بیشترین فشار گرانی بر دوش شهرنشینان
بیشترین فشار گرانی بر دوش شهرنشینان
بعد از مدتها افزایش تورم و روند نگران کننده گرانی، آخرین آمارهای مرکز آمار ایران اندکی دلگرم کننده است و اگر این روند کاهشی ادامه‌دار باشد و مباحثی نظیر جنگ، افزایش نرخ ارز یا حوادث غیرمترقبه بر آن اثر نگذارد می‌توان به کمتر شدن تورم در سال آینده نیز دل بست.

گروه اقتصادی جمله – بعد از مدتها افزایش تورم و روند نگران کننده گرانی، آخرین آمارهای مرکز آمار ایران اندکی دلگرم کننده است و اگر این روند کاهشی ادامه‌دار باشد و مباحثی نظیر جنگ، افزایش نرخ ارز یا حوادث غیرمترقبه بر آن اثر نگذارد می‌توان به کمتر شدن تورم در سال آینده نیز دل بست. به خصوص اگر دولت بتواند به میزان معین شده فروش نفت در بودجه دست یابد و جنگ به جای اینکه برای ایران عوارض داشته باشد با بالا بردن قیمت نفت به نفع ایران تمام شود.
به گزارش جمله جدیدترین گزارش مرکز آمار خبر از کاهش تورم ماهانه کل کشور در دی امسال می‌دهد. این کاهش به معنای ارزان‌تر شدن کالا و خدمات نیست. بلکه نشان می‌دهد میزان افزایش قیمت‌ها در دی سال جاری کمتر از مقدار افزایش قیمت‌ها در آذرماه بوده است. اما شهرنشین ها همچنان بار اصلی تورم را مخصوصا در مواد غیرخوراکی مورد نیاز به دوش می‌کشند.
بررسی‌ها نشان می‌دهد تورم مناطق شهری نسبت به تورم مناطق روستایی در سطح بالاتری قرار داشته است. افزایش قیمت کالاها در مناطق شهری حاصل افزایش قیمت در دو بخش اقلام خوراکی و غیرخوراکی بوده است. طبق ارقام منتشر شده توسط مرکز آمار طی دی ۱۴۰۲ تورم کالاهای غیرخوراکی بیشتر از تورم خوراکی‌ها در مناطق شهری بوده است.
بر اساس تحلیل داده اکو ایران سبد مصرفی افراد در مناطق روستایی و شهری با یکدیگر یکسان نیست. داده‌های مرکز آمار نشان می‌دهد تورم مناطق شهری در دی‌ماه ۲٫۷ درصد بوده است. این در حالی است که تورم مناطق روستایی در بازه زمانی مشابه ۲٫۱ درصد به ثبت رسیده است. بنابراین تورم در مناطق شهری بیشتر از تورم مناطق روستایی بوده است. علاوه بر آن تورم مناطق شهری نسبت به تورم کل کشور هم در سطح بالاتری قرار گرفته است.
در دی ۱۴۰۲، تورم اقلام خوراکی در مناطق شهری به ۲٫۶ درصد رسیده که نسبت به تورم ماهانه غیرخوراکی‌ها پایین‌تر است. یک ماه قبل و در آذر امسال تورم ماهانه اقلام خوراکی مناطق شهری ۴٫۱ درصد بوده که در نخستین ماه زمستان امسال ۱٫۵ واحد درصد کمتر شده است. البته کاهش نرخ تورم در دی‌ نسبت به آذر به معنای کمتر شدن قیمت‌ها نیست. بلکه نشان می‌دهد اگرچه قیمت‌ها بالا رفته اما میزان این افزایش کمتر از آذر بوده است.
این در حالی است که تورم غیرخوراکی‌ها از ۲٫۳ درصد در آذر به ۲٫۷ درصد در دی ماه افزایش یافته است. بنابراین می‌توان گفت گرانی اقلام غیرخوراکی در مناطق شهری طی دی امسال بیشتر از آذرماه بوده است. همچنین، به طور کلی، تورم کالاهای غیرخوراکی بالاتر از کالاهای خوراکی بوده است.

  • نویسنده : ارسالی از سرویس اقتصادی