باز شدن پای خالص‌سازی به شبکه افق
باز شدن پای خالص‌سازی به شبکه افق
همزمان با شروع جنگ فلسطین و اسرائیل، رسانه ملی شروع به ساخت برنامه‌های ترکیبی و ارائه تازه‌ترین اخبار در این خصوص کرد. یکی از این برنامه‌ها «به افق فلسطین» است که با اجرای «المیرا شریفی‌مقدم» و «سیدحسین حسینی» هر شب ساعت 20 از شبکه افق سیما پخش می‌شود.

سایه برین روزنامه نگار – همزمان با شروع جنگ فلسطین و اسرائیل، رسانه ملی شروع به ساخت برنامه‌های ترکیبی و ارائه تازه‌ترین اخبار در این خصوص کرد. یکی از این برنامه‌ها «به افق فلسطین» است که با اجرای «المیرا شریفی‌مقدم» و «سیدحسین حسینی» هر شب ساعت ۲۰ از شبکه افق سیما پخش می‌شود. به افق فلسطین یک برنامه گفتگومحور است که مهمانان آن کارشناسانی از طیف‌های فکری و سیاسی مختلف هستند و در خصوص آخرین تحولات غزه، با یکدیگر گفتگو
و تبادل نظر می‌کنند.
شاید زمانی که این برنامه ساخته شد، کمتر کسی فکر می‌کرد که بتواند سهم قابل توجهی در جذب مخاطب داشته باشد. شبکه افق سیما در مقایسه با دیگر شبکه‌های تلویزیون بازدیدهای کمتری دارد و گمانه‌زنی می‌شد که ارائه برنامه‌های متنوع از جنگ فلسطین و اسرائیل در دیگر شبکه‌های سیما، بالاخص شبکه خبر، مخاطب را از تماشای به افق فلسطین بی نیاز می‌کند اما شرایط شکل دیگری رقم خورد. به جرئت می‌توان گفت که این برنامه، موفق‌ترین برنامه رسانه ملی در خصوص فلسطین است که توانست مخاطب جذب کرده و رسانه‌های دیداری و شنیداری را متوجه خود سازد. این برنامه درست زمانی که در اوج قرار داشت، با یک تصمیم عجیب مدیران سیما شوک‌زده شد. سازندگان برنامه تغییر پیدا کردند و این مسلما باعث تغییر خط مشی برنامه، و به دنبال آن ریزش مخاطب خواهد بود. حال در ادامه به بررسی این خواهیم پرداخت که علت این اتفاق چیست؟
سردبیر این برنامه «مهدی عرفاتی» بود و« محمدرضا شهیدی‌فر» که نامش بارها به صورت غیررسمی در رسانه‌ها ذکر شد، کارگردانی کار را برعهده داشت. پس از آن‌که زمزمه‌هایی در برخی کانال‌های رسانه‌ای مبنی‌بر اخراج تیم تولید برنامه «به افق فلسطین» منتشر شد، بالاخره عرفاتی در توئیتر خود نوشت:‌ «مدیریت شبکه افق تصمیم گرفت برنامه «به افق فلسطین» از شنبه ۲۰ آبان ماه با گروه دیگری ادامه پیدا کند. تیم طراح و تهیه برنامه در سازمان اوج به این تصمیم احترام می‌گذارد.»
