به سبک چرنوبیل!
به سبک چرنوبیل!

کاوه ایرانی- روزنامه نگار/   این روزها بیشتر مردم جهان یک نگرانی مشترک دارند و آن گسترش ویروس کرونا است. ویروسی که ابتدا در چین شیوع پیدا کرد و طی چند روز گذشته گزارش هایی از شیوع آن در برخی دیگر از کشورها منتشر شده است. این اولین بار نیست که یک بیماری به صورت […]

کاوه ایرانی-
روزنامه نگار/

 

این روزها بیشتر مردم جهان یک نگرانی مشترک دارند و آن گسترش ویروس کرونا است. ویروسی که ابتدا در چین شیوع پیدا کرد و طی چند روز گذشته گزارش هایی از شیوع آن در برخی دیگر از کشورها منتشر شده است. این اولین بار نیست که یک بیماری به صورت اپیدمی، سلامت جهان را تهدید می کند اما موضوعی که شیوع کرونا را از بیماری های مشابه آن متمایز می کند، سیاست دولت کمونیستی چین در پنهان نگاه داشتن شیوع این ویروس آن هم به دلایل سیاسی است. سیاست پنهانکاری دولت چین موجب شده این ویروس به راحتی از مرزهای چین بگذرد و سلامت مردم جهان را به مخاطره بیاندازد.

به گزارش «جمله» بر اساس آخرین خبرها از اواخر دسامبر ۲۰۱۹ ویروس تازه‌ای در شهر ووهان چین شیوع پیدا کرده که جان ۳۶۱ نفر را گرفته‌است. این در حالی است که دولت چین از همان روزها نخست شیوع این بیماری در شهر ووهان، از شیوع این بیماری مهلک اطلاع داشته اما به دلایل سیاسی از انتشار خبر گسترش این ویروس خودداری کرده است. در واقع یکی از شاخصه های حکومت های اقتدارگرای کمونیستی و حکومت هایی که مشق خود را از روی دست کمونیست ها بازنویسی می کنند، اتخاذ سیاست «پنهان کاری» است. در تاریخ جهان، وقایع بسیاری در پرده ابهام مانده و واقعیت این رویدادها پس از گذشت ده‌ها سال پنهان کاری شده است. اما در این میان برخی از وقایع نیز در طول زمان و پس از فروپاشی یا تغییر رژیم ها، از حیطه بندی خارج شده و آن زمان است که مردم جهان متوجه می شوند در چه زمانی، چه بلایی به سرشان آمده و به دلیل پنهان کاری حکومت، هیچ کس از این فجایع مطلع نشده است.
روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی پشت پرده سیاسی شیوع ویروس کرونا در چین را افشا کرد. براساس گزارش این روزنامه ، از شناسایی اولین بیمار مبتلا به این ویروس تا قرنطینه در ووهان حدود ۷هفته فاصله بوده است. دولت چین نه تنها پس از اطلاع از بروز این بیماری به پنهان‌کاری دست زده، بلکه عامل افشای این ویروس را به همراه ۸نفر دیگر در بازداشت قرار داده بود. گفته می شود یکی از علت‌های این پنهان‌کاری برگزاری کنگره‌های سالانه حزب کمونیست در ماه ژانویه بوده است.
پنهانکاری فاجعه چرنوبیل توسط شوروی سابق
فاجعه چرنوبیل را می توان یکی از بارزترین نمونه های پنهان کاری سیستماتیک یک رژیم دیکتاتوری کمونیستی در تاریخ معاصر است.
در نخستین ساعات ۲۶ آوریل ۱۹۸۶، انفجار در راکتور شماره چهار نیروگاه هسته‌ای چرونوبیل باعث پخش مواد رادیواکتیو و گسترش ابرهای مرگ‌بار حاوی مواد اتمی شد که تا مناطق وسیعی در اروپا مرکزی و شمالی هم رسید.
هرچند که گزارش سازمان ملل متحد از مرگ دست کم چهار هزار نفر در اثر این حادثه خبر می‌دهد اما کارشناسان قربانیان این فاجعه را ده‌ها هزار نفر برآورد می‌کنند. گروه صلح سبز معتقد است که این تراژدی دویست هزار مرگ در پی داشته است و مناطق وسیعی در اروپا به مواد رادیو اکتیو آلوده شده است. به گفته سازمان بهداشت جهانی نیز حدود ۲۲ هزار نفر از کارگرانی که در سال‌های اخیر در ارتباط مستقیم با نیروگاه اتمی بوده‌اند، جان باخته یا در سال‌های آتی جان خواهند باخت.
اما در این میان پنهان‌کاری بی‌شرمانه مقامات حزب کمونیست شوروی کمتر نقل قول شده است.
از آنجا که حکومت کمونیستی شوروی نگران تاثیر تبلیغاتی منفی این فاجعه بر وجهه جهانی خود بود، مقامات و رسانه‌های تحت کنترل خود را برای چند هفته از انتشار خبر انفجار در چرنوبیل منع کرد. در حالی که آثار تشعشات ناشی از آن سه چهارم خاک اروپا را تحت تاثیر قرار داده بود، این رسانه‌ها با دروغ خواندن گزارش‌های رسانه‌های غربی، «دشمن» را متهم می‌کردند که درصدد ضربه زدن به اعتبار و ناچیز جلوه داده توانایی علمی و فنی شوروی است !
تنها در روز ١۴ می، یعنی نزدیک سه هفته بعد بود که میخائیل گورباچف، دبیرکل وقت حزب کمونیست شوروی رسماً اعلام کرد که چنین انفجاری روی داده است.

