محمدحسین جعفری سمیع- دبیر گروه سیاسی/ پس از اظهارت سخنگوی شورای نگهبان در خصوص دلایل عدم احراز صلاحیت برخی از نامزدهای انتخابات مجلس یازدهم، بسیاری از کنشگران سیاسی به این اظهارات واکنش نشان دادند و نسبت به این سخنان انتقاد کردند. این در حالی است که بخشی از نامزدهای فاقد صلاحیت ( به […]
محمدحسین جعفری سمیع-
دبیر گروه سیاسی/
پس از اظهارت سخنگوی شورای نگهبان در خصوص دلایل عدم احراز صلاحیت برخی از نامزدهای انتخابات مجلس یازدهم، بسیاری از کنشگران سیاسی به این اظهارات واکنش نشان دادند و نسبت به این سخنان انتقاد کردند. این در حالی است که بخشی از نامزدهای فاقد صلاحیت ( به زعم شورای نگهبان) پیش از این (همچون تعدادی از نمایندگان مجلس فعلی) دارای صلاحیت شناخته بودند و اکنون صلاحیتشان بر باد رفته است. از سوی دیگر هستند افرادی که در انتخابات قبل فاقد صلاحیت بودند و اکنون از سوی شورای نگهبان دارای صلاحیت شناخته شده اند.
به گزارش «جمله» پس از بالا گرفتن اعتراضات به نحوه بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات مجلس یازدهم، صلاحیت تعدادی از نمایندگان فعلی مجلس که پیش از این در مرحله احراز صلاحیت در هیات نظارت بر انتخابات، رد شده بود طبق اعلام فرمانداری تهران و براساس نظر شورای نگهبان تایید شد.
عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در نشست خبری از تایید صلاحیت حدود هشت نماینده رد صلاحیت شده خبر داده بود که بر این اساس بهمن طاهرخانی نماینده تاکستان، محمدعلی وکیلی نماینده تهران، زهرا ساعی نماینده تبریز و محمدرضا بادامچی نماینده تهران در زمره نمایندگان تایید صلاحیتشده هستند و این موضوع را رحیمی جهانآبادی در گفتوگو با ایلنا تایید کرد.
حمایت اصولگراها از شورای نگهبان
بدون شک نحوه بررسی و رد صلاحیت نامزدهای تاثیرگذار معتدل و اصلاح طلب توسط شورای نگهبان مورد پسند جریان اصولگرا واقع شده است. از این رو برخی چهره های اصولگرا که از هم اکنون خود را پیروز انتخابات آتی می دانند، به انتقادهای مطرح شده نسبت به عملکرد جناحی این شورا واکنش نشان داده و در قامت حامی شورای نگهبان ظاهر شده اند. این افراد در روزهای اخیر بارها ضمن دفاع از شورای نگهبان، جریان های سیاسی معترض را به «مظلوم نمایی» و یا فرافکنی متهم کرده اند.
کلید این ماجرا را اسدا… بادامچیان دبیرکل حزب موتلفه زد. او گفت که « اکنون برای هر کرسی نمایندگی مجلس، ۱۷ نامزد ثبتنام کرده اند. اصلاحطلبان در تهران بیش از ۱۳۰ نامزد تأیید صلاحیت شده دارند که افراد گمنامی هم نیستند. بین آنها فرماندار، استاندار، معاون وزیر، وزیر و مقامات بلندپایه در دولتهای گذشته وجود دارد، لذا جوسازی آنهایی که میگویند ما نامزد نداریم، خلاف واقع است. اصلاحطلبان میدانند که عملکرد منفی اصلاحطلبان راست گرا و چپ گرا مردم را ناراضی کرده است و مردم تمایلی برای رأی دادن به آنها ندارند. امیدوارم دنبال بهانه نگردند که مظلوم نمایی کنند».
روز گذشته غلامرضا مصباحی مقدم از چهره های شناخته شده اصولگرا و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در گفت و گو با ایلنا ضمن دفاع همه جانبه از عملکرد شورای نگهبان ابرازعقیده کرد که مشارکت مردمی در انتخابات آتی «بالای ۶۰ درصد» خواهد بود.
این چهره اصولگرا، درباره نقد جریان اصلاحات و رد صلاحیتکاندیداهای اصلاحطلب انتخابات مجلس یازدهم توسط شورای نگهبان و شائبه سیاسی بودن این رد صلاحیتها، با بیان اینکه اعضای شورای نگهبان، بخصوص فقهای آن که منصوب مقام معظم رهبری هستند، ابراز عقیده کرد: «از سویی سنشان هم اقتضا نمیکند که انسان به آنها نسبت هوا و هوس و یا عملکرد جناحی و سلیقهای بدهد بلکه مبنای آنها اجرای قانون است».
عضو جامعه روحانیت مبارز با بیان این ادعا که جریان اصلاحات از چند ماه قبل حملات خودش را علیه شورای نگهبان شروع کرده و رفتار شورای نگهبان را پیشاپیش زیر سوال برده است، مدعی شد: «جریان اصلاحات به صورت قوی این نهاد را تخریب میکند به طوری که در اذهان عمومی به گونهای شده که مردم فکر میکنند شورای نگهبان قصد محدود کردن حضور مردم در انتخابات را دارد و یا بناست ترتیبی بدهد که جریانی رای بیاورد و جریانی دیگر نه».
