زهرا ایرانشاهی در تاریخ ۱۹ مهر ماه جاری نفتکش ایرانی که در دریای سرخ در حال طی مسیر بود به فاصله ۲۰دقیقه مورد اصابت دو موشک قرار گرفت و با تلاش کارکنان کشتی نشت نفت از مخازن آن مهار و پس از رسیدن به وضعیت پایدار عازم خلیج فارس شد، قطعا عامل یا سفارشدهنده این […]
زهرا ایرانشاهی
در تاریخ ۱۹ مهر ماه جاری نفتکش ایرانی که در دریای سرخ در حال طی مسیر بود به فاصله ۲۰دقیقه مورد اصابت دو موشک قرار گرفت و با تلاش کارکنان کشتی نشت نفت از مخازن آن مهار و پس از رسیدن به وضعیت پایدار عازم خلیج فارس شد، قطعا عامل یا سفارشدهنده این حملات از پاسخ در امان نخواهند ماند اما هنوز مشخص نشده که عاملان این حمله چه کسانی بوده اند.
به گزارش جمله، خوشبختانه در این حمله هیچیک از خدمه کشتی آسیب ندیدند و مجموعه کارکنان نفتکش در سلامتی کامل هستند. مقامات کشور ما اعلام کردهاند که تحقیقات در مورد عامل این حمله تروریستی در حال انجام است و به یقین پس از پایان تحقیقات مقصر این حملات از پاسخی سخت در امان نخواهند بود. پاسخی که میتواند نقطه پایانی بر هرگونه خیال باطل در مورد حمله به کشتیهای ایرانی باشد.
این در حالی است که سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در واکنش به هدف قرار گرفتن نفتکش ایرانی «سابیتی» در دریای سرخ گفت: «بررسیهای انجام شده توسط شرکت ملی نفتکش ایران نشان میدهد که کشتی ایرانی از مکانی نزدیک به کریدور عبوری این نفتکش از شرق دریای سرخ، دو بار و به فاصله حدود نیم ساعت مورد هدف قرار گرفته و آسیبدیده است.» سیدعباس موسوی خاطرنشان کرد: «در چند ماه گذشته برخی اقدامات تخریبی دیگر نیز علیه نفتکشهای ایران در دریای سرخ صورت پذیرفته که بررسیها درخصوص عوامل دخیل در این اقدامات در حال انجام است.»
همچنین مختصات جغرافیایی حمله یعنی وقوع حادثه در دریای سرخ و ۶۰ مایلی جده عربستان اولین گمانهها را متوجه سعودی میکند. هرچند هم مقامات سعودی و هم رسانههای آنان در این خصوصترجیح دادهاند سکوت کنند. حالا اما معاونت دریایی سازمان بنادر و دریانوردی با صدور بیانیهای با اشاره به حمله تروریستی به نفتکش ایرانی Sabiti اعلام کرده است که برخلاف برخی ادعاها مبنیبر قصد کمک به نفتکش ایرانی Sabiti در زمان حادثه، هیچ مرجع دریایی منطقهای به درخواست کمک نفتکش ایرانی در زمان حادثه پاسخ نداد و سازمان بنادر و دریانوردی، این مساله را خلاف عرف و تعهدات بینالمللی و همچنین اصول انسان دوستانه تلقی مینماید.
در بیانیه معاونت دریایی سازمان بنادر و دریانوردی با اشاره به حمله تروریستی موشکی به نفتکش ایرانی Sabiti آمده است: درخصوص حملات تروریستی به کشتی MT Sabiti تحت پرچم جمهوری اسلامی ایران و برخی ادعاها مبنیبر قصد کمک به این نفتکش در زمان حادثه، مواردی را برای شفاف سازی حادثه و تنویر افکار عمومی اعلام میشود.
گفتنی است که کشتیMT Sabiti در تاریخ ۱۱ اکتبر ۲۰۱۹ در مسیر دریای مدیترانه در دو نوبت در ساعتهای ۰۱:۳۰ و ۰۱:۵۰ GMT در دریای سرخ و در ۶۰ مایلی سواحل عربستان (بندر جده) از طریق اصابت احتمالا دو فروند موشک مورد حمله تروریستی قرار میگیرد. در نتیجه این حمله، دو مخزن کشتی صدمه دیده، موجب خروج نفت خام به دریا میشود و کشتی در شرایط نامتعادل قرار میگیرد.
