سرویس سیاسی جمله، در انتخابات خرداد ۱۴۰۰ «سعید جلیلی»، «علیرضا زاکانی» و «امیرحسین قاضیزاده هاشمی» در کنار «مرحوم سید ابراهیم رییسی» نامزد ریاستجمهوری شدند و آمدند و در جلسات مناظره دولت روحانی و نماینده آن تفکر را کوبیدند و در نهایت نیز به نفع مرحوم رییسی انصرف دادند و بعضاً مزد خود را نیز از این نقش برداشتند، کسانی که به نامزدهای پوششی اشتهار دارند، همان نقشی که «اسحاق جهانگیری» در انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۳۹۶ به نفع رییس خود «حسن روحانی» بازی کرد.
در انتخابات پیشِ رو اما اوضاع کمی پیچیده شده است و با توجه به اینکه این انتخابات قطعاً چهار ضلع خواهد داشت که دو ضلع آن اصولگرا-قالیباف و جلیلی- و یک ضلع آن نیمهاصولگرا- پورمحمدی- و ضلع چهارم آن اصلاحطلب میانهرو-پزشکیان- است، دو نامزدی که از ابتدا با کاربریِ پوشش آمدند یعنی «علیرضا زاکانی» و «امیرحسین قاضیزاده» دقیقاً نمیدانند چه کنند ؟
جریان سیاسی اصولگرا این روزها دستِ کم چهار شعبه و چهار شاخه شده است و در انتخاباتِ پیشِ رو، دو نامزد از دو طیف اصلی این جریان حضور دارند؛ «محمدباقر قالیباف» و «سعید جلیلی» و یک نامزد از طیف فرعی این جریان «مصطفی پورمحمدی» و تحلیل ما این است که این اتفاق، در نهایت به شکست آنان و پیروزی «مسعود پزشکیان» منجر خواهد شد اما در این شرایط دو نامزدی که برای پوشش آمدند، دچار مشکل شدند.
در شرایطی که دو نامزد موردنظر آمدند و نقش خود را بازی کردند و توقع میرود طی چند روز آینده به نفع یکی از دو نامزد اصلی اصولگرایان کنار بکشند، امروز واقعاً نمیدانند چه کنند و به نفع جلیلی کنار بروند یا قالیباف و اگر به نفع یکی کنار بکشند و آن دیگری موفق شود آرای اکثریت را به دست آورد، سرِ پوششیها نیز بیکلاه میماند و این چیزی نیست که مطلوبِ «علیرضا زاکانی» و «امیرحسینِ قاضیزاده» باشد.
نکته بسیار مهم این است که بدنه دولت سیزدهم و مدیران ارشد اجرایی نیز از همان ابتدا، یکدست نبودند و در شرایطی که برخی ترجیح میدادند «محمد مخبر» معاون اول، نامزد ریاستجمهوری و جانشین رییسی شود، برخی «مهرداد بذرپاش» وزیر راه و شهرسازی را همراهی کردند تا به میدان بیاید و برخی نیز برای «محمدمهدی اسماعیلی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دست به قلم شدند و به شورای نگهبان نامه نوشتند برخی نیز مخفیانه دست در دست قالیباف گذاشتند و با رییس مجلس بیعت کرده بودند.
این چنددستگی تا امروز نیز ادامه یافت و در شرایطی که در برخی گروهها و کانالهای فضای مجازی نزدیک به قالیباف، شایعه کردند که «سعید جلیلی» تصمیم به کنارهگیری و انصرف به نفع رییس مجلس دارد، نزدیکان جلیلی ازجمله «امیرحسین ثابتی فرد» این اقدام را دروغ و نیرنگ خواندند و گفتند سعید جلیلی تا انتها خواهد ماند.
در آخرین اظهارنظر از این دست، «حسین اللهکرم» دبیرکل جمعیت رزمنده مدافع انقلاب (رزما) ضمن دفاع از سعید جلیلی به این موضوع پرداخت و گفت: «آقای جلیلی در سایه دولت آقای رئیسی و شبیهترین فرد به آقای رئیسی بود. طرح فروش نفت و کنترل قیمت ارز را برای آقای رئیسی فعال کرد. طرحهای دیگری هم وجود دارد که بهتدریج نمایان خواهد شد. همچنین حضور آقای منصوری با حمایت برخی وزرا در ستاد انتخاباتی ایشان موثر است. بنابراین میتوانیم بگوییم بیش از ۱۸ میلیون رأی آقای رئیسی برای آقای جلیلی بازتولید خواهد شد. ضمن اینکه آن افرادی که در ایام شهادت آقای رئیسی، اظهارات متعدد و ارادتهای خاصی به ایشان داشتند، بهدنبال جبران مافات بوده و میخواهند این جبران مافات را با رأیدادن به شبیه آقای رئیسی جبران کنند. لذا میتوان برآورد بیش از ۲۰ میلیون رای در سبد آقای جلیلی داشت.»
با این سخنان حسین اللهکرم روشن است که جلیلی، سرِ کوتاهآمدن ندارد و در سوی مقابل هم ستادها و همایشهای انتخاباتی محمدباقر قالیباف در سراسر کشور که با حضور نمایندگان مجلس فعلی و قبلی، بسیار شلوغ و چشمگیر است و آنان نیز بر این تحلیل اصرار دارند که رییس مجلس در روز ۸ تیرماه، ریاست قوه اجرایی کشور را برعهده خواهد گرفت و هرگز به گزینه انصرف قالیباف فکر نمیکنند.
اینکه در ۸ تیرماه چه خواهد شد، به این نوشتار بیارتباط است اما کار برای دو نامزد پوششی دشوار شده است و احتمالاً آنان از اینکه چنین نقشی را برعهده گرفتند، پشیمان هستند و به دلیل همین شرایط میتوان احتمال داد هر دو یا دستِ کم، علیرضا زاکانی از سرِ عجز و ناچاری تا پایان در رقابتها بماند شاید بتواند از تهمانده اعتبار سیاسی خود صیانت کند.
- نویسنده : ارسالی از سرویس سیاسی