مجید انصاری درباره ادعاهای مطرح شده از سوی اصولگراها گفت: «این هم از طنزهای انتخابات است که حتی درجهبندی اصلاحطلبی را هم باید رقبای ما تعیین کنند و آنها بگویند چه کسی هست و چه کسی نیست».
پارادوکس عینک سیاسی شورای نگهبان
از سوی دیگر سخنگوی شورای نگهبان همواره مدعی بوده که هیچ کدام از نمایندگان فعلی مجلس به دلیل مواضع سیاسی و یا نطق هایی که در طول مدت نمایندگیشان داشتهاند رد صلاحیت نشده اند. اما اظهرات تنها دو تن از نمایندگان مجلس دهم نشان می دهد که نگاه سیاسی و یا به تعبیر عباسعلی کدخدایی «عینک سیاسی» شورای نگهبان موجب رد صلاحیت طیف گسترده ای از نامزدها شده است.
علی مطهری نیز در واکنش به رد صلاحیتش اظهار کرد: «فرماندار تهران به من خبر داد که شورای نگهبان صلاحیت اینجانب را برای نامزدی مجلس یازدهم تایید نکرده است. از یک جهت خوشحال شدم و از یک جهت نگران. از این جهت که پاسخی پیدا کردم برای مردمی که اصرار داشتند تو حتما باید بیایی، تا به آنها بگویم آمدم و مانع شدند، خوشحال شدم. اما از آن جهت که با این نگاه شورای نگهبان آزادی بیان محدودتر و نقش مردم در تعیین سرنوشتشان کمرنگتر میشود، برای آینده انقلاب اسلامی نگران شدم».
وی ادامه داد: «این که عضو حقوقدان شورای نگهبان در جلسهای که به دعوت شورا به آنجا رفتم تلویحاً گفت شما باید همان را بگویید که ما میگوییم، لرزه بر اندامم انداخت و در یک لحظه فکر کردم که دارم خواب میبینم».
مطهری افزود: « در همان حال سخن امام خمینی(ره) در فرانسه به یادم آمد که فرمود: (در جمهوری اسلامی حتی کمونیستها در اظهار نظر آزادند) و سخن پاره تن او شهید مطهری به یادم آمد که در آستانه پیروزی انقلاب فرمود:(در جمهوری اسلامی احزاب غیر اسلامی نیز آزادند که اظهار نظر و فعالیت کنند مشروط به اینکه با تابلوی خودشان فعالیت کنند نه با تابلوی اسلام). اینجانب ادامه این رویه را که در این دوره از انتخابات مجلس شدت گرفته است خطری میدانم که کیان جمهوری اسلامی را تهدید میکند».
غلامرضا حیدری نماینده مجلس نیز در تشریح گفتوشنود خود با یکی از اعضای شورای نگهبان در مورد صلاحیتش در انتخابات مجلس، گفت: «نظام انتخاباتی ایران دچار بیماری مهلک شده و باید احزاب میدان دار انتخابات شوند».
حیدری گفت: «روزی که مراجعه کردم کنار آقای کدخدایی فرد دیگری به عنوان کارشناس، پرونده را در دست داشت، آنچه مطرح کردند تمرکز روی نطقها و به خصوص نطق سیزدهم شهریور سال ۹۶ بود. آنچه به عنوان اتهام با من در میان گذاشتند اظهارنظرهای سیاسی من بود؛ گفتند در نطق خود گفتهاید که (ما سفارت آمریکا را اشغال کردیم و نقطه آغازین شروع جنگ تحمیلی همین موضوع بوده و بعد از فتح خرمشهر جنگ را تا نوشیدن جام زهر ادامه دادیم)، چرا این را گفتی؟ جنگ را امام ادامه دادند و گفتند که یک لحظه هم پشیمان نیستند. من در توضیحاتم گفتم اگر بعد از فتح خرمشهر ما صلح را میپذیرفتیم جنگ شهرها و بمباران تاسیسات ما شروع نشده بود و تازه عربستان حاضر بود ۵۰ میلیارد دلار غرامت به ما بدهد، و این خیلی به نفع ما بود تا اینکه در حالت اضطرار قرار بگیریم».
نماینده مردم تهران در مجلس یادآور شد: «نکته دیگری که در این جلسه مطرح کردند این بود که چرا گفتی (کشور خوب اداره نمیشود و اختیار یکجا و مسئولیت جای دیگر است و باید تغییر ساختار ایجاد شود)، من در توضیح خود گفتم مهمترین دلیلش اصطکاکی بوده که همواره وجود داشته است و این نشان میدهد یک جای کار ایراد دارد و ساختار باید اصلاح شود».
در نهایت آنچه که به طور واضح مشهود است، نگاه سیاسی شورای نگهبان در تائید صلاحیت نامزدهای انتخابات مجلس یازدهم است. مجلسی که قرار است دو سوم آن را طیف رادیکال اصولگرا تصاحب کند و مابقی کرسی های آن نصیب نمایندگانی شود که نسبت به امور کشور رویکردی خنثی دارند.