بحران صندوق‌های بازنشستگی بیخ گوش حاکمیت
بحران صندوق‌های بازنشستگی بیخ گوش حاکمیت
آمارها نشان می‌دهد بدهکاری شرکت‌های دولتی در یک دهه اخیر رشد کرده و همین مسئله به کسری بودجه انجامیده است.

گروه اقتصادی جمله- بدهکاران و طلبکاران دولتی همیشه نقش مهمی در کیفیت تعادل درآمد دولت‌ها و همچنین میزان نقدینگی دارند. آمارها نشان می‌دهد بدهکاری شرکت‌های دولتی در یک دهه اخیر رشد کرده و همین مسئله به کسری بودجه انجامیده است.
بر اساس جدیدترین آمار بانک مرکزی از وضعیت تسهیلات دستگاه‌های اجرایی، ۷۳ نهاد و سازمان دولتی، حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان در سه ماهه اول امسال تسهیلات دریافت کردند. در این بین بیشترین وام دریافتی مربوط به یکی از شرکت‌های زیرمجموعه وزارت جهاد کشاورزی است. سازمان تامین اجتماعی هم در این فهرست، دومین سازمان دولتی است که بیشترین تسهیلات را از شبکه بانکی دریافت کرده است.
آمارهای سال جدید نیز نشان می‌دهد سه نهاد بازنشستگی یعنی صندوق بازنشستگی کشوری، صندوق حمایت و بازنشستگی کارکنان فولاد و سازمان تامین اجتماعی در بهار امسال حدود یک سوم از تسهیلات بانکی یعنی ۱۰ هزار میلیارد تومان را دریافت کرده است.
این آمارها مؤید انتقادات از صندوق های بازنشستگی و احتمال ورشکستگی آنهاست،که به گفته کارشناسان می‌تواند به بزرگترین چالش تاریخ جمهوری اسلامی بدل شود.
سیستم بانکی کشور طی سه ماهه نخست امسال قریب به ۳۰ همت وام در قالب ۳۲۳ فقره تسهیلات به ۷۳ دستگاه‌ اجرایی کشور پرداخته کرده است.
در میان ۷۳ دستگاه اجرایی کشور بیشترین تسهیلات بانکی به شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران پرداخت شده که بیش از ۱۰ همت است. این شرکت یکی از زیرمجموعه‌های وزارت جهاد کشاورزی بوده که وظیفه اصلی آن حول محور کالاهای اساسی و تامین آذوقه عمومی کشور است و وظایفی همچون خرید تضمینی کالاهای اساسی تولید داخلی و نیز واردات و توزیع کالاهای اساسی و حفظ ذخیره استراتژیک این کالاها را بر عهده دارد.
سازمان تامین اجتماعی نیز با دریافت ۸٫۷ همت تسهیلات در بهار امسال در جایگاه دومین دستگاه‌ اجرایی قرار دارد که بیشترین وام بانکی را دریافت کرده است. نهاد دیگری که بیشترین سهم را از تسهیلات بانکی به خود اختصاص داده، شهرداری است.
بر اساس این گزارش طی سه ماهه نخست امسال، شهرداری‌های ۱۸ شهر در مجموع ۳٫۱ همت تسهیلات دریافت کرده‌‌اند که شهرداری شیراز و مشهد در صدر بیشترین وام دریافتی قرار دارند. طی این دوره به شهرداری شیراز ۱٫۴ هزار میلیارد تومان و به شهرداری مشهد نیز حدود هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی پرداخت شده است؛ این در حالی است که آستان قدس رضوی نیز در مشهد قریب به ۷۸۰ میلیارد تومان وام دریافت کرده است.

  • نویسنده : ارسالی از سرویس اقتصادی