در ادامه این بیانیه آمده است: کشتی از طریق سه تجهیز ابتدا از ساعت ۰۵:۱۱ الی ۰۷:۲۰ GMT بر روی کانالهای MF ،HF و SAT-C و VHF برای ۱۶ مرتبه پیام اعلام اضطرار را مخابره مینماید. با توجه به عدم دریافت هرگونه پاسخ از مراکز نجات دریایی منطقه، مجدداً در ساعت ۰۸:۲۰ GMT از طریق ارسال ایمیل به مرکز هماهنگی نجات دریایی جده، مصر و سودان اعلام مینماید که کشتی مورد حمله از سوی به احتمال قوی دو فروند موشک قرار گرفته و صدمه دیده است. به علاوه، کشتی به سمت راست انحراف یافته است و بار آن در حال خروج به دریا است و از این رو، درخواست کمک فوری نموده است. همچنین در ساعت ۰۵:۵۵ GMT، مرکز هماهنگی نجات دریایی بندرعباس، موضوع را از طریق تماس تلفنی به مرکز هماهنگی نجات دریایی جده اعلام مینماید که پاسخ جده مبنی بر بزرگنمایی شرکت ملی نفتکش ایران و عدم تائید پیام اضطرار را دریافت میکند و قول بررسی و پاسخ مجدد داده میشود.
بر اساس این بیانیه در ساعت ۰۷:۳۰ GMT، مرکز هماهنگی نجات دریایی جده مجدداً اعلام بیاطلاعی مینماید و در ساعت ۱۰:۰۰ دو فروند بالگرد، از روی ناو جنگی در نزدیکی کشتی به سوی آن به پرواز در آمده، و پس از انجام گشت، در ساعت ۱۰:۱۰ مجدداً به کشتی جنگی ملحق شده است. در این فاصله، از طرق متعدد از کشتی و مرکز هماهنگی نجات دریایی بندرعباس، اطلاعرسانی لازم مطابق با مقررات بینالمللی به مرکز هماهنگی نجات دریایی جده صورت میگیرد که متاسفانه، بهرغم تاکید مقررات بینالمللی دریانوردی و نیاز کشتی به کمک مبرم جهت برقراری تعادل، هیچ گونه اقدامی در منطقه صورت نپذیرفته است.
بیانیه معاونت دریایی سازمان بنادر و دریانوردی افزوده است: سازمان بنادر و دریانوردی به عنوان مرجع دریایی ذیصلاح جمهوری اسلامی ایران، این مساله را خلاف عرف و تعهدات بینالمللی و همچنین اصول انسان دوستانه تلقی مینماید.
خسارتی به محموله ١٤٠ هزار تنی نفت این کشتی وارد نشد
این در حالی است که مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی نیز گفت: با اقدامات به موقع توسط دریانوردان حاضر در نفتکش سابیتی و مدیریت حادثه، از ادامه نشت نفت از کشتی و ایجاد آلودگی جلوگیری به عمل آمده است و ظرف ۹ روز آینده این نفتکش وارد بندرعباس می شود.
محمد راستاد که در حاشیه نشست تخصصی «بررسی موضوعات راهبردی توسعه بندر چابهار» سخن می گفت، درخصوص آخرین وضعیت نفتکش سابیتی اظهار داشت: کشتی سابیتی با شرایط پایدار به سمت خلیج فارس در حرکت است و پیشبینی میشود که تا ٩ روز آینده به بندرعباس برسد. راستاد تاکید کرد: به محض ورود سابیتی به بندرعباس تعمیرات مورد نیاز برای رفع خسارت وارد شده به کشتی آغاز خواهد شد.
معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: کشتی نفتکش سابیتی اکنون به محدوده تنگه بابالمندب رسیده و به زودی وارد خلیج عدن و از آنجا از طریق شمال اقیانوس هند به تنگه هرمز و سپس به وارد بندر عباس میشود.
راستاد میزان محموله نفتکش را ١٤٠ هزار تن نفت خام اعلام کرد و گفت: با اقدامات به موقع میزان نشت نفت به صفر رسیده و خسارتی به محموله نفتکش وارد نشده است.
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی علت حادثه را اصابت شیء خارجی اعلام کرد و گفت: مراجع ذیصلاح در حال بررسی دلیل ایجاد حفره در بدنه کشتی هستند.
گفتنی است که در پی وقوع این حادثه تروریستی در نفتکش ایرانی در سواحل جده عربستان، بهای هر بشکه نفت خام بیش از یک دلار افزایش یافت و منجربه آلودگیهای عمیق دریایی نیز شده است. شرکت ملی نفت ایران نیز اعلام کرده است که دو حفره به قطر نیم و یک متر و نیم در بدنه کشتی ایجاد شد و از مخازن ۱ و ۲ آن نفت به خلیج فارس نشت کرده است که در نهایت با تلاش افراد مستقر در عرشه نفتکش این شناور به وضعیت باثبات و پایدار رسید.