بازگشت به اصلاحات
بازگشت به اصلاحات
عبارت «ایران برای همه ایرانیان» که در طول 8ساله دولت اصلاحات شعار مهم و محوری حزب مشارکت ایران اسلامی بود، حزبی که بعدها با رأی کمیسیون احزاب وزارت کشور منحل اعلام شد همواره از سوی برخی گرایش‌های تند و افراطی جریان اصولگرا مورد طعن و لعن قرار داشت.

سرویس سیاسی جمله- عبارت «ایران برای همه ایرانیان» که در طول ۸ساله دولت اصلاحات شعار مهم و محوری حزب مشارکت ایران اسلامی بود، حزبی که بعدها با رأی کمیسیون احزاب وزارت کشور منحل اعلام شد همواره از سوی برخی گرایش‌های تند و افراطی جریان اصولگرا مورد طعن و لعن قرار داشت و اگر هم‌اکنون جست‌وجویی کوتاه در گوگل داشته باشیم بخشی از آن نقدهای تند را می‌توانیم ببینیم و بخوانیم هرچند به باور ما این شعار می‌تواند وجه مثبت با هدف جذب حداکثری نیز داشته باشد.
باور این‌که همه چیزهایی که مخالفان و دشمنان ما دارند حتماً و لزوماً بد است، یک باور و برداشت بدوی و خشن از زندگی انسانی است و باور به این‌که هرچه که مخالفان سیاسی و حزبی ما می‌گویند، حتماً مضر و ضد اسلامی است هم شکل امروزی شده همان باورِ بدوی که در برخی گرایش‌های تند جریان اصولگرایی به‌وضوح دیده می‌شود.
این گرایش‌ها هنوز هم باور دارند همه چیزهایی که اصلاح‌طلبان در دولت ۸ ساله خود گفتند و انجام دادند، ضد اسلام و ضد منافع ملی بوده است در حالی‌که این نگاه و نگرش، خطا است.
برای ما مایه خرسندی است که دولت سیزدهم ازجمله رییس دستگاه دیپلماسی این دولت با همان هدف منافع ملی و جذب حداکثری این روزها به برخی اقدامات و برخی شعارهای دوران اصلاحات برگشت ازجمله این‌که در توافق با عربستان سعودی، با بازگشت به دو توافق در دولت سید محمد خاتمی به امضای طرفین رسید. دربخشی از بیانیه سه جانبه پکن آمده است که ایران و عربستان درمورد احیاء قراردادهای اقتصادی، فرهنگی سال ۱۳۷۷ و امنیتی ۱۳۸۰ توافق کردند.
این دو قرارداد براساس توافقاتی است که تهران و ریاض از اواسط دهه ۱۳۷۰ به‌عمل آورده بودند که تا سال ۱۳۸۴ اجراء شد. چهارچوب و اساس این قراردادها درمذاکرات نیمه دهه ۷۰ بین «سید حسین موسویان» به‌عنوان نماینده ویژه مرحوم «آیت‌الله هاشمی رفسنجانی» رییس‌جمهور وقت و «امیرعبدالله» ولیعهد سعودی حاصل شده بود و به شهادت کارشناسان، توافق خوبی بود. بازگشت به این توافق و همچنین احیای روابط حسنه بین تهران و ریاض از ابتکارات دولت سیزدهم و تیم سیاست خارجه دولت بود که امیدواریم استمرار داشته باشد.
وزیر امور خارجه اخیراً درخصوص احتمال لغو تابعیت کسانی که در اعتراضات سال گذشته نقش داشتند، نیز به شعار حزب مشارکت ایران اسلامی بازگشت و گفت: ما هیچ‌گاه چنین پیشنهادی مطرح نمی‌کنیم که تابعیت ایرانی لغو شود؛ آیت‌الله رییسی و مقامات عالی نظام هم چنین تفکری ندارند بلکه ایران متعلق به همه ایرانیان است و ما خدمت‌گزار همه مردم با هرگونه تفکری هستیم.
