بررسی «جمله» از آسیب‌های بارندگی و ظرفیت‌های مدیریت آب‌های جاری،  نقاط آبگیر در سطح شهر به‌طور مستمر مورد پایش  قرار می‌گیرد
بررسی «جمله» از آسیب‌های بارندگی و ظرفیت‌های مدیریت آب‌های جاری،  نقاط آبگیر در سطح شهر به‌طور مستمر مورد پایش  قرار می‌گیرد

ماهور مهراد با آغاز فصول سرد سال، آبگیری معابر شهری یکی از معضلاتی است که هرسال آنها را تهدید می کند. ایجاد سطوح آبگیر در بسیاری از شهرهای بزرک دنیا، اقدامی است که در جهت پیشگیری از جمع شدن آب باران و مشکل ساز شدن آن انجام می شود که علاوه بر این مورد، با […]

ماهور مهراد
با آغاز فصول سرد سال، آبگیری معابر شهری یکی از معضلاتی است که هرسال آنها را تهدید می کند. ایجاد سطوح آبگیر در بسیاری از شهرهای بزرک دنیا، اقدامی است که در جهت پیشگیری از جمع شدن آب باران و مشکل ساز شدن آن انجام می شود که علاوه بر این مورد، با هدف جمع آوری بهینه آب نیز انجام می شود.
به گزارش جمله، سطوح آبگیر باران به سطوحی گفته می شود که امکان استحصال آب باران را دارد. استحصال آب باران در طراحی های شهری دو بخش دارد که عبارتند از استحصال آب باران در پشت بام های منازل و استحصال آب باران در خیابان های شهر. در ایران اما متاسفانه در حال حاضر آب باران پشت بام منازل توسط ناودان ها به کوچه ها و چاه های فاضلاب ریخته می شود، درحالی که با وضعیت خشکسالی در کشور ما باید استحصال آب باران در پشت بام ها انجام شود و از آن برای آبیاری باغچه ها و اقداماتی به غیر از شست وشوهای بهداشتی استفاده شود. همچنین می توان فلش تانک های منازل را با این آب پر کرد.
از محسنات بارش نعمت الهی با مدیریت آن به شیوه بالا که بگذریم، با توجه به آسیب هایی که سیل های سال‏های اخیر به کشور وارد کرد، پایش نقاط آبگیر اقدامی است که حاصل همکاری شهرداری ها و وزارت راه و شهرسازی است. اگرچه کیفیت مواجهه با بارش باران در شهرهای جدید نشان دهنده توجه به ساخت معابر با توجه به ساخت جدیدِ آنها است اما این شهرها نیز از آسیب های حاصل از بارش ها مستثنی نیستند.
در همین ارتباط، مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید شامگاه دوشنبه در بازدید سرزده از شهر جدید هشتگرد ضمن مشاهده مشکلات شهروندان به مسئولان شرکت عمران این شهر جدید تاکید کرد، ضمن پایش کامل نقاط آبگیر شهر و به‌منظور برطرف کردن مشکلات شهروندان در طول بارندگی‌ها به‌صورت کامل در آماده‌باش باشند. حبیب‌اله طاهرخانی در این بازدید از مناطق درگیر آب‌گرفتگی در شهر جدید هشتگرد بازديد کرد و در جریان مشکلات و اقدامات انجام‌شده قرار گرفت. طاهرخانی در بخشی از این بازدید سرزده، دستورات لازم را به‌منظور رفع مشکلات ایجاد شده به مسئولان این شهر جدید، صادر و به مسئولان شرکت عمران شهر جدید هشتگرد تاکید کرد، این شرکت با به‌کارگیری تمام ظرفیت‌ها در زمینه برطرف کردن چالش‌های مربوط به بارندگی باید در حال آماده‌باش باشد تا شهروندان با کم‌ترین مشکل، روزهای بارانی را پشت سر بگذارند.
معاون وزیر راه و شهرسازی در بخش دیگری از این بازدید که همزمان با بارش شدید باران انجام شد، تاکید کرد: نقاط آبگیر در سطح شهر به‌طور مستمر مورد پایش قرار گیرد تا مشکلات موجود به موقع احصا و برطرف شود.
این در حالی است که مدیر کل دفتر آبخیزداری سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور نیز با بیان اینکه استحصال آب در منازل کار ساده ای است، توضیح داد: آب باران را می توان از بام خانه ها توسط یک لوله به منبع انتقال دهیم و از آب باران استفاده کنیم. جزی با اشاره به اینکه خانه هایی در جهان وجود دارد که مصرف انرژی در آن ها صفر است و اصطلاحا به آن ها خانه های سبز گفته می گردد، گفت: فضای معماری و شهری ما تا رسیدن به این نقطه فاصله زیادی دارد ولی حداقل با وضعیت آبی کشور می توانیم روی استحصال آب باران روی پشت بام ها کار کنیم. متاسفانه در شهر تهران کسی از مجموعه مدیریت شهری به این موضوع فکر نمی کند، در حالی که جمع آوری آب باران در پشت بام ها در نظام سنتی ما وجود داشت.
وی در ادامه اظهار کرد: برای مثال در حال حاضر روستایی در استان گلستان وجود دارد که ساکنان آن از گذشته آب باران را جمع آوری و از آن استفاده می کردند حتی معتقد بودند که این آب از آب لوله کشی تمیزتر است و از آن برای پخت برنج و چای استفاده می کردند البته در تهران با توجه به آلودگی هوا استفاده از آب باران برای پخت و پز امکان پذیر نیست.

