برای دیدن تو از حادثه‌ها گذشته‌‌ام!
برای دیدن تو از حادثه‌ها گذشته‌‌ام!

جمله- گروه اقتصاد:همواره مرور زمان نشان داده است که بسیاری از تصورات ابتدایی در ایران پیرامون فناوری های جدید نادرست بوده و ریشه اصلی آن عدم شناخت کسانی است که نمی‌خواهند یا نمی توانند خود را با جهان جدید همراستا کنند. از حرام بودن خوردن ماهی اوزون برون و بازی شطرنج و تخته نرد در […]

جمله- گروه اقتصاد:همواره مرور زمان نشان داده است که بسیاری از تصورات ابتدایی در ایران پیرامون فناوری های جدید نادرست بوده و ریشه اصلی آن عدم شناخت کسانی است که نمی‌خواهند یا نمی توانند خود را با جهان جدید همراستا کنند. از حرام بودن خوردن ماهی اوزون برون و بازی شطرنج و تخته نرد در اوایل انقلاب گرفته تا فیلترینگ‌های پیاپی شبکه های مجازی در دوران اخیر که به بهانه های امنیتی صورت گرفته است نشان می دهد که عادت سنت گرایی محض همچنان در بخش بزرگی از بدنه تصتم گیری و تصمیم سازی ایران وجود دارد. یکی از نمونه های جالب و تاریخی این محدودیت ها که قرار است در اینده نزدیک رفع شود، برقراری تماس تصویری از طریق تلفن همراه است. مسئله ای که بیش از یک دهه قبل مطرح شد و اگر همان موقع با مقاومت سنت گرایان مواجه نمی شد ایران می توانست امروز از پیشگامان این فناوری باشد و حتی بخش بزرگی از تمرکز جامعه بر شبکه های اجتماعی خارجی را معطوف به این فناوری نگاه داشته و از نگرانی های امنیتی
خود بکاهد.
به گزارش جمله؛ حالا و با گذشت چندین سال از توقف تماس تصویری از طریق تلفن همراه، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اعلام کرده که این امکان به زودی و بدون نیاز به نصب نرم‌افزار فعال خواهد شد و هزینه زیادی هم نخواهد داشت.
ابتدا قرار بود رایتل این طرح را به عنوان اپراتور نسل سوم پیاده سازی کند که در نتیجه آن می توانست بر بیش از ۸۰ درصد بازار در این حوزه تسلط یابد اما پس از مدتی این طرح به دلیل برخی مخالفت‌ها متوقف شد؛ اگرچه پس از مدتی هر بار اعلام شد که مشکل این سرویس در آینده نزدیک حل می‌شود اما با گذشت سال‌ها مردم برای دسترسی به تماس تصویری به شبکه‌های اجتماعی و نرم‌افزارهای موجود که از این امکان برخوردارند مراجعه می‌کردند. در همان زمان نیز ایرادات فراوانی از جمله محافظت از حریم شخصی مطرح بود و برخی اعتقاد داشتند که اصلا بعید نیست بسیاری از کاربران به دلیل عدم آشنایی کامل به استفاده از فناوری ها به صورت تصادفی این ماژول را انتخاب کنند و از مدیریت عواقب ناشی از درز اطلاعات شخصی ناتوان باشند. اپراتور سوم مدعی بود که پیش از این در این زمینه تدابیر مختلفی اندیشیده تا از بروز هر نوع مشکل در این زمینه جلوگیری شود و برای مکالمه با سیم‌کارت رایتل فرد از این اختیار برخوردار است که نوع مکالمه خود را به صورت صوتی یا تصویری انتخاب کند. علاوه بر این حتی امکانی نیز وجود دارد که فرد در مکالمات تصویری، تصویر خود را حذف کرده و تصویری جایگزین و یا حتی یک فایل ویدئویی به جای آن قرار دهد.
هم‌چنین در آن زمان اعلام شد که در سیم‌کارت‌های اپراتور این امکان مهیا شده که افراد تماس تصویری مخاطب ناشناس را نپذیرند و در قالب ارسال پیامکی به فردی که خواهان تماس تصویری است این‌گونه بیان کنند که ترجیح می‌دهند از تماس صوتی استفاده کنند.
در همان زمان اپراتور سوم تلفن همراه(رایتل) که در آن دوره تنها ارائه کننده خدمات نسل سوم ارتباطی در کشور بود، پیوست فرهنگی خود را آماده و آن را برای تصویب به سازمان تنظیم مقررات ارسال کرد. این سازمان نیز پس از مدتی کار بر روی پیوست طراحی شده در نهایت آن را برای بررسی های بیشتر و تصویب نهایی به شورای عالی فضای مجازی ارسال کرد اما با این وجود با گذشت ماه‌های متوالی هر بار در این زمینه تنها به ذکر این نکته بسنده شده که با تصویب پیوست مذکور در آینده شاهد اتصال مجدد این سرویس خواهیم بود.
تا اینکه دبیر شورای عالی فضای مجازی در آن زمان از پایان فرآیند تهیه و تصویب پیوست فرهنگی سرویس های اپراتورهای نسل سوم و بالاتر تلفن های همراه در کمیسیون عالی ارتقای تولید محتوای مرکز ملی فضای مجازی کشور برای تصویب در جلسه شورای عالی فضای مجازی خبر داد.
هرچند این شورا نیز در سال های گذشته بارها و به بهانه های مختلف مسئله را به تعویق انداخته است. به عنوان مثال دبیر شورای عالی فضای مجازی در سال ۱۳۹۳ برای پاسخگویی به این سوال خیلی در دسترس نبود. تا آن زمان نیز هربار در معدود نشستهای خبری و برنامه‌های برگزار شده از او در این زمینه پرسشی مطرح شده به همان داستان قدیمی پیوست فرهنگی اشاره کرده و اظهار امیدواری می‌کرد که با تصویب این پیوست در شورا در آینده‌ای نزدیک این سرویس مورد بهره برداری مجدد قرار گیرد. در نتیجه با به تعویق افتادن دسترسی به این سرویس این ابهام ایجاد شد که آیا از نظر شرعی مخالفتی با ارائه این سرویس وجود دارد؟ حالا از آینده نزدیک اعلامی حدود ۱۰ سال گذشته اما بازهم اظهار امیدواری برای راه اندازی این امکان مطرح است. هرچند برخی از کارشناسان معتقدند حاکمیت به منظور کاهش مراجعه مردم به نرم افزارهای خارجی قصد دارد این سیستم را فعال سازد تا هم میزان استفاده از نرم افزارها را کاهش دهد و هم امکان مراقبت و نظارت بیشتری را برای خود فراهم نماید. حالا باید منتظر ماند و دید آیا بالاخره طلسم راه اندازی تماس تصویری از طریق تلفن همراه شکسته خواهد شد یا بازهم برخی از مخالفت های آشنا مانع بهره مندی ایرانیان از فرصتی می شود که جهان حدود ۲ دهه است به سادگی از آن برخوردار است.