ماهور مهراد در حالی که کشور با مشکل کمبود مسکن موردنیاز برای همه اقشار مردم به ویژه اقشار آسیب پذیرتر از نظر اقتصادی، مواجه است و وزارت راه و شهرسازی نیز اقدامات بسیاری برای این رفع این مشکل انجام داده، مشکل بزرگتری به نام زمینخواری در کشور وجود دارد. به گزارش جمله، وزیر راه و […]
ماهور مهراد
در حالی که کشور با مشکل کمبود مسکن موردنیاز برای همه اقشار مردم به ویژه اقشار آسیب پذیرتر از نظر اقتصادی، مواجه است و وزارت راه و شهرسازی نیز اقدامات بسیاری برای این رفع این مشکل انجام داده، مشکل بزرگتری به نام زمینخواری در کشور وجود دارد.
به گزارش جمله، وزیر راه و شهرسازی درباره مقابله با زمینخواری معتقد است که وزارت راه به لحاظ حقوقی و قضایی پروندههای بسیار زیادی از زمینخواری را در محاکم تشکیل داده و با افرادی که اراضی دولتی را تصرف کردهاند، برخورد میکند. محمد اسلامی تصریح کرده است که تعداد این پروندهها بسیار زیاد است و تمامی آنها در فرآیند رسیدگی قرار گرفتهاند.
وزارت راه، تعدادی از اراضی که تصرف شده بودند را احقاق حق کرده و تعدادی به صورت فیزیکی توسط یگان حفاظت وزارت راه و شهرسازی رفع تصرف و بقیه آن هم در فرآیند دادرسی قرار دارند. بنابراین ضرورت دارد که در زمان انجام معاملات، کنترل و بازداشت افراد متخلف انجام شود.
گفتنی است که طرحی به نام «کاداس» به زودی قرار است در کشور انجام شود تا مشخصات تمامی اراضی معلوم و فیریز شود. این در حالی است که اسلامی با بیان اینکه موضوع زمین خواری از ابتدای انقلاب تاکنون رخ داده است، گفت: زمانیکه روستا به شهر تبدیل شد، باید اراضی که جزو منابع طبیعی بودند به وزارت راه منتقل میشدند، اما این اتفاق نیفتاد و زمینها تبدیل به اراضی شهری شدند؛ لذا در این فرآیند نقل و انتقال و این تغییر ماهیتها از روستا به شهر یا گسترش شهرها، معمولا خلاهایی به نام مثتسنیات اتفاق میافتد.
ساخت ۴۰۰هزارواحد مسکونی ظرف۲سال
این در حالی است که در راستای خانه دار کردن اقشار مردم، مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن، از تامین اراضی مورد نیاز برای ساخت ۴۰۰ هزار واحد مسکونی، در قالب برنامه اقدام ملی تولید و عرضه مسکن خبر داده است.
علی نبیان اظهار داشت: از اواخر سال گذشته و اوایل امسال، طبق تأکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر اهمیت بحث مسکن و اولویت دادن به آن در دولت، طرح برنامه اقدام ملی تولید و عرضه مسکن در دستور کار وزارت راه و شهرسازی قرار گرفت که در کنار آن، موضوع تکمیل مسکن مهر نیز به عنوان یکی از دغدغههای متقاضیان پیگیری شد.
وی افزود: پس از افزایش قیمتی که در سال گذشته در بخش مسکن رخ داد، در اولین گام تکمیل مسکن مهر را با یک کار جهادی پیگیری کردیم که در این راستا، پروژه مسکن مهر در سه حوزه شهرسازی زیر ۲۵ هزار نفر توسط بنیاد مسکن، شهرهای جدید توسط شرکت عمران شهرهای جدید و سایر شهرها توسط سازمان ملی زمین و مسکن، پیگیری شده است.
گفتنی است که تسهیلات مسکن مهر نیز که جامعه هدف آنها اقشار کم درآمد مردم است، از ۴۰ به ۴۵ و ۵۰ میلیون تومان افزایش بافته است و در شهر جدید پردیس، تسهیلات مسکن مهر به ۵۰ میلیون و در سایر شهرها به ۴۵ میلیون تومان افزایش یافته است که در اوایل سال آینده، مسکن مهر پردیس به پایان خواهد رسید.
