ماهور مهراد / هفته، هفته بزرگداشت روابط عمومی و تبیین نقش برجسته آن در سازمان ها است. واقعیت این است که برای خبرنگاران نیز این حوزه جزو مهمترین بخش هایی است که با ایشان سروکار دارند؛ دلیل این اهمیت این است که هرچه روابط عمومی های سازمان ها تعاملات بیشتر و بهتری با […]
ماهور مهراد /
هفته، هفته بزرگداشت روابط عمومی و تبیین نقش برجسته آن در سازمان ها است. واقعیت این است که برای خبرنگاران نیز این حوزه جزو مهمترین بخش هایی است که با ایشان سروکار دارند؛ دلیل این اهمیت این است که هرچه روابط عمومی های سازمان ها تعاملات بیشتر و بهتری با خبرنگاران و جراید و مطبوعات و خبرگزاری ها داشته باشند، کیفیت اخبار نیز بالاتر خواهد رفت. درواقع مهمترين وظيفه روابط عمومی برقراری ارتباط در داخل و خارج از سازمان با مخاطبان انبوه و متفاوت است كه در اجرای اين وظيفه، واحد روابط عمومی نقش عمدهای ايفا می کند و يكی از مهمترين راههای انتقال اين پيام ارتباط مستمر با رسانههاست كه میتواند اثربخشی مطلوبی بين سازمان متبوعه و نهادهای مختلف داشته باشد.
نياز سازمانها به روابط عمومی نیز در ادوار مختلف و با اشکال متفاوت همراه بوده است به همين دليل از ابتداي شروع زندگي اجتماعي و حرکت انسان ها از بدويت به سوي مدنيت، فعاليت هاي ارتباطي با اهداف اطلاع رساني ، تبليغي و ترويجي مدنظر بوده اما صورت و ماهيت آن بر اساس ميزان پيشرفت مدني و تطور بشري، در خواست براي رسيدن به بازارهاي عمده و نياز به ايجاد سياست هاي همگاني در تاييد مجموعه هاي صنعتي بزرگ در قرن ۱۹ تکامل يافته تر گرديده است.
در بخش مسکن و شهرسازی این وظایف خطیرتر است چراکه ضرورت تعامل مديران ارشد اینگونه سازمان ها با مديران روابط عمومي به دلیل دامنه کاری آنها و شمار فراوان امور مسکنی، بسیار احساس می شود. در حال حاضر تمامي سازمان ها اعم از دولتي و غير دولتي و حتي شرکت هاي توليدي و تجاري لزوم نقش روابط عمومي را ولو به صورت نمادين در بطن ومتن خود پذيرفته اند. اما بي ترديد هر روابط عمومي فعال دربالاي دست خود مديران معتقد به امر روابط عمومي دارند و تا اين حمايت هاي مادي و معنوي وجود داشته باشد مي بايست روابط عمومي را جزيي از حلقه قدرتمند مدير سازمان تلقي کرد.
اما به زعم کارشناسان لازم است که به ویژه در مورد سازمان هایی مثل وزارت راه و شهرسازی با تعدد وظایف و مسئولیت های مدیران، روابط عمومی به اهرم مدیریتی تبدیل شود تا از این رهگذر وظایف این حوزه به خوبی انجام شوند. در واقع تبديل روابط عمومي به ابزار مديريتي براي فعاليت هاي حرفه اي، علمي و الکترونيکي، از مشخصه هاي جديد روابط عمومي در قرن حاضر است.
این در حالی است که معاون وزیر راه و شهرسازی در نشست گرامیداشت هفته ارتباطات و روابطعمومی که دیروز به صورت ویدیوکنفرانس برگزار کرده است، روابط عمومی را عامل اصلی توفیق در تحقق اهداف سازمان خواند و بر ضرورت بازتعریف وظایف این بخش مهم شرکتها و سازمانها تاکید کرده است.
این مراسم با حضور حبیباله طاهرخانی، مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید، محمد نظری، مشاور مدیرعامل و مدیر روابط عمومی این شرکت و با حضور مجازی مدیران روابطعمومی شرکتهای عمران شهرهای جدید کشور برگزار شد.
طاهرخانی در این جلسه با تأکید بر اهمیت و جایگاه روابط عمومی مدرن در چگونگی بازخورد عملکرد شرکت و سازمانها، عصر حاضر را عصر فضای مجازی خواند و گفت: شاید در گذشته ادارات روابط عمومی در هر سازمان تنها با بخشهایی نظیر رسانههای جمعی ارتباط داشته و بهصورت سنتی اداره میشدند اما باید به این نکته توجه داشته باشیم که امروز شرایط کاملا تفاوت پیدا کرده و عملکرد مدیران و مجموعههای گوناگون از طریق فضای مجازی و عمومی سنجش میشود.
