ماهور مهراد بر اساس ابلاغ رییسجمهور، رییس مجلس و رییس بانکمرکزی همه بانکها مکلف به تخصیص تسهیلات مسکن به متقاضیان هستند. چراکه در شرایط فعلی اقتصاد کشور که بیشتر مردم نمی توانند بدون تسهیلات، مسکن موردنیاز خود را تهیه کنند، لازم است که دولت و دستگاههای متولی از جمله وزارت راه و شهرسازی شرایط خانهدار […]
ماهور مهراد
بر اساس ابلاغ رییسجمهور، رییس مجلس و رییس بانکمرکزی همه بانکها مکلف به تخصیص تسهیلات مسکن به متقاضیان هستند. چراکه در شرایط فعلی اقتصاد کشور که بیشتر مردم نمی توانند بدون تسهیلات، مسکن موردنیاز خود را تهیه کنند، لازم است که دولت و دستگاههای متولی از جمله وزارت راه و شهرسازی شرایط خانهدار کردن اقشار هدف را فراهم کنند. وظیفه ای که در چند سال گذشته به شکل جدی تری موردتوجه وزارت راه و شهرسازی قرار گرفته است.
این در حالی است که وزیر راه و شهرسازی در چهاردهمین جلسه شورای هماهنگی مسکن که با حضور معاونان مسکن، معماری و شهرسازی، مدیران عامل سازمان ملی زمین و مسکن، شهرهای جدید و شرکت بازآفرینی شهری، رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، معاونت برنامهریزی و معاونت حقوقی و همچنین مدیران کل راه و شهرسازی استانهای سراسر کشور در ساختمان دادمان وزارت راه و شهرسازی برگزار شد، بر پایدارسازی نهضت خانهسازی در کشور تاکید کرده است.
محمد اسلامی ضمن تاکید بر اینکه مدیران کل راه و شهرسازی در روند تکمیل مسکن مهر و همچنین عملیاتی کردن احداث واحدهای مسکونی طرح اقدام ملی اهتمام ویژه داشته باشند، گفت: باید عقبماندگیهای تکمیل مسکن مهر و همچنین احداث واحدهای مسکونی طرح اقدام ملی جبران شود و تمامی دستاندرکاران ستادی و استانی با هم هماهنگ و همقسم شوند تا یکپارچه طرح اقدام ملی را تا پایان سال ۹۹ به اتمام برسانند.
وزیر راه و شهرسازی با یادآوری اینکه تکمیل مسکن مهر در استانها باید تا پایان امسال انجام شود، توضیح داد: انتظار داریم معاونان و مدیران عامل سازمانها و شرکتهای تابعه وزارتخانه؛ سازمان ملی زمین و مسکن، شهرهای جدید، شرکت بازآفرینی شهری و بنیاد مسکن با همراهی مدیران کل راه و شهرسازی استانهای سراسرکشور پای انجام طرح اقدام ملی مسکن بایستند و کار را در زمان اعلام شده به بهترین شکل به سرانجام برسانند.
وی خطاب به مدیرعامل بانک مسکن اعلام کرد: وزارت راه و شهرسازی از بانک مسکن تحرک بیشتری را انتظار دارد. در این خصوص حتما جلسهای با حضور مدیر شعب اصلی تمامی شهرهای کشور، شرکتهای سرمایه گذاری مسکن و شرکت های توسعه مسکن بنیاد، شرکت های شهرهای جدید و کل خانواده وزارت راه و شهرسازی که وظیفه مسکن برعهده آنها است، برگزار شود و در همایشی یکروزه تحرک به بخش مسکن بازگردد.
اسلامی یادآور شد: در اجرای طرح اقدام ملی مسکن تمامی بانکها اعم از خصوصی و دولتی مکلف شدهاند تا تسهیلات مسکن را تخصیص دهند و در اینکار تنها به بانک مسکن اکتفا نشود. در اینکار رییس جمهور، رییس مجلس و رییس بانک مرکزی به تمامی بانکها اعلام شده که تمامی بانکها باید تا سقف ۲۰ درصد از تسهیلات بانک خود را به بحث مسکن اختصاص دهند.
