بررسی «جمله» در مورد طرح‌های مسکن در دولت دوازدهم؛ ۵ هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی  به طرح ملی مسکن تخصیص یافته است
بررسی «جمله» در مورد طرح‌های مسکن در دولت دوازدهم؛ ۵ هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی  به طرح ملی مسکن تخصیص یافته است

زهرا ایران‌شاهی / مسکن جزو صنایعی است که کمترین وابستگی را به خارج از کشور دارد و با کمک قانون پیش‌فروش ساختمان می توان چرخ تولید آن را راه انداخت. چرخ تولیدی که بیش از دو سال است با طرح های مسکنی نظیر ساخت ۴۰۰ هزار واحد مسکونی به راه افتاده است. در این میان […]

زهرا ایران‌شاهی /

مسکن جزو صنایعی است که کمترین وابستگی را به خارج از کشور دارد و با کمک قانون پیش‌فروش ساختمان می توان چرخ تولید آن را راه انداخت. چرخ تولیدی که بیش از دو سال است با طرح های مسکنی نظیر ساخت ۴۰۰ هزار واحد مسکونی به راه افتاده است. در این میان اما قانون پیش‌فروش، ​ابزاری قانونی و در دست وزارت راه و شهرسازی برای اجرای طرح‌های در دستور کار است. سیاست وزارتخانه در طول این سال‏ها پیشبرد طرح‌های مسکنی به صورت مشارکتی بوده و در این خصوص مشارکت‌کنندگان و انبوسازان بنا به شرایط اقتصادی جامعه از اهرم پیش فروش استفاده می کنند.
در این میان سازمان ملی زمین و مسکن، شرکت بازافرینی شهری ایران و شرکت عمران شهرهای جدید هرکدام به فراخور وظیفه، در این طرح ها با مشارکت بخش خصوصی فعالیت دارند. این در حالی است که مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن اخیرا از پیش‌بینی دولت برای تخصیص ۵ هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی برای رونق تولید مسکن خبر داده است و این خبر می تواند توجه ویژه به بحث تامین مسکن برای همه اقشار جامعه را نشان دهد.
در این ارتباط، علی نبیان اظهار داشت: در راستای طرح اقدام ملی مسکن دو اتفاق باید رقم می خورد، یکی ساخت ۴۰۰ هزار واحد مسکونی است که زمین احداث ۲۰۰ هزار واحد آن از سوی سازمان ملی زمین و مسکن، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و شرکای بازآفرینی شهری در سراسر کشور تأمین می شود. زمین ساخت ۲۰۰ هزار واحد دیگر را نیز شرکت عمران شهرهای جدید تأمین می کند. در شهرهایی هم که بنیاد مسکن و بازآفرینی شهری زمین نداشته باشند، ما در سازمان ملی زمین و مسکن به آنها زمین خواهیم داد.
وی افزود: اتفاق دیگری که رقم خورد این بود که زمین های در اختیار سازمان ملی زمین و مسکن را برای ساخت و ساز مسکن آماده سازی کنیم که در حال حاضر به هزار هکتار در سراسر کشور می رسد. این هزار هکتار زمین بعد از آماده سازی، در اختیار سازنده قرار می گیرد تا به اجرای طرح ملی مسکن سرعت داده شود.
معاون وزیر راه و شهرسازی در اینباره که هزار هکتار زمین معادل احداث چه تعداد واحد مسکونی است، گفت: بستگی به تعداد طبقات، سطح اشغال زمین، تراکم و … که سبب می شود در هر پروژه میزان زمین مصرفی برای ساخت و ساز به پروژه دیگر متفاوت باشد. بخشی از عملیات آماده سازی انجام شده و ظرف دو تا سه ماه آینده، اتمام عملیات آماده سازی را شاهد خواهیم بود.
وی درباره زمان واگذاری اراضی به سازندگان و متقاضیان گفت: ما در سازمان ملی زمین و مسکن، زمین را آماده می کنیم؛ وقتی این اتفاق رخ داد، دو برنامه پیش روی ماست: یکی آنکه این اراضی در بخش هایی است که امکان ساخت مشارکتی وجود دارد طرف مقابل ما (شریک) آورده نقدی برای ساخت دارد و آورده دولت نیز زمین است. متقاضیان ساخت نیز به جای آنکه هزینه زمین را در ابتدای ساخت بدهند، در پایان ساخت و ساز هزینه زمین را پرداخت می کنند.
گفتنی است که در این روش (روش مشارکتی) قرار نیست سازنده هزینه زمین را در نقطه صفر ساخت پرداخت کند. تفاهمی هم با بانک عامل بخش مسکن وجود دارد تا وام مسکن یکمی ها (صندوق پس انداز مسکن یکم) به این طرح متصل شوند و سرعت اجرای پروژه نیز از این طریق بالاتر رود.

ساخت حدود ۱۸۰ هزار واحد مسکونی تا کنون
آغاز شده است
نبیان یادآور شد: دولت به دنبال آن است تا ۵ هزار میلیارد تومان از منابع بانکی را برای ساخت مسکن در اختیار سازندگان مسکن قرار دهد. برنامه ریزی وزارت راه و شهرسازی این است که تا پایان این دولت شاهد اتمام ساخت ۴۰۰ هزار واحد باشیم. وی با بیان اینکه اجرای طرح ملی مسکن آغاز شده و بنیاد مسکن در حال اجرای پروژه های ساخت و ساز مسکن در شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر است، تصریح کرد: شرکت بازآفرینی هم فعالیت خود را شروع کرده و ما در سازمان ملی زمین و مسکن اراضی مورد نیاز را برای آنها تأمین می کنیم.
این در حالی است که نبیان پیش از این نیز درباره پرداخت وام مشارکت مدنی به سازندگان طرف قرارداد سازمان ملی زمین و مسکن برای اجرای طرح ملی مسکن گفته بود: با توجه به مصوبه ای که داریم، پرداخت این نوع تسهیلات نیز دیده شده است انتقادی که انبوه سازان دارند، مربوط به قبل از مصوبه اخیر بود و پرداخت تسهیلات مشارکت مدنی به انبوه ساز در حال اجراست.
گفتنی است که پیش‌فروش ساختمان، قانونی مهم و کارآ برای اجرای طرح‌های مسکنی وزارت راه و شهرسازی به شمار می‌رود و این قانون حاوی مواردی است که هم برای مشارکت‌کنندگان و هم مردمی که می‌خواهند از آن استفاده کنند، حاشیه امنی ایجاد کرده است.

نحوه مشارکت بخش خصوصی برای احداث مسکن
اخیرا تفاهم‌نامه‌ای برای واگذاری اراضی دولتی به بخش خصوصی منعقدشده است، که هدف از اجرای این طرح ایجاد ارزش‌افزوده به زمین‌های دولتی و تبدیل آن به مسکن است. بر اساس این تفاهم‌نامه باید بعد از ۳۶ ماه مسکن تولید و تحویل شود. همچنین مرداد ماه امسال فراخوان ۱۴۵ پروژه مشارکتی برای شناسایی سرمایه‌گذاران و انبوه‌سازان بخش خصوصی در ۲۳ استان کشور اعلام عمومی شده است. در کنار این موارد، واگذاری زمین دولتی، کاهش ۵۰ درصدی هزینه صدور پروانه و مجوزها، ۲۵ میلیون وام ساخت با نرخ سود صفر درصد و خرید مصالح از «بازار تعهدی» با تخفیف ۳۰ درصدی، بخشی از برنامه بسته جدید رونق مسکن است.