در برخی از این تحلیلها آمده است وی در اوج جنگ با مخالفان مسلح، به روسیه رفت تا برای خود و خانوادهاش، پناهندگی بگیرد و موفق به این کار شد اما وقتی به دمشق برگشت، مدعی شد موافقت روسیه را برای حمله به مخالفان مسلح خود جلب کرد و این سفر را نه شکست که نوعی پیروزی جلوه داده بود.
برخی از این تحلیلها نیز بر این نکته تأکید دارند که رییسجمهور سوریه زمان و چگونگی فرار از کشور را به کسی اطلاع نداده بود و حتی برادرش نیز از برنامه وی آگاهی نداشت و زمانی که از کاخ ریاستجمهوری خارج میشد به نزدیکان خود گفته بود برای دیدار با امرای ارتش میرود و خیلی زود برمیگردد.
این روایات مختلف که روشن نیست چه بخشی از آن درست و چه بخشی از آن نادرست است موجب شد چهره وی در داخل و همچنین در کشورهای منطقه بهشدت مخدوش شود و چهره فردی توسو و بزدل از وی در ذهنها ترسیم گردد و احتمالاً به همین خاطر روز گذشته وی نخستین بیانیه خود را ۹ روز پس از فرار از کشور و سقوط دمشق صادر کرد.
این بیانیه تحت عنوان «بیانیه بشار اسد رییسجمهور سوریه پیرامون شرایط خروج وی از سوریه»، از مسکو و به تاریخ ۱۶ دسامبر ۲۰۲۴ برابر با دوشنبه ۲۶ آذرماه ۱۴۳۰ در کانال تلگرامی رسمی وی منتشر شد.
در این بیانیه که نخستین موضعگیری و بیانیه منتسب به اسد پس از تحولات اخیر است، عنوان شده است: در یک برهه حساس تاریخی از زندگی ملت که حقیقت باید جایگاهی داشته باشد، چیزی وجود دارد که باید با بیانی کوتاه روشن شود. این شرایط و متعاقب آن قطع کامل ارتباط به دلایل امنیتی اجازه نداده است و نکات اجمالی آن جایگزین روایت جزئیات هر اتفاقی که بعداً در فرصت پیش آمد نمیشود.
رییسجمهور سابق سوریه افزود: من آن طور که شایعه شده بود، نه به صورت برنامهریزی شده کشور را ترک کردم و نه در آخرین ساعات نبردها آن را ترک کردم، بلکه تا صبح روز یکشنبه در دمشق ماندم و مسئولیتهای خود را پیگیری کردم. با گسترش تروریسم در داخل دمشق، با هماهنگی دوستان روسی خود به لاذقیه رفتم تا از آنجا عملیات رزمی را پیگیری کنم. صبح با رسیدن به پایگاه حمیمیم، مشخص شد که نیروها از تمام خطوط نبرد عقبنشینی کردهاند و آخرین مواضع ارتش سقوط کرده است. وی همچنین نوشت: آن کس که از مقاومت در فلسطین و لبنان دست بر نداشت قطعا از ملتش هم دست برنمی دارد.
بشار اسد در این بیانیه تلاش دارد مخالفان مسلح خود را تروریست بنامد و از خود چهرهای قهرمان بسازد و در نهایت، شکست در برابر مخالفان سیاسی و سقوط نظام سیاسی کشور که یادگار پدرش بود را به کوتاهی ارتش و نظامیان کشور نسبت دهد و همچنین تأکید دارد که راهی جز خروج از کشور به رویش باز نبوده است.
وی همچنین در بیانیه خود از مردم سوریه دفاع کرد و از حق آنان سخن گفت. درخصوص متن و محتوای این بیانیه، البته مردم سوریه بهترین قاضیان هستند اما چند نکته را بشار اسد باید برای تاریخ روشن کند.
در زمستان ۱۳۸۹ که موج بهار عربی به دمشق رسید و مردم سوریه تظاهرات مسالمتآمیز یا «مٌظاهرات سلمی» را آغاز کردند، بشار اسد چه برخوردی با آنان داشت، آن روزها نه تروریستهای تکفیری به سوریه رسیده بودند و نه اعتراضات توسط کشورهای همسایه مدیریت میشد؟
وی در بیانیه خود تأکید کرد کسی که از مقاومت در لبنان و فلسطین دفاع کرد از مردم خودش هم دفاع میکند و افکار عمومی که مخاطب بیانیه وی هستند حق دارند از وی بپرسند از کدام دفاع حرف میزنید ؟ از ۱۵ مهر سال گذشته و پس از عملیات «طوفانالاقصی» که حملات اسراییل به لبنان و فلسطین و حتی سوریه به شکلی بیسابقه ادامه یافت، بشار اسد دقیقاً چه دفاعی از لبنان و فلسطین انجام داد ؟
به نظر میآید این بیانیه تنها با ترمیم اعتبار ازدست رفته صادر شده است و صداقتی در آن وجود ندارد و تاریخ نیز بهتر از ما در خصوص عملکرد بشار اسد بهویژه با مردم خود قضاوت خواهد کرد.