده عملیات ثبت آن در سامانه انجام خواهد شد. وی در خصوص تامین اراضی نهضت ملی مسکن تحت مسئولیت بنیاد نیز اعلام کرد: اراضی احداث حدود ۲۵۰ هزار واحد مسکونی به بنیاد مسکن معرفی شده است که برخی از آنها کاربری مسکونی دارند و مابقی نیز در مراحل تغییر کاربری و الحاق به محدوده است.
معاون جدید مسکن وزارت راه منصوب شد
با حکم وزیر راه و شهرسازی هادی عباسی جایگزین محمود محمودزاده در معاونت مسکن و ساختمان این وزارتخانه شد.
رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی طی حکمی هادی عباسی را به سمت معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی منصوب کرد.
بر این اساس هادی عباسی جایگزین محمود محمودزاده معاون سابق مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی میشود که در اوایل شهریور سال ۱۳۹۸ با حکم محمد اسلامی وزیر سابق راه و شهرسازی به این سمت منصوب شده بود. تلاش برای اجرای دو طرح اقدام ملی مسکن در دولت دوازدهم و نهضت ملی مسکن در دولت سیزدهم از مهمترین برنامههای دوره حضور محمودزاده در معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی بود. از دیگر برنامههای مورد نظر محمودزاده، اجرایی کردن اجاره داری حرفهای بود. همچنین تعیین سقف اجاره بها در دوران شیوع کرونا در دولتهای دوازدهم و سیزدهم از دیگر اقداماتی بود که با برنامه ریزی محمودزاده به تصویب ستاد ملی مقابله با کرونا در دولت قبل و شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا در دولت جدید رسید.