هرسال با فرارسیدن ایام اربعین حسینی، مساله حمل ونقل مسافران از مرزهای زمینی یا مبادی هوایی مورد توجه جدی قرار می گیرد. چراکه با گسیل شدن مردم به سمت مرزها مدیریت آنها به چالشی جدی تبدیل می شود. امسال اما در مقایسه با سالهای گذشته ظرفیت حمل و نقل در اربعین حسینی افزایش یافته و […]
هرسال با فرارسیدن ایام اربعین حسینی، مساله حمل ونقل مسافران از مرزهای زمینی یا مبادی هوایی مورد توجه جدی قرار می گیرد. چراکه با گسیل شدن مردم به سمت مرزها مدیریت آنها به چالشی جدی تبدیل می شود. امسال اما در مقایسه با سالهای گذشته ظرفیت حمل و نقل در اربعین حسینی افزایش یافته و طبق برآوردها نرخ بلیتها نیز افزایش نیافته است.
۲۷ مهر امسال برابر با ۲۰ صفر، اربعین حسینی است و به همین منظور کربلا در چند سال اخیر بعد از سقوط رژیم بعث عراق به یکی از بزرگترین میعادگاه های جهان تشیع تبدیل شده و هر ساله گروه عظیمی از عاشقان امام حسین از سراسر دنیا که گاه تا ۲۰ میلیون نفر تخمین زده می شوند، عازم عتبات عالیات در عراق می شوند.
در سال گذشته تعداد ایرانیانی که از سه مرز مهران، شلمچه و چذابه به زیارت عتبات عالیات رفتند، تا دو میلیون نفر گزارش شد. با توجه به حذف هزینه روادید برای سفر به عراق و همچنین افزوده شدن مرز خسروی به مجموع مرزهای تردد میان ایران و عراق، پیش بینی می شود جمعیت زائران ایرانی اربعین امسال، به بیش از دو برابرافزایش یابد. در چند سال اخیر دولت به ویژه سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای اقدامات گسترده و چشم گیری برای تسهیل سفر زائران از جمله آماده سازی چهار مرز زمینی چذابه، شلمچه، مهران و خسروی انجام داده است. وزارت راه نیز به طور کلی تامین بیش از ۸۲۰۰ دستگاه اتوبوس، راه اندازی قطارهای مسافری و آماده سازی حمل و نقل هوایی را در دستور کار خود قرار داده است. اگرچه که طبق پیش بینی ها ۵۰ درصد زائران ایرانی از طریق حمل و نقل جاده ای عمومی به مرزهای چهار گانه سفر خواهند کرد اما وزير راه و شهرسازی که ریاست دومین نشست شورای حملونقل و لجستیک را برعهده داشت، فروش اینترنتی بليت هواپیما در این ایام را ممنوع اعلام کرده است. محمد اسلامی در ادامه گفت: باید سطح خدمات پروازی به نحوی باشد که مردم برای سفرهای اربعین نسبت به گذشته بیشتر از هواپیما استفاده کنند.
وزیر راه و شهرسازی در ادامه خطاب به رئیس سازمان هواپیمایی کشوری، خواستار معرفی نماینده ویژه این سازمان در عراق برای جلوگیری یا پیگیری و رسیدگی به مشکلات و اتفاقات ناگهانی در قبال ایرلاینها و زائران شد. اسلامی همچنین خواستار هماهنگی بیشتر بین شرکت راهآهن و سازمان راهداری و حملونقل جادهای شد تا زائران در زمان برگشت پس از انتقال به هابهای کرمانشاه، همدان و خرمشهر با استفاده از حملونقل ریلی به شهرهای محل سکونت خود برسانند. این نشست با حضور معاونان، مدیران عامل و روسای شرکتها و سازمانهای تابعه در وزارت راه و شهرسازی با هدف بحث و بررسی درباره موضوعات گزارش عملیات حج، گزارش قیمت بلیت هواپیما و گزارش مدیریت و برنامهریزی در مدیریت سفرهاي اربعین برگزار شد.
انجام ۷۲۲ پرواز حج با ۱۰ فروند ناوگان عملیاتی
همچنین در این نشست کاپیتان تورج دهقانی زنگنه مدیرعامل هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) گزارش عملیات حج را ارائه کرد و گفت: آخرین پرواز حج ایران ایر از فرودگاه مدینه منوره در تاریخ ۱۸ شهریورماه در فرودگاه امام خمینی (ره) به زمین نشست و عملیات حج تمتع پایان یافت.
زنگنه با اشاره به آمار عملیات رفت حج تمتع ۹۸ اظهار داشت: پس از اعزام عوامل از ۱۴ تیرماه، عملیات رفت بهطور رسمی در تاریخ ۱۷ تیر سال جاری آغاز شد و ۱۵ مردادماه پایان یافت. طی این ۳۳ روز، ۸۸ هزار و ۵۶۱ زائر با انجام ۳۶۰ پرواز جابهجا شدند که ۴۳ درصد پروازها به مقصد جده( ۱۵۳ پرواز) و ۵۷ درصد پروازها به مدینه منوره (۲۰۷ پرواز) انجام شد و مجموع تأخیر در کل پروازها ۱۹ دقیقه با کاهش ۷۴ درصدی میانگین تاخیر پروازهای حج و میزان بار جابهجا شده نیز۱ میلیون و ۵۹۴ هزار و ۱۳۲ کیلو بوده است. مدیرعامل هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران با اشاره به آغاز عملیات بازگشت از ۲۵ مرداد و پایان عملیات در بامداد ۱۸ شهریورماه سال جاری گفت: در عملیات بازگشت در ۲۴ روز با ۳۶۲ پرواز و ۲۱۸۵ ساعت پرواز، تعداد ۸۸ هزار و ۵۲۱ حاجی/حاجیه و بیش از ۲۲۰۰ تن بار منتقل شدند و میانگین تأخیر پروازها کمتر از ۱۰ دقیقه بوده است. همچنین ۱۵۷ پرواز معادل ۴۴ درصد از فرودگاه جده و ۲۰۵ پرواز معادل ۵۶ درصد پروازها از فرودگاه مدینه منوره به ۱۹ ایستگاههای پروازی انجام شده است.
گفتنی است که امسال تاکنون ۶۲۶ مجوز پرواز برای ایام اربعین صادرشده و طبق برنامهریزی تا ۷۲۰ مجوز برای پرواز به فرودگاههای نجف و بغداد ظرفیت ایجاد شده است. در این جلسه مقرر شد که ایرلاینها بتوانند درخواست خود برای ایجاد مسیر پروازی جدید به سازمان هواپیمایی کشوری ارسال کنند تا در صورت موافقت نرخگذاری بر اساس مسافت انجام شود.
ضمن اینکه ۲۵۰۰ دستگاه اتوبوس درون شهری برای جابهجایی زوار بین مرز تا پایانه مرزی و ۱۲۵۰ دستگاه دیگر داخل خاک عراق تا مرز به زائران خدمات ارائه میکنند. در این جلسه عنوان شد، نرخ بلیت ویژه اتوبوسها به مناسبت ایام اربعین حسینی سال جاری افزایش نداشته است،اما افزایش قیمتی که در ابتدای سال جاری برای اتوبوسها در نظر گرفته شده است موجب تغییر اندکی در قیمت بلیت اتوبوسهای ویژه اربعین میشود.