روزنامه جمله درخصوص فعالیت حرفهای پورامینایی با وی گفت وگویی داشته که در ادامه با هم میخوانیم.
از فعالیتهای حرفهای خود برای ما بگویید.
در حال حاضر عضو هیئت مدیره شرکت راهسازی و عمران ایران هستم که یکی از بزرگترین شرکتهای عمرانی زیرمجموعه وزارت دفاع است. این شرکت یکسال پیش آزادراه اصفهان_شیراز به طول ۲۳۰ کیلومتر را با اهداف ویژه و خاص بهرهبرداری کرد. در حال حاضر نیز یک پروژه ساختمانی در حال طرح و اجرا دارم که از سال ۱۴۰۱ در دستور کار است. من در این پروژه مجری طرح و نماینده مالک (وزارت دفاع) هستم که پروژهای تجاری اداری در خیابان شهید لنگرودی واقع در منطقه ۱ تهران است. این پروژه فاخر در ۱۷ طبقه و ۵۰ هزار متر مربع طراحی شده و بر اساس تکنولوژی Building Information Modeling پیش میرود.
در خصوص این تکنولوژی بیشتر توضیح دهید.
این تکنولوژی در دنیا حدود دو دهه است که در دستور کار است اما در ایران صفر تا ۱۰۰ استفاده نشده و برای همین مزایا و معایبش در دست نیست. شیوه آن این است که ساختمان قبل از ساخت واقعی، در یک سری پلتفرمها مثل Revit ساخته میشود. بر این اساس خیلی از تداخلهایی که قرار است در اجرا و ساخت اتفاق بیفتند، رویت و از وقوع آنها پیشگیری میشود. این روش در اروپا و آمریکا باعث میشود که ۲۰ تا ۳۰ درصد در هزینه صرفهجویی شود. این میزان صرفهجویی باید در ایران بیشتر باشد چون ما در کشورمان دوباره کاریها را در ساخت زیاد داریم. امروز ما میخواهیم اولین باشیم که تا آخرین پروژه با این مدل پیش میرویم و مزایا و معایب آن را بسنجیم.
چگونه این تکنولوژی ۲۰ تا ۳۰ درصد هزینه را ذخیره میکند؟
یکی از پارامترهایی که این مدل دارد، بحث پیشگیری از تداخلهاست. بهطور مثال در ساخت یک دیوار، دیوارچینی انجام میشود و در مرحله بعد باید تاسیساتی از آن عبور کند. در ایران دیوار ساخته شده و بعد برای عبور تاسیسات، دیوار تخریب میشود. این تکنولوژی باعث میشود برای عبور تاسیسات، تمهیدی اندیشیده شود و در هزینه، مصالح و دستمزد صرفهجویی شود. در اثر ساخت مجاری پروژه، برآورد دقیق بهدست میآید که ما در ایران نداریم و نمیدانیم که یک پروژه دقیقاً چه مصالح و چه هزینه و منابع مالی میخواهد؛ پس در نیمه پروژه به مشکل تامین منابع برمیخوریم. در دنیا این مدلسازی به تامین منابع کمک میکند و شما میفهمید که چقدر منابع لازم دارید.
در خصوص ابر پروژهای که از سال ۱۴۰۱ مشغول آن هستید بیشتر توضیح دهید.
این پروژه خاص است و گود عمیق دارد. ما در حوزه گودبرداری استانداردهای جهانی FHWA آمریکایی را داریم. مبحث هفتم مقررات ملی ساختمان هم بر اساس آن پیش میرود. بهطور مثال اگر عمق گودی بیشتر از ۲۰ متر بود یعنی که high risk است و تمهیدات ویژهای میخواهد. در کنار این مسائل مدل پایدارسازی، پایش و مانیتورینگ دیوارهای گود اهمیت زیادی دارد که مهمترین آن هم تغییر شکل است. ما امروز مدام خبرهای ریزش گود را در تهران داریم که به دلیل اهمال در طراحی و ساخت و پایشهاست. در این پروژه توصیههای استانداردهای جهانی و ایرانی مد نظر قرار گرفته است.
این توصیهها و استانداردها بر چه مواردی تاکید دارند؟
شبیه سه ضلع یک مثلث است که شامل نقشه برداری عادی، ژئودزی و ابزار دقیق است. در ایران کمتر سه تای این موارد کنار هم رعایت میشوند و ما در این پروژه تلاش کردیم که هر سه را رعایت کنیم. همچنین سه مدل ابزار دقیق شامل انحرافسنج، کجیسنج و بارسنج را به کار بردیم. بهطور مثال ساختمان همسایه شمالی پروژه ما ۹ طبقه و امکان ریزش داشت. ما ابزار کجیسنج را روی آن اعمال کرده و مهارش کردیم. این ابزار با دقت هزارم درجه اگر تکانی میخورد یا تغییر شکل داشت به ما اطلاع میداد. استفاده از این ابزارهای دقیق کار را ویژه کرد به طوری که انجمن ژئوتنیک ایران در بازدید مهرماه سالجاری خود از پروژه تقدیر کرد و آن را یک برند نامید. در این پروژه با عمق گود ۲۷ متر تمام تمهیدات ایمن و استاندارد در زمان و با کیفیت مناسب اتفاق افتاد.