وی گفت: ما در وزارت امور خارجه حتی در قبال همه ایرانیان خارج از کشور مسئولیت داریم و امروز اگر یک ایرانی در خارج از کشور فرزندش به دنیا می‌آید حتی اگر ضدانقلاب‌، سلطنت‌طلب و حتی جزو منافقین باشد، وقتی به سفارت مراجعه و برای فرزندشان تقاضای شناسنامه می‌کنند ما به فرزندشان شناسنامه می‌دهیم. وزیر امور خارجه دولت سیزدهم ادامه داد: اگر فردی منافق بوده فرزند وی گناهی ندارد. این وظیفه و رسالت ما است که حتی اگر فردی در کشوری تخلّفی انجام داده و در آن کشور زندانی است ما به‌عنوان وزارت امور خارجه و سفارت موظفیم از حقوق ایرانیان صرف‌نظر از گرایش،‌ فکر و تخلّف آنها قویاً حمایت کنیم.
امیرعبداللهیان گفت: این‌که یک ایرانی در خارج از کشور فارغ از نگاه و گرایش سیاسی که دارد، به دنبال گرفتن شناسنامه ایرانی برای فرزند خود است – حتی اگر سالیان سال به ایران سفر نکرده باشد – نشان‌دهنده این است که هویت ایرانی بودن برای ایرانیان خارج از کشور مهم است. وی با بیان این‌که ایرانیان به هر قومیتی که تعلق داشته باشند، خود را ایرانی می دانند اظهار داشت:‌ این یک سرمایه بسیار بزرگی برای ایران و ایرانی و جمهوری اسلامی ایران است.
البته احتمال سلب تابعیت از برخی متهمان پس از اعتراضات سال قبل و توسط برخی گرایش‌های تند جریان اصولگرایی در رسانه‌ها طرح می‌شد که خوشبختانه در حد تهدید ماند و به عمل نرسید و اجرایی نشد هرچند برخی احکام قضایی عجیب و غریب مانند تبعید به شهر قم و رونویسی از کتاب فلان عالم دینی برای برخی معترضان صادر شد که به باور ما آن نیز باید مورد تجدیدنظر قرار گیرد.
یکی دیگر از سیاست‌های دولت سیزدهم که جای قدردانی دارد بازگشت به سیاست تنش‌زدایی دوران اصلاحات است که مورد اعتراض برخی قرار داشت که دولت خاتمی را به وادادگی در برابر غرب متهم می‌کردند و می‌گفتند ما اساساً برای ایجاد تنش و حرام کردن خواب بر دشمنان استکباری، انقلاب کردیم و چه معنایی دارد که دم از سیاست تنش‌زدایی بزنیم.
حسین امیرعبداللهیان در این زمینه نیز گفت: تحکیم روابط دوستی و همسایگی یکی از سیاست‌های دستگاه دیپلماسی کشورمان است و اگر بخواهم برای جوانان مطلبی را صادقانه بیان کنم، باید بگویم که دولت آیت‌الله رییسی تحولات بسیار زیادی در این بخش نیز به‌وجود آورده است و گفت‌وگوهای مستمر و موثر با چند کشور غربی ازجمله آمریکا، مذاکرات با عربستان و همچنین مصر نیز تأییدی بر این بخش از اظهارات وزیر امور خارجه دولت سیزدهم است. ما ضمن تأیید این رویه امیدواریم دولت رییسی به‌ویژه در ایام منتهی به انتخابات مجلس در ۱۱ اسفند از سوی برخی جریانات سیاسی تند به دلیل بازگشت به برخی سیاست‌های اصولی و درستِ دولت اصلاحات، مورد هجمه و حمله قرار نگیرد و بتواند به نقاطی که هدف‌گذاری کرد برسد.

  • نویسنده : ارسالی از سرویس سیاسی