پنهان کاری به سبک چرنوبیل
دولت چین نیز از همین مشی سیاسی در موارد مختلف استفاده می کند. و به همین دلیل بود که از زمان رویت اولین نمونه مشکوک به «سارس» تا زمان اعلام رسمی شیوع ویروس کورنا حدود ۵۰ روز فاصله مشاهده می شود.
لی ونلینگ که یک پزشک اهل شهر ووهان است روز ۳۰ دسامبر در یک چت آنلاین با همکاران خود خبر از یک بیماری مرموز داد و خواستار قرنطینه ۷ بیماری شد که در بیمارستان آنها بستری شده بودند. یکی از افراد این اتاق گفت‌وگوی آنلاین در واکنش به خبر دکتر ونلینگ گفته بود: «این بسیار ترسناک است. آیا ما با یک بیماری اپیدمیک دیگر مانند سارس طرف هستیم».
در حکومت کمونیستی چین هم مانند هر رژیم اقتدارگرای دیگر، شبکه های اجتماعی تحت نظارت سازمان های اطلاعاتی قرار دارند و به همین دلیل بود که سه روز بعد از این چت آنلاین نیورهای امنیتی چین پزشک مذکور را به اتهام «نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی» دستگیر کردند. پس از آن نیروهای امنیتی چین ۸ نفر را در این مورد دستگیر و بازجویی کرده است. در روزی که ۸ نفر بازجویی می شدند، کمیسیون بهداشت ووهان اعلام کرد که ۲۷ نفر به‌دلیل ناشناخته‌ای به ذات‌الریه دچار شده‌اند. اما در پایان همان اطلاعیه گفته که نیازی به یک هشدار عمومی نیست.
بر اساس گزارش نیویورک تایمز، برخورد اولیه دولت چین با این بیماری موجب شد تا کروناویروس جای پای خود را محکم کند. در آن لحظات مهم، چینی‌ها ترجیح دادند مساله را مخفی کنند تا اینکه آشکارا به تقابل با این بحران در حال رشد بپردازند.
آنها ترجیح دادند تا از هشدار عمومی و شرمندگی سیاسی خودداری کنند. از زمان شناسایی اولین بیمارها تا قرنطینه شهر ووهان ۷ هفته فاصله افتاده است. براساس ده‌ها مصاحبه‌ای که با ساکنان شهر ووهان صورت گرفت، مشخص شد که دولت چین در اعلام این خبر تاخیر کرده بود. در این هفته‌ها، دولت چین دکترها را مجبور به سکوت کرده و اجازه نداده است تا پرچم خطر قرمز برافراشته شود. آنها خطر موجود را کم‌اهمیت جلوه دادند و ۱۱ میلیون شهروند ووهانی را در بی‌خبری کامل از خطرات این بیماری مهلک نگه داشتند.
یانژونگ هوآنگ، از اعضای بهداشت جهانی در شورای روابط خارجی مطالعات چین می‌گوید: «این مساله ناشی از انفعال دولتمردان چینی است. هیچ اقدامی در ووهان صورت نگرفته است تا در مورد این بیماری خطرناک هشدار دهد.»
اولین مورد از این بیماری به شکل پرونده ناشناخته در اوایل دسامبر ثبت شده است. دولتمردان چینی اما ۲۰ ژانویه تصمیم به مقابله جدی با این بیماری گرفتند. حالا این بیماری تبدیل به یک بحران جهانی شده است. این بحران می‌تواند برنامه کاری «شی» را برای مدت نامعلومی به تاخیر بیندازد یا حتی چشم‌انداز سیاسی و امنیتی وی یا به‌عبارتی مشت آهنین اقتدارگرایی‌اش را با یک چالش اساسی روبه‌رو کند. در آخرین روز سال ۲۰۱۹، پیام دکتر لی، در خارج از گروه هم منتشر شد اما دولت چین ترجیح داد به جای کنترل بیماری، فردی که این هشدار را داده است، کنترل شود!

وقتی وزیر بهداشت از مردم تقاضای اعتماد می کند!
در روزهای اخیر برخی اخبار در خصوص رویت نمونه های مشکوک در ایران منتشر شده است. با اینحال روز گذشته سعید نمکی، وزیر بهداشت ، درخصوص آخرین وضعیت کروناویروس، گفت: «خواهشم این است که این پیام دلگرم کننده بنده را که مملو از صداقت، یکرنگی و شفافیت است به مردم عزیز ایران منتقل کنید که وزیر بهداشت شان هرگز چیزی را از آنها پنهان نکرده و نخواهد کرد؛ حتی اگر اعلام موضوع به قیمت بدنامی و فشار بر روی خودش تمام شود. تا این لحظه، هیچ موردی از کروناویروس جدید در کشور گزارش نشده است».
وزیر بهداشت در حالی از مردم می خواهد که به اظهارات وی اعتماد کنند که در ماه های اخیر به دلیل اتخاذ برخی سیاست ها، فضای بی اعتمادی به شدت بر جامعه حاکم شده است.