این در حالی است که حالا یک عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه، در شرایط فعلی تنها راه کار برای خانه دار کردن جوانان ورود دولت برای تولید مسکن است، راه حل مقابله با سوداگری در بازار مسکن را اعمال سیاستهای مالیاتی دانست. سیدهادی بهادری با اشاره به چشم انداز بازار مسکن گفت: روند بازار نشان می دهد که قیمت ها در بازار شیب نزولی به خود گرفته است و آمار ماهیانه قیمت مسکن نیز از همین موضوع حکایت دارد.
این نماینده مردم در مجلس دهم با بیان اینکه به دلیل چشم انداز کاهش قیمت مسکن، خرید و فروش در بازار به ندرت انجام می شود، افزود: این موضوع می تواند منجر به ترغیب فروشندگان به کاهش قیمت شود.
عضو کمیسیون عمران مجلس همچنین به تاثیر ثبات نسبی متغیرهای اقتصادی در شیب نزولی قیمت خانه و زمین بازار ملک اشاره کرد و ادامه داد: بازار مسکن طبیعتا وابسته به متغیرهای اقتصادی از جمله نرخ ارز است و با توجه به روند کاهشی و تثبیت این نرخ طی ماه های اخیر هم به لحاظ روانی و هم به لحاظ تاثیر در قیمت نهاده های ساختمانی در بازار مسکن تاثیر گذار بوده است. متوسط قیمت مسکن در تهران طی دو ماه گذشته ماهانه حدود ۳ درصد کاهش پیدا کرد.
بهادری با بیان اینکه قطعا بهبود وضعیت بازار مسکن به صورت دائمی، در گرو تولید گسترده مسکن خواهد بود، تاکید کرد: از این رو تا زمانی که دولت و وزارت راه و شهرسازی اقدام به مسکن سازی نکند، باید شاهد بروز تلاطمات بازار مسکن باشیم.
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، تنها راه حل مقابله با سوداگری در بازار مسکن را اعمال سیاستهای مالیاتی دانست و گفت: در مدیریت بازار مسکن دو مقوله وجود دارد که یکی مربوط به تعادل بین عرضه و تقاضا است و دیگری بحث مقابله با سوداگری است. در بحث عرضه و تقاضا ما باید به سمت افزایش عرضه برویم و هرچه بتوانیم به سمت تولید بیشتر برویم قیمتها نیز کاهش خواهد یافت و به دنبال آن اجارهها نیز کاهش خواهد یافت. کشور سالانه به ۹۰۰ هزار واحد مسکونی جدید نیاز دارد در حالی که طی سه سال گذشته کمتر از ۵۰۰ هزار واحد مسکونی در هر سال ساخته شده است.
بهادری افزود: در شرایط فعلی تنها راهکار برای خانه دار کردن جوانان ورود دولت برای تولید مسکن است، در غیر این صورت حتی اگر میزان تسهیلات خرید مسکن افزایش یابد، باز با توجه به افزایش قیمت ها، تسهیلات کفاف خرید مسکن را نخواهد داد.
این نماینده مردم در مجلس دهم ادامه داد: برخی معتقدند با افزایش میزان تسهیلات مسکن قدرت خرید را می توان افزایش داد اما این امر موجب بروز تورم در بازار می شود، همچنین این مسئله قطعا تشدید گرانی در بازار را به دنبال خواهد داشت.
بهادری تاکید کرد: افزایش میزان تسهیلات خرید مسکن در شرایط عادی راه کار قابل قبولی باشد، اما در شرایط کنونی که میزان تقاضا بسیار بالاتر از عرضه است، افزایش سقف تسهیلات موجب هجوم خریداران برای خرید مسکن و افزایش قیمت ملک می شود و می تواند عرضه و تقاضا را نامتعادل تر کند.
گفتنی است که بر اساس دستور وزیر راه و شهرسازی و رئیسجمهور نیز قرار شده است تا ساخت ۴۰۰ هزار واحد مسکونی در سراسر کشور در دستور کار قرار گیرد که ۲۰۰ هزار واحد در شهرهای جدید و نیز ۱۰۰ هزار واحد توسط بنیاد مسکن و ۱۰۰ هزار واحد در بافت فرسوده احداث خواهد شد.