تقویت بازار سرمایه در اجرای طرحهای مسکن نیازمند همکاری سازمان بورس و نظارت بانک مرکزی است
این در حالی است که مدیرعامل بانک مسکن نیز درخصوص طرح اقدام ملی مسکن و چگونگی تامین اعتبار برای اجرای این طرح، گفته است که بانک مسکن از ۴۰۰ هزار واحد مسکونی طرح اقدام ملی، پرداخت تسهیلات به ۲۴۰ هزار واحد را تقبل کرده که در این زمینه بخشی از تامین اعتبارات از محل صندوق پسانداز مسکن یکم انجام میشود.
ابوالقاسم رحیمیانارکی افزود: هماکنون بیش از ۳۵۰ هزار فقره حساب صندوق پسانداز مسکن یکم وجود دارد که حداقلها را رعایت کردهاند. بخش دیگری از تامین اعتبار طرح اقدام ملی مسکن را از محل اقساط وصولی بانک که پیشبینی کردهایم امسال رقم قابلتوجهی باشد انجام میشود.
وی خاطرنشان کرد: هماکنون در جذب سپردههای جدید به دلیل آنکه وارد رقابت نرخ سود بانکی با سایر بانکها نشدهایم با مشکل مواجه هستیم. امیدواریم با تمهیدات اندیشیده شده و تلاشهایی که برای ایجاد انضباط مالی در بانک مسکن انجام شد، نرخ سود سپرده در نیمه دوم امسال برای این بانک بهتر شود و بتوانیم منابع موردنیاز خود را در نیمه دوم سال در قالب جذب سپرده، تامین کنیم.
رحیمیانارکی افزود: بانکمسکن همچنین یکسری از ابزارهای جدید را در دستور کار و در دست پیگیری دارد که با این ابزارها در صدد هستیم حوزه تامین مالی طرحهای مسکن را در بازار سرمایه توسعه و تعمیق دهیم.
وی تقویت بازار سرمایه را در اجرای طرحهای مسکنی مستلزم همکاری سازمان بورس و اوراق بهادار و همچنین سایر نهادهای ناظر از جمله بانکمرکزی دانست و گفت: در این خصوص لازم است تا همکاری وزارتخانههای راه و شهرسازی و همچنین اقتصاد و دارایی با بانکمسکن بیشتر شود تا بتوانیم فعالیتها را سهلتر به پیش ببریم.
این در حالی است که اسلامی، بحث تسهیلات بانکی با شرایطی که اکنون وجود دارد را حتی با ۱۸ درصد سود هم پاسخگوی نیاز برخی از دهکها برای تامین مسکن می داند و گفته است که در عین حال تلاش می شود تا بتوان سود تسهیلات را کمتر کرد. ضمن اینکه در حال حاضر، مشکل اساسی، مکانیابی و انتخاب سازندگان است که بخشی از آنها انجام در حال انجام است.
گفتنی است که احداث ۹۰۰ هزار واحد مسکونی در دستور کار وزارت راه وشهرسازی قرار دارد که شامل ۴۰۰ هزار واحد جدید در طرح اقدام ملی و تکمیل ۵۰۰ هزار واحد مسکن مهر است که عمده ساخت و ساز آنها توسط بخش خصوصی انجام میشود. اما عدم تمایل بخش خصوصی برای مشارکت در ساخت و ساز، عدم ثبات قیمت مصالح، ناکافی بودن تسهیلات، سیاست های انقباظی در حوزه شهرسازی و مسدود کردن سقف تراکم از دلایل عدم مشارکت جویی بخش خصوصی در طرح های مسکن بوده که با اقدامات اخیر وزارت راه برای رایزنی در جهت رفع اینگونه مشکلات، امسال مشارکت بخش خصوصی افزایش چشمگیری داشته است.