باغ‌های بی‌رمق
باغ‌های بی‌رمق
بر اساس آمارهای جهانی تولیدات کشاورزی ایران به ویژه در محصولات باغی طی 4 دهه اخیر رشد زیادی داشته و حدود 5 برابر شده است و آمار سازمان خواروبار کشاورزی ملل متحد نیز از جایگاه ویژه تولیدات کشاورزی ایران در جهان می‌دهد.

گروه اقتصادی جمله – بر اساس آمارهای جهانی تولیدات کشاورزی ایران به ویژه در محصولات باغی طی ۴ دهه اخیر رشد زیادی داشته و حدود ۵ برابر شده است و آمار سازمان خواروبار کشاورزی ملل متحد نیز از جایگاه ویژه تولیدات کشاورزی ایران در جهان می‌دهد.
اما این روند رو به رشد که به خصوص در یک دهه گذشته چشمگیر بوده است در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال قبل ۹ درصد کم شده است که خبر نگران کننده‌ای است و بر اساس گزارش‌های کارشناسان بیش از هرچیز دیگری به مسائل اقلیمی مرتبط است.
به گزارش جمله مرکز آمار اطلاعات مقدار تولید کل محصولات باغی را به تفکیک استان‌های کشور منتشر کرد. در این گزارش آمار مربوط به تولیدات فعالیت‌های باغداری در هر سال از ابتدای دهه ۱۳۹۰ تا سال ۱۴۰۱ موجود است. فعالیت‌‌های زراعت و باغداری زیربخش مهم فعالیت‌های کشاورزی هستند که به گزارش مرکز آمار در مجموع ۷۱ درصد از ارزش افزوده این بخش را به خود اختصاص داده‌اند. در سال ۱۴۰۱ بالغ بر ۱۱ میلیون و ۹۳۰ هزار تن محصولات باغی در کشور تولید شده است. استان مازندران در تولید این محصولات با اختلاف قابل توجهی در صدر استان‌های کشور است. پس از این استان بیشترین تولید محصولات باغی را استان‌های آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی داشته‌اند. در آذربایجان غربی ۱ میلیون و ۲۴۷ هزار و در آذربایجان شرقی ۱ میلیون و ۲۴۲ هزار تن محصولات باغی تولید شده است. حجم تولید این محصولات در کرمان نیز برابر با ۱ میلیون و ۹۳ هزار تن بوده است. اما بقیه استان‌های کشور در این سال کمتر از ۱ میلیون تن محصول باغی تولید کرده‌اند. کمترین تولید محصولات باغی در کشور برای استان قم بوده است. در این استان در این سال ۱۵ هزار تن میوه و سایر محصولات باغی تولید شده است.
همچنین آنگونه که اکو ایران تحلیل کرده است داده‌های مرکز آمار نشان می‌دهد در مقایسه با سال ۱۴۰۰ تولیدات باغی اغلب استان‌های کشور کاهش یافته است. بررسی‌ها حاکی از کاهش تولید محصولات باغی در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال قبل از آن است. در این یک سال حجم تولید از ۱۳ میلیون و ۱۱۴ هزار تن در سال ۱۴۰۰ به میزان ۹ درصد تا سال ۱۴۰۱ کاهش یافته است. این کاهش در ۲۰ استان کشور وجود داشته با وجود اینکه در ۱۱ استان دیگر حجم تولیدات بیشتر شده است.
به گفته کار از دست رفتن آب، صدمات مکانیکی، نرم شدن بافت، تغییر در ترکیبات شیمیایی، مرحله رشد و رسیدگی، کال بودن، آلودگی کپکی و صدمات سرمایی از جمله دلایل افت کیفی و ضایعات پس از برداشت میوه‌هاست.
اما خشکسالی در سال‌های اخیر و عدم تنظیم برنامه‌ای مناسب با رعایت محدودیت‌ها و فرصت‌های اقلیمی نیز بر کاهش محصولات باغی و عدم توازن آن در استانهای مختلف کشور تاثیر قابل توجهی داشته است.

  • نویسنده : ارسالی از سرویس اقتصادی