دستور شهردار تهران به معاونان: تمام نقاط آبگیر شهر پایش لحظه‌ای شود
این در حالی است که شهردار تهران نیز با اشاره به تداوم بارش‌ها در پایتخت خطاب به معاون‌های خدمات شهری، فنی و عمرانی و حمل و نقل و ترافیک شهرداری گفت: تمامی نقاط آبگیر شهر به صورت مستمر مورد پایش قرار گیرد و مشکلات موجود را احصا و برطرف کنید.
پیروزحناچی اظهار کرد: براساس اعلام سازمان هواشناسی، در روزهای اخیر میزان بارندگی در تهران به طور میانگین ۱۶ میلیمتر در ساعت بود که البته این میزان در برخی از مناطق تا ۲۰ میلیمتر هم گزارش شده است.
حناچی تاکید کرد: با این حجم از بارندگی به طور قطع شهر در شرایط عادی قرار ندارد و بر این اساس باید تا حد امکان تمامی موانع برای تردد آسان شهروندان را برطرف کنیم.
وی با بیان اینکه بخشی از مشکلات موجود در حوزه تردد و آب گرفتگی در سطح معابر به زیرساخت های شهر تهران و مشکلات فنی و عمرانی که از گذشته وجود داشته برمی گردد، اضافه کرد: در حال حاضر تمامی نیروهای مسئول در زمینه بر طرف کردن چالش های مربوط به بارندگی در حالت آماده باش قرار دارند تا شهروندان با کم ترین مشکل روزهای بارانی را پشت سر بگذارند.
گفتنی است که آب باران می تواند با مدیریت شهری به کانال های کنار خیابان و پارکینگ های عمومی راهنمایی گردد و از آن برای آبیاری فضای سبز استفاده کرد. همچنین استحصال آب باران در شهر تهران حتی می تواند سیلاب شهری را کنترل کند اما متاسفانه طراحی خیابان ها در کشور ما به درستی انجام نشده است و نمی توان پس از یک بارندگی حجم آب را از سطح خیابان خارج کرد. در کلان شهرهای ایران به ویژخ در شهر تهران نیز شهرداری تهران برای استحصال آب باران ابتدا باید نقاط بحرانی سیلاب را معین کند سپس اقدام به جمع آوری آب باران و برآورد هزینه این کار کنن. به طورقطع سود این کار بیشتر از هزینه آن است.