معاون وزیر راه و شهرسازی در ادامه، بازتعریف وظایف و مأموریتهای حوزه روابط عمومی در شرکتها را امری ضروری دانست و گفت: هماکنون شرایطی ایجادشده که افرادی با هویتهای غیرواقعی با سوءاستفاده و بزرگنمایی مطالبات برحق مردم به دنبال پیشبرد اهداف و منافع شخصی خود بوده و این کار را صرفا از طریق فضای مجازی پیش میبرند؛ بنابراین دیگر یک روابطعمومی سنتی نمیتواند با آن روبهرو شود؛ بلکه باید با حضور فعال در فضای مجازی و رصد به موقع این افراد را شناسایی و مشکلات را به مدیران عامل هر شهر انتقال دهد.
مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید با تأکید بر اینکه امروزه مطالبات محلی شهروندان باید ابتدا از طریق صفحههای اینستاگرامی و درگاههای مجازی شرکتهای تابعه در هر شهر و سپس متناسب با اهمیت موضوع در بخشهای بالاتر مورد بررسی و پیگیری قرار گیرد، گفت: ما بهعنوان یک مجموعه دولتی در این حوزه باید در مواجهه با حوزههایی که تلاش بر تخریب دارند، ضمن رعایت اخلاق و ارائه اطلاعات صحیح از هرگونه تقابل تخریبی بپرهیزیم.
این مقام مسئول ضمن اشاره به این نکته که عملکرد شهرهای جدید در این دوره با وجود منابع محدود و شرایط اقتصادی دشوار کشور بین دستگاههای دولتی و حوزههای مرتبط، کاملا برجسته و قابلتوجه است، گفت: قطعا مسئولیت انعکاس این تصویر مثبت بین سایر بخشها و حوزههای موجود بر عهده روبط عمومیها خواهد بود.
وی در ادامه سخنان خود تأکید کرد: بدون شک روابطعمومی باید همزمان با توجه و انتشار اخبار و اطلاعات فعالیتهای مهم و استراتژیک به موضوعهای کوچک توجه کرده و این اقدام را از طریق ابزارهای جذاب انجام دهد؛ چراکه تصویر عمومی خوبی از مجموعه در بین مردم و شهروندان به همراه خواهد داشت.
معاون وزیر راه و شهرسازی در بخش دیگری از سخنان خود، نقش اول توفیق هر شرکت یا سازمان در دنیای امروز را، روابط عمومی آن مجموعه دانست و افزود: قطعا روابط عمومیها در هدایت به موقع خواستههای شهروندان به مدیران و همچنین هدایت فضای عمومی نقش بسیار مؤثری داشته و عامل با اهمیتی به شمار میروند. طاهرخانی همچنین بر تلاش و تمرکز این حوزه در بهبود روابط شرکتهای عمران شهرهای جدید با شهرداری و شوراها تأکید کرد و گفت: همافزایی، همکاری و همیاری این دو مجموعه باعث تسریع در تحقق اهداف می شود. به گفته وی مسئولان روابط عمومی باید آگاهترین فرد نسبت به عملکرد شرکتها و فضای بیرون در هر مجموعه باشند و به هیچ وجه نگاه بخشی نداشته باشند.
مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید در پایان، معرفی پتانسیلها و ظرفیتهای هر شهر به جامعه سرمایهگذاران، بخش خصوصی و شهروندان را از مأموریتهای مهم بخش روابط عمومی بهویژه در شهرهای درحال توسعه و نیازمند دانست و خاطرنشان کرد: شهرهای نزدیک کلانشهر تهران به دلیل حجم بالای پروژههای مسکن مهر و دسترسی راحتتر باید کار مضاعفی نسبتبه شهرهای دیگر در امور جاری خود داشته باشند و ضمن کنترل پیوسته شرایط، گزارشهای منظمی را به مجموعه، مدیران و شهروندان ارائه دهند.
گفتنی است که در کشور ما قطعا تقويت جايگاه روابط عمومي ضرورت غیرقابل انکاری است. بايد پذيرفت تعامل وارتباط و نگاه مدير سازمان به روابط عمومي متضمن باور پذيري و شکل پذيري روابط عمومي در درون و برون سازمان است . هر زمان که جايگاه روابط عمومي در سازمان مورد تقويت قرار گرفت روابط عمومي بالنده ظاهر شده و توانسته است اهداف سازماني را پي بگيرد شرايط موجود در روابط عمومي ها بستگي تام به حمايت مديريت به برنامه هاي روابط عمومي دارد.