انجام مطالعات برای اولویت اول پسماندهای خانگی با محوریت تفکیک از مبدا و همچنین استفاده از روش های نوآورانه و خلاقانه به ویژه با استفاده از اپلیکیشن ها و کارهای جدید، حدود ۶ ماه است انجام شده و تا میانه سال ۹۹ نیز ادامه خواهد داشت. رئیس مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران با بیان […]
انجام مطالعات برای اولویت اول پسماندهای خانگی با محوریت تفکیک از مبدا و همچنین استفاده از روش های نوآورانه و خلاقانه به ویژه با استفاده از اپلیکیشن ها و کارهای جدید، حدود ۶ ماه است انجام شده و تا میانه سال ۹۹ نیز ادامه خواهد داشت. رئیس مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران با بیان این مطلب به ایسنا تصریح کرد: در این طرح ما بدنبال اصلاح فرآیندها هستیم و مثلا در همین بخش پسماند خانگی سال ها است در شهرهای کشور برای خدمات پسماند هزینه ای توسط شهروندان پرداخت نمی شود که در این بخش داریم اصلاح فرآیند می کنیم و به عنوان مثال فردی باغات را از بین می برد و برج می ساخت و انبوهی زباله تولید می کرد اما بهای آن را پرداخت نمی کرد و بسیاری از موارد دیگر که شامل ۳۰۰ طرح در مدیریت پسماند است بدنبال اصلاح فرآیندها هستیم.
اثربخشی مدیریت پسماند
مدیریت پسماند در نظر دارد به بهترین شکل و اثر بخشی در این طرح زباله را کاهش دهد و در این راه می خواهد مردم را دعوت به مشارکت کند چون هیچ طرحی بدون حضور مردم عملیاتی نخواهد شد. به گفته محمدحسین بوچانی ۵ دهه است بدون مشارکت مردم در مدیریت پسماند برنامه ریزی شده است و در این ۵ دهه به موفقیت هایی دست نیافتیم که هیچ بلکه شاهد هستیم که زباله به بدترین شکل ممکن جمع آوری می شود و اکثر شهروندان از شکل جمع آوری زباله و وضعیت عمومی پسماند راضی نیستند.
وی با بیان اینکه ما بدنبال برنامه عملیاتی برای اجرایی کردن طرح مدیریت پسماند هستیم تاکید کرد: در این برنامه با مانیتورینگ لحظه به لحظه کل فرایند مدیریت پسماند، درباره روش های اجرایی کاهش زباله اقداماتی انجام خواهیم داد و این که چگونه می توانیم با استفاده از اپلیکیشن ها و روش های نوآورانه و با مشارکت خود مردم تفکیک از مبدا را به عنوان یک رویکرد کلیدی پیگیری کنیم.
رییس مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران خاطرنشان کرد: ۵ نوع پسماند خانگی، ساختمانی، پزشکی، صنعتی و کشاورزی داریم که پسماندهای خانگی پاشنه آشیل مدیریت شهری است.
اهمیت تفکیک زباله از مبدا
تولید روزانه انواع زباله به بخشی از زندگی روزمره مردم تبدیل شده است. اگرچه انسان همواره در طول تاریخ زباله تولید کرده، اما تنها در دوران مدرن است که این پدیده به یک مساله اجتماعی-زیست محیطی تبدیل شده و نیازمند مدیریت و چاره اندیشی است. یک کارشناس محیط زیست در اینباره گفت: تولید هر کیلو زباله ۳۰ هزار تومان به طبیعت خسارت وارد و تسویه یک لیتر شیرابه حدود ۵۰۰ هزار تومان هزینه روی دوش شهرداریها میگذارد. به گفته رضا فیضی، پسماندهای بهجامانده از زبالهها سبب میشود تا زیانهای بهداشتی و اقتصادی در شهرها و حاشیه شهرها به وجود بیاید و به همین دلیل موضوع تفکیک زباله از مبدأ اهمیت دارد.
وی با بیان اینکه بسیاری از خانوادهها موضوع تفکیک زباله از مبدأ را جدی تلقی نمیکنند در گفت و گو با ایرنا گفته بود: جدا کردن زبالههای تر و خشک و پلاستیکی و شیشهای میتواند به عملیات بازیافت کمک کند. به گفته این کارشناس محیطزیست یکی از مهمترین هزینههایی که به محیطزیست وارد میشود همین موضوع بازیافت زبالههاست و تفکیک زباله میتواند باعث کاهش هزینهها و زیانهای مرحله بازیافت شود.
فیضی با تأکید بر اینکه اساس بازیافت زباله تفکیک است خاطرنشان کرد: اگر تفکیک در مبدأ درست انجام شود بازیافت نیز بهدرستی صورت میگیرد. اما جدا نکردن این زبالهها بار اضافی مالی بر دوش شهرداریها خواهد گذاشت.
به گفته این کارشناس محیط زیست، ۶۵ درصد از زبالههای تهران تر است و از این میزان پنج درصد آن قابل بازیافت است، اما ۳۵ درصد باقیمانده زبالههای خشک قابلیت بازیافت را دارد و به همین دلیل جداسازی زبالهها در مبدأ میتواند به کاهش هزینههای زیستمحیطی بینجامد.
آنگونه که این کارشناس محیطزیست گفته: تولید هر کیلو زباله ۳۰ هزار تومان به طبیعت خسارت وارد میکند و تسویه یک لیتر شیرابه حدود ۵۰۰ هزار تومان هزینه روی دوش شهرداریها قرار میدهد.بنابراین بیش از ۱۰ دلار باید خرج شود تا اثرات تخریبی هر یک مترمکعب گاز گلخانهای از بین برود. برای آنکه این همه هزینه برای زبالهها مصرف نشود باید فرهنگ جداسازی زبالههای خشک و تر در خانوادهها نهادینه شود.