در ادبیات معمول جهان کارگو(cargo) به محصول یا کالایی اطلاق میشود که قرار است توسط حاملی به صورت حمل هوایی، حمل زمینی و یا حمل دریایی حمل شود. خدمات کارگو یکی از خدمات شرکت های باربری در سراسر جهان است. این خدمات و همچنین فریت بار نیز نوعی خدمات باربری محسوب می شوند […]
در ادبیات معمول جهان کارگو(cargo) به محصول یا کالایی اطلاق میشود که قرار است توسط حاملی به صورت حمل هوایی، حمل زمینی و یا حمل دریایی حمل شود. خدمات کارگو یکی از خدمات شرکت های باربری در سراسر جهان است. این خدمات و همچنین فریت بار نیز نوعی خدمات باربری محسوب می شوند اما تفاوت این دو مورد در بسته بندی و ارسال بار و وسایل حتی به خارج از کشور صورت می گیرند. به این صورت که در فریت بار مسافرانی که می خواهند به خارج از کشور بروند و وسایل و اسباب و اثاثیه خود را از کشور خارج کنند، از این خدمات استفاده می کنند. اما خدمات کارگو جهت ارسال بارهای تجاری که با هواپیماهای مخصوص به خارج از کشور فرستاده می شوند، گفته می شود و معمولا تجار و بازرگانان بین المللی از آن استفاده می کنند یا از این مورد برای ارسال بارهای فوری نظیر دارو استفاده می شود.
در زمینه کارگو هوایی در کشور ما شرکت های بسیاری مشغول به کار هستند که در زمینه حمل و نقل اجناس و کالاها از ایران به کشورهای مختلفی از جمله ترکیه، چین و هند و یا بالعکس فعالیت می کنند و شرکت های هواپیمایی (مانند ایران ایر و ماهان) نیز دارای خدمات کارگو هستند. چراکه بعضی از شرکت های خدمات کارگو، محدودیت هایی در حمل بارهای کارگو دارند و برخی از اقلام و کالاها را به مقصد مورد نظر شما نمی توانند حمل کنند. چون بر خلاف سیاست های کاری و قوانین درون سازمانی شان است. مثلا حمل مایعات، برخی داروها و یا حیوانات زنده.
معمولا خدمات کارگو در چند مرحله انجام می شود: بسته بندی کالا، درج مشخصات کالاهای مورد نظر خود (مانند وزن و ابعاد)، پرداخت هزینه های کارگو، انجام مراحل اداری لازم و دریافت فاکتور، تحویل اجناس و کالاها و در نهایت رسیدن پروازهای کارگو به مقصد پیگیری بار.
اما در تعریف می توان گفت که به مجموعه اقداماتی که جهت حمل بار هوایی انجام میشود کارگو هوایی می گویند. این نوع حمل در قالب کارگو بار تجاری و کارگو بار مسافر می باشد. این اقدامات می تواند برای بارهای ورودی به کشور و بارهای خروجی از کشور باشد که برای بارهای خروجی از کشور این اقدامات توسط کارگو فرودگاه امام خمینی یا پایانه هوشمند صادرات انجام می شود. عوامل موثر بر هزینه کارگو هوایی شامل: ترم حمل ( قرارداد حمل)، اینکه آیا کارگو بار مسافری است یا کارگو بار تجاری؟، مبدا و مقصد محموله کجاست؟، ماهیت کالا ( آیا بار کالای عمومی است یا کالای خطرناک)، وزن و ابعاد محموله هستند.
ترمینال کارگو فرودگاه امام خمینی
در روزهای گذشته محمد مهدی کربلایی رئیس هیات مدیره و مدیرعامل شرکت شهرفرودگاهی امام خمینی(ره) در جریان دیدارهای نوروزی خود به همراه جمعی از معاونان و مدیران با حضوردر پایانه هوشمند بار هواپیمایی جمهوری اسلامی (هما) از بخش های مختلف این پایانه بازدید و با مدیران مربوطه به گفت و گو پرداخت.
براساس این گزارش علی مهدوی رئیس هیات مدیره شرکت گروه هما با استقبال از رئیس هیات مدیره و مدیرعامل شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) و هیات همراه از فعالیت و خدمات خود گزارشی ارائه و راهکارهای توسعه حمل ونقل بار هوایی (کارگو) در جهت جذب درآمد مناسب و توسعه صادرات غیرنفتی در راستای جهش تولید را مورد بررسی و تبادل نظر قرار داد.