آیا در طول این پروژه با چالشی هم مواجه بودید؟
در کنار موضوعات فنی و اجرایی، مدل تامین منابع آن بود. مشکل اصلی پروژههای عمرانی مسائل مالی و اقتصادی است. تامین منابع به شدت چالش برانگیز شده است. این پروژه تا امروز که مطلوب و در حال اجراست بیش از ۸۰ درصد منابعش از طریق تهاترسازی با املاک راکد بوده است؛ یعنی املاکی که ما به عنوان مالک پروژه داشتیم و شانس نقد شدن و استفاده شدن را نداشتند به وسیله مصالح یا کار مولدسازی شدند یعنی تقریباً پول نقدی هزینه نشده که این ویژگی بارز پروژه است.
شما یک مدیر جوان اما با سابقه بسیار پربار هستید. در این خصوص توضیح دهید و از چالشهای کار در سنین جوانی برای ما بگویید.
در دنیا و ایران، حدی که برای یک مدیر نخبه جوان قائلند ۳۵ سال است اما من قبل از سن ۳۵ سالگی در این پروژه یا شرکت راهسازی و عمران ایران فعالیت داشتم. در مرکز نخبگان وزارت دفاع هم عضو هستم. حتی در این پروژه به عنوان نمونهای از اثرات یک مدیر جوان یاد شد. من در این ۱۵ سال کار عمرانی کارهای متنوعی کردم. بزرگترین پروژه تونلی انتقال آب به سد صفارود از استان کرمان به طول ۴۰ کیلومتر که هم اکنون هم در حال اجراست ۲ سال با فعالیت من انجام شد و ۲۰ کیلومتر را به عنوان مسئول اجرای پروژه کار کردم. آبان سال ۹۵ یک روز رکورد حفاری روز دنیا با دستگاه TBM ۱۲ متر Hard Rock را شکستیم و ۵۰ کیلومتر تونل حفر کردیم. این تونل طولانیترین تونل خاورمیانه با ۴۰ کیلومتر خواهد شد. در این پروژه حفاری از دو سمت انجام میشد و یک TBM از وسط کار میکرد.
درباره دیگر پروژههایی که انجام دادهاید توضیح دهید.
آزادراه ساری قائمشهر الان هم در حال اجراست. همچنین ۲۰۰ هزار مترمربع در کرمان پروژه تجاری اداری برلیان که بسیار ویژگیهای خاصی داشت را هم کار کردهام. بهطور کلی ارکان مختلفی از پروژهها را تجربه کردم و این برای من جذابیت دارد.
چگونه بهعنوان یک جوان توانستید اعتماد جلب کنید و چنین پروژههای مهمی را عهدهدار شوید؟ تجربه خود را در این خصوص به کسانی که ابتدای راه هستند بگویید.
من ترجیح میدهم اول بگویم که یک جوان چه چیزهایی نیاز دارد تا بتواند خودش را نشان دهد. من چون خودم را متعلق به دانشگاه میدانم و با دانشگاهیان در ارتباطم، همین الان ۵۰ نفر توانمندتر از خودم میشناسم که جایگاه حضور پیدا نمیکنند. من خیلی تلاش کردم اما برای موفقیت من لطف خداوند بود. من همیشه سعی کردم از جوانتر از خودم حمایت کنم. من کرمان متولد شدم و در این شهر هم قرابت و هم سکونت نزدیک با شهید حاج قاسم سلیمانی داشتم. مستندی به نام عیدوک از ایشان ساخته شده که خوب است مسئولین آن را ببینند. روایت اتفاقاتی است که ایشان در جنوب شرق ایران رقم زده است. سردار سلیمانی شرارت را در آن منطقه کاهش داده و این اتفاقات در اواخر دهه ۶۰ و اوایل دهه ۷۰ رخ داده است. ایشان در این مستند توضیح میدهند که کارهای من باعث شد یک سری قبایل شرور با روحیات خاص که مسلح بودند و سطح امنیت را کاهش داده بودند، وارد کشاورزی و دامداری شوند. من جستجو کردم تا بفهمم ایشان در آن بازه چند ساله بودند و فهمیدم که حدود ۳۳ یا ۳۴ سال داشتند. آن کارها را الان یک وزیر ممکن است که نتواند انجام دهد. از آن جوان حمایت شد و توانست کار بزرگ کند. اصلاً بر اساس کارهای سردار شهید، روستا شکل گرفت که اسم یکی از آنها قاسمآباد است. من معتقدم جوان توانمند بسیار داریم ولی حمایت و اعتماد کمتر است. خداراشکر به من اعتماد شد. من خود را نماینده جوانها و مهندسان میدانم و میخواهم حضور من روایت درستی از مهندس جوانی باشد که باعث شود در ادامه به دیگر جوانها و متخصصان هم توجه شود.