بحران سفید
بحران سفید
حدود دو هفته از اعتراض و تجمع پرستاران در استانهای مختلف کشور می‌گذرد و هر روز بر شدت این اعتراضات افزوده می‌شود. قشری زحمت کش که عبور از تنگنای مرگبار کرونا بدون حضور و فداکاری آنها غیرممکن بود حالا به شدت از بی‌توجهی به مطالباتشان و عدم تناسب دریافتی با کار سخت و طاقت فرسای خود گله دارند اما هنوز پاسخی از سوی نهاد‌های ذی ربط دریافت نکرده‌اند.

این نیروها در بیانیه‌ای در ارتباط با مطالبات خود به مواردی از جمله اجرای صحیح قانون تعرفه گذاری برای پرستاران پیش بیمارستانی با ثبت اقدامات به نام خودشان، افزایش پایه حقوقی به نسبت خط فقر و تورم سالیانه با افزایش ضریب فوق العاده خاص و درج دراحکام کارگزینی و ابلاغ فوری افزایش امتیاز سختی شرایط کار از ۱۵۰۰ به ۳۰۰۰ امتیاز و اجرای کامل قانون مشاغل سخت و زیان آور، اشاره کردند.
این دور از اعتراضات، پرستاران ابتدا در کرج و بیمارستان‌های استان البرز و سپس در بیمارستان‌های استان فارس دست از کار کشیدند؛ اعتراض پرستاران به استان‌های دیگر از جمله زنجان و استان‌های شمالی کشیده شد و در دو روز گذشته پرستاران در دو بیمارستان اصلی مشهد (امام رضا و قائم) دست از کار کشیدند. ۲۸ مرداد نیز شماری از پرستاران مشهد در چند بیمارستان اکبر، ولایت و هاشمی‌نژاد دست از کار کشیدند و به همکاران معترض خود در بیمارستان‌های امام رضا و قائم پیوستند.
به گفته محمد شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار ایران: نزدیک به دو هفته از اعتراض کشوری پرستاران می‌گذرد؛ این دست از کار کشیدن و اعتصاب بی‌سابقه بوده؛ ما از چند ماه پیش تجمع و تحصن داشتیم اما این اعتصاب طولانی تاکنون سابقه نداشته و علت، این است که به جای قبول واقعیات، سعی کردند با احضار پرستاران به هیات‌های تخلفات و فشار به پرستاران معترض، صورت مسئله را پاک کنند و در نتیجه مطالبات و نارضایتی‌ها انباشته شد.
وی از شیوه مواجهه پرستاران با این وضعیت گفت: هر کدام یک راهی را در پیش گرفته‌اند؛ خیلی‌ها مهاجرت کرده‌اند؛ تعداد پرستارانی که مهاجرت کرده‌اند، از استخدامی‌های وزارت بهداشت بیشتر است؛ یکسری تغییر شغل داده‌اند و به کار اداری و دفتری روی آورده‌اند. برخی ترک شغل کرده‌اند و در خانه نشسته‌اند چون اگر در خانه بنشینند و پول ایاب و ذهاب و مهدکودک و … ندهند، ضررشان کمتر است.
این درحالی است که روز سیزدهم مردادماه مصطفی معین، وزیر علوم دولت اصلاحات، طی اظهاراتی از شرایط حاکم بر روند کاری پزشکان، دستیاران و پرستاران انتقاد کرده بود. مصطفی معین که خود پزشک است، در این اظهار نظر گفته بود: از نظر من عملکرد وزرای بهداشت و درمان و آموزش پزشکی حداقل در یک دهه اخیر باید به دقت بررسی و در پیشگاه ملت و وجدان عمومی به استیضاح کشیده شود که پاسخگوی غفلت طولانی و زیان‌بار خود در پایان ندادن به بهره‌کشی و عدم لغو مقررات استثماری طرح خارج از مرکز باشند؛ مقررات ظالمانه‌ای که مهاجرت نیروها و اتلاف سرمایه‌های بی‌بدیل تخصصی و خودکشی کادرهای جوان پرستاری و دستیاران پزشکی را در پی داشته است.
دو روز بعد از این اظهارات بود که زمزمه هایی از اعتراض تعدادی از پرستاران در برخی از بیمارستان‌ها به گوش رسید. با گسترش آن به چند بیمارستان دیگر، رسانه های معاند به شدت روی آن مانور دادند و حتی فرصت را به آن دسته از پرستارانی که خواستار پیگیری خواسته هایشان از مسیر قانون بودند، ندادند.
در همین رابطه رئیس هیأت مدیره نظام پرستاری مشهد با اشاره به اینکه پرستاران ما سال‌هاست که معترض هستند، به دلایل اعتراضات اشاره کرده و گفت: تعرفه پرستاران بعد از ۱۶ سال به بدترین شکل ممکن در حال اجرا شدن است و علی‌رغم اعتراضات و تجمعات مکرر پرستاران، مشکلات تعرفه حل نشده است.
فاطمه بحرینی در رابطه با تجمعات صورت گرفته از سوی پرستاران اظهار کرد: پرستاران ما سال‌هاست که معترض هستند. زمانی اعتراض داشتیم که چرا تعرفه‌گذاری انجام نمی‌شود و اکنون به نحوه اجرای تعرفه‌گذاری اعتراض داریم.
وی افزود: کارانه پرستاران قطع شده و آن را به مبلغ کمتر به نام تعرفه می‌دهند و متاسفانه اصول پرداخت تعرفه پرستاری با تعرفه پزشکی فرسنگ‌ها فاصله دارد؛ همه در یک سیستم مشغول به فعالیت هستیم اما تعرفه پزشک شامل خدماتی است که پرستار هم انجام می‌دهد ولی پزشک کار و تعرفه پرستار را برای خود با تخصص بالاتر می‌زند و پول را از بیمار و بیمه می‌گیرد.
وی اظهار کرد: متاسفانه چون افراد مقابل ما اعم از مسئولین بیمه، کمیسیون بهداشت، مسئولین وزارت بهداشت و شورای عالی بیمه، پزشک هستند، به نفع این افراد نیست که ما برای حمایت از مردم فریاد می‌زنیم. تعرفه پرستاران بعد از ۱۶ سال به بدترین شکل ممکن در حال اجرا شدن است و علی‌رغم اعتراضات و تجمعات مکرر پرستاران مشکلات تعرفه حل
نشده است.
محمد شریفی مقدم دبیرکل خانه پرستار به خبرآنلاین گفته: «در طول ۱۰۰ سال تاریخ پرستاری مدرن کشور برای اولین بار است که اعتراض به‌شکل «دست از کار کشیدن» اتفاق می‌افتد. وقتی پرستار دست از کار بکشد، خیلی احساس نگرانی می‌کنیم. پرستاران می‌دانند وقتی اعتصاب کرده‌اند آنها را تهدید می‌کنند که اخراج‌تان می‌کنیم. می‌گویند باشد، اخراج کنید. یعنی وضعیت به‌جایی رسیده است که برای پرستار مهم نیست اگر اعتصاب کند اخراج می‌شود.»
حالا بسیاری به آمدن مسعود پزشکیان امیدوار هستند ، چراکه او پزشک است و بیش از دیگر روسای جمهور به مشکلات پرستاران آگاه است. به همین خاطر است که جامعه سلامت امیدوار به حضور دکتر ظفرقندی به عنوان وزیر بهداشت هستند و حالا که او از مجلس رأی اعتماد گرفته امیدواریم تا هرچه سریعتر در این وزارتخانه موضوعات را در دستور کار
قرار دهد.