نکته بسیار جالب توجه در این خصوص این است که این اتفاق تنها سه روز پس از حضور «پیمان جبلی»، رئیس سازمان صدا و سیما در این برنامه رخ داده‌است. آیا حضور ریاست رسانه ملی به عنوان مهمان در یک برنامه، به معنی رضایت و تایید او نیست؟ با توجه به این‌که این قسمت از برنامه هیچ حاشیه‌ای هم نداشت، تغییر سازندگان برنامه عجیب‌تر می‌شود. آیا پیمان جبلی از آن دست مدیرانی است که اختیار خود را به دست معاونان و دستیاران خود داده‌است؟
نکته دیگر این برنامه حضور مهمانانی از طیف‌های مختلف بود که اتمسفر آزادی بیان قابل ستایشی را در دستور کار خود قرار داده بود. جنجالی‌ترین مهمان این برنامه، «محمدجواد آذری‌جهرمی»، وزیر ارتباطات دولت سابق بود که برای تحلیل قطع دسترسی مردم غزه به اینترنت در این برنامه حاضر شده بود. او در خلال صحبت‌هایش در خصوص شرایط اینترنت ایران صحبت کرد و اذعان داشت که اینترنت قطع‌شده غزه، از اینترنت امروز ایران بهتر است. اگرچه نسبت به گفته‌های او ایراداتی وارد است و ما نیز در شماره ۱۶۴۵ روزنامه «جمله» در مطلبی تحت عنوان «یک قیاس مع‌الفارق» به این موضوع پرداختیم، اما آذری جهرمی آزاد بود که صحبت کند، مجری برنامه آزاد بود که واکنش نشان دهد و ما نیز آزاد هستیم که تحلیل کنیم. با توجه به این‌که این برنامه در اوج قرار داشت، مخاطب راضی بود و توانسته بود بازتاب خبری داشته باشد، تنها علتی که برای تغییر سازندگان به افق فلسطین می‌توان متصور بود، رخنه تفکر تک‌صدایی به این برنامه است. تفکری که تا صدای مخالف را می‌شنود، گویی زنگ خطر شنیده و خالص‌سازی می‌کند. البته این تنها یک حدس است که ممکن است با توضیحات بیشتر سازندگان و مدیران سیما در این خصوص
تغییر کند.
این تغییر در همان ساعت‌های ابتدایی واکنش‌های فراوانی به دنبال داشت. یکی از این واکنش‌ها مختص بهادری جهرمی بود. او که احتمالا همچون ما، خودش را یکی از دلایل تغییر مدیریتی به افق فلسطین می‌داند، نوشت: «به سهم خودم از آقایان احسان محمد حسنی، مهدی عرفاتی و محمدرضا شهیدی‌فرد در برنامه‌ی «به افق فلسطین» تشکر و قدردانی می‌کنم. نیت پاک و صادقانه، غیرت دینی و عزم راسخ برای حمایت از مردم فلسطین در تک تک اعضای این برنامه موج می‌زد. ظاهرا موج خالص‌سازی به ساحلِ خالص‌ترین شبکه‌ی صداوسیما هم رسید!»
«محمدعلی ابطحی»، فعال سیاسی اصلاح‌طلب و عضو جامعه روحانیون مبارز که یکی دیگر از مهمانان این برنامه بود نیز نوشت: «برنامه به افق فلسطین هم قطع شد. باز هم‌ معلوم‌ شد که مملکت به صورت خالص مال آن جور حزب‌اللهی‌هاست که خانمه می‌گفت. شبی که رفته بودم، بچه‌های دست‌اندرکار با امید به این‌که این کار الگوی برنامه‌های دیگر داخلی می‌شود، تلاش می‌کردند. خسته نباشید.»
وجود برنامه‌ای که در روزهای افول صدا و سیما، بر حول محور فلسطین و تحولات آن ساخته شده و توانسته در فضای مجازی و میان افکار عمومی بازخورد داشته باشد را از نان شب برای تلویزیون واجب‌تر می‌دانیم. بسیار ناراحت‌کننده است که اگر این تغییر به‌دنبال چند جمله حرف مخالف اصولگرایان اتفاق افتاده باشد. به طور قطع اطلاع نداریم که چرا چنین اتفاقی رخ داده و باید منتظر واکنش‌های بیشترباشیم اما اگر واقعا چنین است، به جز آسیب به پیکره صدا و سیما نتیجه‌ای نخواهد داشت.

  • نویسنده : ارسالی توسط سایه برین