گروه سیاسی رییسجمهوری، شامگاه یکشنبه (۱۴ آذر) در سومین گفتوگوی زنده تلویزیونی با مردم ضمن اینکه از امید به آینده و برنامههای خود در حوزه اقتصاد، سیاست و طرحهای زیرساختی گفت، تأکید کرد در این چند سال به امید مردم خدشه وارد شد و دولت نسبت به برگرداندن این امید نیز مصمم است. یکی از […]
گروه سیاسی
رییسجمهوری، شامگاه یکشنبه (۱۴ آذر) در سومین گفتوگوی زنده تلویزیونی با مردم ضمن اینکه از امید به آینده و برنامههای خود در حوزه اقتصاد، سیاست و طرحهای زیرساختی گفت، تأکید کرد در این چند سال به امید مردم خدشه وارد شد و دولت نسبت به برگرداندن این امید نیز مصمم است.
یکی از مبانی مدیریت، شناخت دقیق مشکلات و ارزیابی واقعگرایانه راهکارها و در نهایت اقدام برابر ظرفیتهای موجود است و معنای این جمله این است که اگر مدیری، در ارزیابیها دچار خطا شود یا از نگرش واقعگرایانه فاصله بگیرد، موفقیت لازم را نخواهد داشت.
طی چند روز گذشته نرخ دلار حرکت افزایشی داشت و شاخصکل بورس نیز مانند هفتههای اخیر بود و برای خروج از این وضعیت لازم است هوشمندانه گام برداشت و با نگاه به همه حوزههای حاکمیتی بهویژه حوزه سیاست خارجی و روابط بینالملل تصمیم گرفت اما در این میان برخی فعالان نزدیک به اردوگاه انتخاباتی آیتالله رییسی بعضاً نظراتی را طرح میکنند که مناسبتی با واقعیات موجود ندارد و اتخاذ هر تصمیمی بر این مبنا، میتواند شرایط را پیچیدهتر کند و بر حسّاسیت اوضاع بیفزاید.
یکی از مصادیق چنین مشورتهایی خبر و تحلیل روز گذشته یک روزنامه اصولگرا و هوادار دولت بود که نوشت:
«در حالی که ارزیابی محافل اقتصادی غرب، بر خروج اقتصاد ایران از رکود و فشلی دلالت دارد، چرا مثلا قیمت ارز ناگهان افزایشی میشود و برخی رسانههای زرد توجیه میکنند که علت آن، مقاومت ایران در مذاکرات و پیشبینی منفی از آینده اقتصادی است؟
آیا صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی از قاطعیت ایران در مذاکرات و خباثت غرب خبر نداشته و آن ارزیابیهای مثبت را انجام دادهاند؟ یا با آگاهی از این واقعیت که ایران، اتکا به برجام و مذاکرات را در برنامهریزی خود کنار گذاشته، اعلام کردهاند اقتصاد ایران پویاتر و با ثباتتر میشود؟ اگر گزاره دوم درست است -که همین هم هست- پس برخی نوسانات در بازار ارز و برخی بازارهای مشابه کجا مهندسی و دستکاری میشود؟»
این روزنامه که هرگز در نقل سایر اخبار و تحلیلهای خود به محافل غربی استناد نمیکند و همواره نیز رقبای سیاسی خود را به سُخره میگیرد که از رسانههای بیگانه خط میگیرند، برای ادعای ثبات اقتصادی و رفع رکود در ایران، از محافل غربی شاهد مثال میآورد در حالیکه نه رییسجمهوری و نه تیم اقتصادی دولت سیزدهم و نه حتی قاطبه مردم، چنین تحلیلی را قبول ندارند و چه بسا برابر تجربه روزانه خود، برعکس بیندیشند.
اگر از هر مطلّعی در حوزه تولید و صنعت، از رکود بپرسیم دورنمای روشنی برای خروج از آن در شرایط فعلی نمیبیند و تورّم نیز روند فزاینده خود را دارد، اینکه در چنین شرایطی کدام محفل از محافل غربی پیشبینی کردند اقتصاد ایران از رکود خارج شده یا میشود و تا چه اندازه این تحلیل با معادلات منطقی اقتصاد، همخوانی دارد را تنها همین رسانه اصولگرا باید پاسخ دهد اما خطر اصلی در نتیجهگیری این رسانه نهفته است.
این رسانه در گزارش خود میپرسد وقتی محافل غربی و بانک جهانی همه بر این باور هستند که اقتصاد کشور از رکود خارج شده است چرا نرخ ارز همچنان افزایشی است پس حتماً دستهایی در کار است.
وقتی نگاه واقعگرایانه به موضوعات علمی مانند اقتصاد نداشته باشیم و همواره دستهایی را دخیل بدانیم که ماهیت آن برای افکار عمومی روشن نیست، در حقیقت داریم به خود یا دولت متبوع خود حق میدهیم که گامی برندارد و کاری نکند و از ریشهیابی عالمانه موضوع غافل شود و این همان پوست موز در زیر پای دولت رییسی و پوست پیاز در چشم مردم بهویژه اقشار آسیبپذیر است.
از دولت سیزدهم و از شخص آیتالله رییسی توقع داریم همانگونه که تا امروز از لاک درک منطقی و واقعی به مشکلات بیرون نیامدند و تلاش کردند با مردم صادق باشند، از امروز نیز بر همان نظم و نسق بروند و دلایل علمی و متغیرهای پنهان بر افزایش نرخ ارز را کارشناسانه بررسی کنند و در دام این تحلیلهای داییجانناپلئونی و جهتدار نیفتند.
افزایش نرم نرخ ارز واکنش منطقی به اتفاقات «وین» بود و اگر به آن توجه نشود، شاهد افرایشی تند خواهیم بود و دولت به عنوان مسئول و متصدی مذاکرات نمیتواند و نباید نسبت به این موضوع، بیخیال باشد.
باور ما این است که اجرای موفق همه برنامههای دولت سیزدهم تا حد زیادی به موفقیت در مذاکرات وین دارد و اگر در این زمینه به بنبست برسد، گره اقتصاد کور خواهد شد و فشار بر معیشت مردم افزایش مییابد و دولت باید صادقانه با مردم این موضوعات را در میان بگذارد و از نظر کارشناسان داخلی استفاده کند نه مانند این روزنامه اصولگرا به نظر محافل غربی توجهی نداشته باشد.