جمله ـ گروه اقتصاد: درباره تورم، افزایش پایه پولی، رشد نقدینگی و دشواری های فراوان تجارت بین المللی ایران آنقدر نوشته شده است که با آن می توان پایتخت ایران را فرش کرد. اما به نظر می رسد به اندازه یک گلیم هم بر شیوه مدیریت اقتصادی کشور اثر نداشته و وضعیت شاخص های اقتصادی […]
جمله ـ گروه اقتصاد: درباره تورم، افزایش پایه پولی، رشد نقدینگی و دشواری های فراوان تجارت بین المللی ایران آنقدر نوشته شده است که با آن می توان پایتخت ایران را فرش کرد. اما به نظر می رسد به اندازه یک گلیم هم بر شیوه مدیریت اقتصادی کشور اثر نداشته و وضعیت شاخص های اقتصادی علیرغم ادعای دولتی ها اصلا خوب نیست. با افسار پاره کردن نرخ دلار و سکه، بازارهای موازی غیرمولد تمام سرمایه ها را به خود جلب کردند و در نقطه مقابل بازار بورس با نواسانات شدید و اُفت های نگران کننده هرزگاهی روبروست.
اگرچه هنوز بسیاری از کارشناسان اقتصادی معتقدند دولت از افزایش نرخ ارز و سکه سود می برد و آن را فرصتی برای جمع آوری سرمایه های مُتکایی ملت می داند، اما همین روش جاروبرقی وار در جایی دیگر مثل فواره عمل کرده و دو برابر این رقم را از جیب مردم بیرون می کشد. برای اثبات این ادعا کافی است به بخشی از اظهارات وزیر صمت در جلسه علنی مجلس و در پاسخ به چرایی گرانی خودرو دقت کنیم. فاطمی امین برای پاسخ به تمامی انتقادها از یک کلیدواژه یعنی «نوسان نرخ ارز» استفاده کرده و مدعی است: ” هروقت نرخ ارز بالا برود خودرو گران می شود و هرگاه پایین بیاید، ارزان» حالا باید دید آیا برای دولت صرف می کند که با افزایش نرخ ارز به منظور جمع آوری پول های خفته مردم، اژدهای تورم در بازارهای اصلی را بیدار کند.
افزایش نرخ طلا هم دیگر کاری به بازارهای جهانی ندارد و ساز خودش را می زند. دولت هم برای کنترل فضا مدام خبر می دهد که مردم نگران نباشند چون به اندازه کافی طلا و ارز در کشور موجود است. این پاسخ البته هیچ کس را قانع نمی کند چون مردم به واسطه اتفاقات میدانی تصمیم می گیرند نه بر اساس ادعای مسئولان.
این آشفته بازار مکاره موجب شده که توجهات از بخش های مولد اقتصاد منحرف شود. رشد ماهانه تولید صنعتی در آبان ماه برای دومین ماه متوالی منفی برآورد شده، این در حالیست که رشد سالانه تولید در چند ماه گذشته مثبت و روندی صعودی را تجربه کرده است. این افت متوالی به روشنی نشان می دهد که دولت در چند ماه اخیر به واقعیت ها بیشتر نزدیک شده و باید تصمیماتی فوری در حوزه سیاست خارجی و داخلی اتخاذ کند، وگرنه فرار سرمایه وضعیت تولید را وخیم تر خواهد کرد. دولت باید تلاش کند رشد سالیانه تولید صنعتی را به درستی درک کند و بداند که آثار تصمیمات کلان فوری ظاهر نمی شوند، بنابراین افت تولید صنعتی در پاییز را باید به مثابه چراغ هشدار تفسیر نماید.
بنا به گزارش منتشر شده پژوهشکده پولی و بانکی از وضعیت تولید ۲۸۰ شرکت بورسی؛ رشد سالانه تولید صنعتی در اقتصاد ایران مثبت ۶٫۵ درصد برآورد شده، به عبارت دیگر تولید صنعتی درآبان ماه نسبت به تولید در دوره مشابه سال گذشته بالغ بر ۶ درصد افزایش داشته است. بررسی ها نشان می دهد روند رشد تولید صنعتی سالانه از ابتدای سال جاری تا مهر ماه کاملا صعودی بوده و در مهر به قله ۷٫۴ درصدی نیز رسید، با توجه به رشد سالانه رقم خورده در آبان ظاهرا این روند رشد صعودی متوقف شده است. علت این رخداد رشد منفی ماهانه تولید در دو ماه اخیر است، رشد تولید ماهانه در مهر ماه منفی ۰٫۲ درصد و در آبان ماه منفی ۲٫۶ درصد به ثبت رسیده. به بیان دیگر با وجود اینکه تولید در مهر و آبان نسبت به بازه زمانی مشابه سال گذشته رشد داشته اما نسبت به تولید ماه گذشته خود منفی شده است. با توجه به این امر در ماه های آتی شاهد سقوط رشد سالانه نیز خواهیم بود.
پس از رشد های منفی در نیمه دوم سال گذشته و کاهش شدید تولید در فروردین ماه، این شاخص از اردیبهشت ماه روندی صعودی به خود گرفت و در خرداد ماه نیز به طور کامل پس از گذشته چندین ماه منفی بودن تولید، نرخ رشد تولید صنعتی در کشور مثبت شد. در تابستان نیز نیز این رشد های مثبت روند صعودی خود را حفظ کرد و بین ۵ تا ۷ درصد بوده است. بررسی ها نشان می دهد نرخ رشد تولید صنعتی با رشد اقتصادی کل کشور قرابت زیادی دارد و با توجه به اینکه نرخ رشد اقتصادی با تاخیر چند ماهه و به طور فصلی منتشر می شود، در دست داشتن وضعیت تولید کشور به طور ماهانه و با وقفه کمتر می تواند بسیار سودمند باشد.
تقریبا پس از ۸ ماه تجربه رشد منفی یا در محدوده صفر، در آخرین ماه بهار سال جاری رشد تولید صنعتی مثبت به ثبت رسید. نرخ رشد خرداد ماه ۲٫۶ درصد به ثبت رسیده است، این نرخ بالاترین رشد به ثبت رسیده در دوازده ماه گذشته است. این فرصتی طلایی برای دولت تا با تحلیل درست شاخص ها نقاط قوت را تقویت کرده و برای حل مشکلات ساختاری برنامه ای ساختاری ارائه کند. باید منتظر ماند و دید دولت می تواند تا پایان سال مانع ادامه افت تولید صنعتی شود و میانگین سالانه را از سقوط نجات دهد با پس لرزه های بلاتکلیفی برجام و افزایش احتمالی نرخ ارز ثبات را از بخش تولید صنعتی ایران
خواهد گرفت.