در جریان این بازدید، کربلایی با بیان اینکه با توسعه منطقه آزاد تجاری – صنعتی قدمهای موثری را جهت تحقق طرح جامع شهر فرودگاهی برمی داریم افزود: یکی از راههای رسیدن به هاب اول بار هوایی منطقه راه اندازی سیستم هوشمند تحویل بار و توسعه کارگو از طریق جذب پروازهای باری ترانزیت است که این مهم جزو اهداف شرکت شهر فرودگاهی به شمار می رود، برای پیشبرد این هدف همت همه دستگاهها بخصوص بخش خصوصی را میطلبد.
مراحل ارسال کالا
حمل بار هوایی از تهران از طریق ترمینال کارگو فوردگاه امام خمینی یا همان پایانه هوشمند صادرات انجام می پذیرد. فرایند صادرات محموله و کالاها به دیگر کشورهای که ممکن است به طرق حمل هوایی، زمینی، دریایی و یا ریلی انجام شود در ابتدا مجوزات لازم برای صادرات هوایی از گمرکات اجرایی و در پاره ای از موارد از سازمان های همجوار گمرک اخذ شود.
ابتدا لازم است تا اسناد حمل محموله توسط فرستنده یا نماینده قانونی وی تهیه و به همراه اظهار نامه در اختیار گمرک قرار گیرد، این اسناد شامل سیاهه خرید (Invoice) لیست عدل بندی (Packing List) و مجوزاتی است که ممکن است اخذ آنها طبق قانون از سازمانهای همجوار کمرگ برای ارسال آن محموله مورد نیاز باشد.
لازم به ذکر است که اظهارنامه گمرکی، اظهارات فرستنده و یا نماینده قانونی وی بوده که مشخصات مندرج باید کاملا با کالایی که به گمرک تسلیم کرده ایم مطابقت داشته باشد، بدیهی است که اگر اظهار خلاف واقع به هر نوعی که مشخص شود برای فرستندگان کالا تبعات قانونی خواهد داشت.
اما برای انجام تشریفات گمرکی صادرات هوایی می توان کالاها در دو گروه طبقه بندی کرد، گروه اول کالاهای تجاری هستند که معمولا کالاهایی با ارزش اقتصادی بالا بوده و در اغلب موارد به قصد فروش و انتفاع صادر می گردند، اما گروه دوم کالاهایی هستند که فاقد ارزش تجاری هستند، که از آن جمله میتوان به بار غیر همراه مسافر (فریت) و نمونه های تجاری که غالبا نه به قصد فروش بلکه به خاطر بازاریابی به کشور دیگری صادر می شوند. این تقسیم بندی از آن جهت اهمیت پیدا میکند که بدانیم برای انجام تشریفات گمرکی صادرات هوایی هر کدام از این گروه ها مسیر متفاوتی را در کمرگ طی خواهیم کرد.
مراحل انجام تشریفات گمرکی صادرات هوایی در فرودگاه امام خمینی به این ترتیب است که ابتدا تشریفات گمرکی صادرات هوایی کالاهای تجاری انجام می شود که شامل پیک آپ بار از درب کارخانه / شرکت / کارگاه و ارسال به پایانه هوشمند صادرات مستقر در گمرک فرودگاه امام خمینی (ره)؛ ورود کالا به پایانه هوشمند بار فرودگاه امام خمینی و توزین خودرو به همراه محموله؛ اخذ دستور تخلیه بار؛ تخلیه محموله؛ توزین مجدد خودرو پس از تخلیه محموله و اخذ قبض توزین از واحد باسکول؛ تکمیل مدارک و پیش نویس اظهارنامه گمرکی و همچنین چاپ اظهارنامه؛ تعیین مسیر گمرکی (سبز، زرد و قرمز)؛ مسیر سبز مراجعه به رئیس سرویس صدور مجوز صادرات؛ مسیر قرمز و زرد مراجعه به کارشناس جهت ارزیابی و مظابقت مشخصات کالا با اظهارات فرستنده و سپس مراجعه به رئیس سرویس جهت صدور مجوز صادرات؛ مراجعه به آژانسهای حمل و نقل هوایی جهت صدور بارنامه و اخذ برچسب مخصوص حمل کالا (تگ)؛ مراجعه به درب خروج جهت اخذ مجوز؛ مراجعه به واحد حراست جهت X Ray محموله؛ لیبلینگ محموله است.