در سالهای اخیر منابع انسانی بهعنوان یکی از مهمترین عوامل تحول و توسعه جوامع بشری به شمار میرود. بهینه سازی منابع انسانی در این میان، به آموزش و ارتقای فعالیت های انسانی در سازمانها وابسته است و از طریق آن می توان شرایط فرهنگی خاصی را ایجاد کرد که در آن کارکنان به توان […]
در سالهای اخیر منابع انسانی بهعنوان یکی از مهمترین عوامل تحول و توسعه جوامع بشری به شمار میرود. بهینه سازی منابع انسانی در این میان، به آموزش و ارتقای فعالیت های انسانی در سازمانها وابسته است و از طریق آن می توان شرایط فرهنگی خاصی را ایجاد کرد که در آن کارکنان به توان بالقوه برای بهرهمند شدن از افراد و سازمان دست یابند. از جمله راهکارهای موثر در توسعه پایدار که در سایه آن می توان به افزایش بهره وری سازمان امیدوار شد، باید به تمرکز بر آموزش حین خدمت، توسعه حرفه ای، نهادینه شدن تغییر و نوآوری، به کارگیری فناوری اطلاعات و تمرکز بر استقرار سیستم های مدیریت عملکرد اشاره کرد.
این در حالی است که همه اقدامات فوق به مدیریت منابع انسانی بستگی دارد. مدیریت این منابع، نقشی است که عموما در کشور ما بخشی از وظیفه مدیراجرایی یا مدیرعامل سازمان است. در سازمان های حمل ونقلی نیز از جمله سازمان بنادر و دریانوردی یا شرکت فرودگاه ها و… بر نقش مدیریت منابع انسانی بارها تاکید شده است. اما مفهوم مدیریت منابع انسانی در این نوع سازمان ها به چه معنی است؟
به نظر می آید که توسعه منابع انسانی برای این سازمان ها که هدفشان- آنطور که مطرح می کنند- پویایی است، حیاتی باشد. چراکه مدیریت در این سازمان ها متوجه شده اند که منابع انسانی دارای ظرفیتهای نامحدود است. این قابلیتها فقط میتوانند از طریق ایجاد محیطی که به صورت مداوم قابلیتهای افراد را شناسایی کرده و پرورش میدهد، مورد استفاده قرار بگیرند. هدف سیستم توسعه منابع انسانی هم در این سازمان ها، ایجاد چنین محیطی است.
این در حالی است که مدیرعامل و رئیس هیات مدیره شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) هم اخیرا از برنامه ریزی برای بهینهسازی منابع انسانی در این مجموعه خبر داده است.
محمد مهدی کربلایی با اشاره به لزوم پویایی در سازمان ها و بنگاه های اقتصادی اظهار کرد: باید به سازمان به چشم یک موجود زنده نگاه کنیم و با ایجاد تحول و بروز نگه داشتن فرآیندهای کاری – عملیاتی و منابع انسانی موجب تسریع در تحقق اهداف مجموعه شویم.
او گفت: توجه به منابع انسانی یکی از مهمترین برنامه های شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) در کنار بروز رسانی فرآیند های عملیاتی است که از طریق آن می توانیم پویایی کل مجموعه را ارتقا داده و به چشم اندازهای ترسیم شده برای آن دست پیدا کنیم.
کربلایی تصریح کرد: به همین منظور لازم است بهینه سازی نیروی انسانی در شرکت آغاز شود و در این راستا ویرایش و بهبود رویه های جذب، حفظ و ارتقا کارکنان در کلیه بخش های مختلف مجموعه در دستور کار قرار گیرد.
مدیرعامل شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) حفظ نیروهای متخصص و متعهد را به عنوان یکی از مهمترین برنامه های خود برشمرد و افزود: باید با تشویق این نیروها، تعلق سازمانی را در میان کارکنان شرکت بیش از پیش افزایش دهیم.
او در ادامه گفت: ایجاد امنیت شغلی یکی دیگر از برنامه هایی است که برای کارکنان متخصص و متعهد شرکت در نظر داریم چرا که معتقدیم با ایجاد امنیت شغلی بهره وری نیروها نیز افزایش خواهد یافت.
رئیس هیات مدیره شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) اضافه کرد: با اجرای این برنامه ها قادر خواهیم بود، قدم های بزرگی در راستای توسعه شهر فرودگاهی و معرفی آن به عنوان نقطه ای تاثیر گذار در اقتصاد کشور برداریم.
افزایش مهارت کارمندان با مدیریت درست منابع انسانی
مفهوم توسعه منابع انسانی برای اولین بار توسط لئونارد نادلِر در سال ۱۹۶۹ و در ایالات متحده معرفی شد. او توسعه منابع انسانی را بدین شکل تعریف میکند: تجارب آموزشیای که برای زمان مشخصی سازمان یافتهاند و برای این هدف طراحی شدهاند تا امکان تغییرات رفتاری را فراهم کنند.
درواقع توسعه منابع انسانی چارچوبی برای کمک به کارمندان است تا بتوانند مهارتها، دانش و تواناییهای فردی و سازمانی خود را توسعه دهند. فرصتهایی که توسعه منابع انسانی فراهم میکند شامل آموزش کارمندان، توسعه مسیر شغلی کارمندان، مدیریت و توسعهی عملکرد، مربیگری، برنامهریزی برای تعیین جانشین، شناسایی کارمندان کلیدی، کمک در پرداخت حقالتدریس و توسعهی سازمانی هستند.
تمرکز تمامی جنبههای توسعه منابع انسانی بر توسعهی بهترین نیروی کاری است تا سازمان و کارمندان بتوانند به اهداف تجاری خود دست پیدا کنند و بهترین خدمات را به مشتریان ارائه دهند.
طبق این تعاریف، توسعه منابع انسانی میتواند رسمی باشد؛ مانند آموزش در کلاس درس و دورهی دانشگاهی یا تلاشی در جهت تغییر از طرف خود سازمان باشد، یا اینکه میتواند به صورت غیر رسمی و هدایت کارمندان توسط مدیر باشد.
بر اساس چنین تعاریفی و با توجه به نقش شهر فرودگاهی امام بعنوان یکی از مجموعه های بزرگ اقتصادی در صنعت حمل ونقل، می توان نسبت به آینده این مجموعه- همگام با تغییرات صورت گرفته اخیر در آرایش نیروی انسانی در سطح مدیریت- امیدورا بود. چراکه تبدیل شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) به قطب اول بار در منطقه و قطب دوم مسافری و لحاظ کردن ملاحظات هوانوردی و لجستیکی در آن بر اساس برنامه پنجم توسعه کشور، الگویی است که با توسعه مفهوم منابع انسانی میسر خواهد شد.