تخریب میراث جهانی الوند به بهانه امدادرسانی درکوهستان
تخریب میراث جهانی الوند به بهانه امدادرسانی درکوهستان

    همدان – خبرنگار روزنامه جمله/ همگان همدان را به تاریخ وتمدنش می شناسند، تاریخ وتمدنی که به علت شرایط مناسب اقلیمی از حداقل ۳۰۰۰سال قبل زمینه ایجاد مدنیت و اولین حکومت مدون را در ایران توسط مادها فراهم کرد. اگر اکنون بخش عمده ای از درآمد ساکنان همدان ازکشاورزی در باغات و مزارع […]

 

 

همدان – خبرنگار روزنامه جمله/

همگان همدان را به تاریخ وتمدنش می شناسند، تاریخ وتمدنی که به علت شرایط مناسب اقلیمی از حداقل ۳۰۰۰سال قبل زمینه ایجاد مدنیت و اولین حکومت مدون را در ایران توسط مادها فراهم کرد.
اگر اکنون بخش عمده ای از درآمد ساکنان همدان ازکشاورزی در باغات و مزارع احصا می‌شود به خوان نعمت رشته کوه الوند است، که علاوه بر ایجاد شرایط اقلیمی مناسب زیستی باعث ایجاد دره شگرف و فرح بخشی شد که هر بیننده‌ای را مدحوش خود می‌کند.
همدانی‌ها از گذشته سرآمد کوهنوردی ایران بوده‌اند و حتی از اولین نفراتی که به اورست از ایران صعود کردند کوهنورد شاخصی چون عباس چشمه قصابانی حضور داشته است که این خود نشان از پتانسیل‌هایی است که رویش و زمینه آن از الوند منشا می گیرد
اما همین شرایط خوش آب هوا باعث هجوم به توسعه ویلاها در باغات الوند، جاده کشی برای مصارف تفریحی، معادن و حتی باغات شده است، اینک از هر کوهنوردی در همدان از حال روز کوه باستانی الوند که روزگاری برای اهالی آن مقدس به شمار می‌آمد تا جایی که هر ساله تا دهه ۳۰ شمسی در نزدیکی قله و چشمه‌های بهشتیش اقدام به قربانی کشتن می کردند ومعتقد بودند الوند آرامگاه فرزند یکی از پیامبران الهی است ، آنان از خراشیده شدن دل این کوه توسط بولدوزرها برای توسعه در جای جای دره‌های گنجنامه، میشان، تاریک دره، چهار قاله، دره مرادبیگ، وهنان، حیدره قاضی خان سخن می‌گویند.
در تازه‌ترین اقدام و در ایام محدودیت‌های اجتماعی به دلیل کرونا، توسط دهکده گنجنامه و به بهانه تعریض جاده امدادی برای پایگاه هلال احمر در دشت میشان که در زیر قله الوند قرار دارد تخریب واقدامات غیر قانونی صورت گرفته است.
از جمله این اقدامات می‌توان به تعریض جاده زیگ زاگ از ۳ متر به عرض های ۱۲ تا ۸ متر از دره گنجنامه تا دشت میشان اشاره کرد، همچنین کاشت درخت در حاشیه این جاده به تعداد ۱۰۰۰ اصله خود سوالاتی را برای این اقدام مشکوک در ذهن فعالان محیط زیست ایجاد کرده است که اگر این جاده فقط مختص امداد است چرا چنین عرضی آن هم در کوهستانی که شاهد فرسایش شدید خاک دارد؟ و چگونه م‌یتوان بدون هماهنگی با اداره راه شهرسازی و منابع طبیعی درخت کاری در عرصه جاده‌ای کوهستانی که تعلقی به دهکده گنجنامه بخشی از آن ندارد با زیست بوم خاص و گونه‌هایش انجام داد؟.
این سوالات گرچه در چند روز اخیر با واکنش امام جمعه همدان، دادستان، نماینده مردم همدان در مجلس و یکی از اعضا شورای شهرهمدان مواجه شده اما دستگاه‌های مسئول با اظهار نظرهایی توجیه گونه سعی درگذر از آن دارند اما با درخواست فعالان اصحاب رسانه، فعالان محیط زیست و کوهنوردان همدان از دیوان محاسبات استان برای بررسی این موضوع این ماجرا در روزهای آتی زوایایی جدیدی خواهد یافت. گستردگی کوهستان الوند و ذی نفع بودن بخشی‌های مختلف در منابع آن حفاظت وحراست از این میراث جهانی را که زمینه پایه گذاری حکومت مادها در کنارش شده را بیش از پیش پیچیده و سخت تر کرده است.
بدیهی است با وجود دستگاه‌های نظارتی این خود ساکنان همدان هستند که با نشان دادن حساسیت به موضوع تخریب الوند به ادامه حیات خود و فرزندانشان در این پهنه زیبای ایران در غرب کشور کمک خواهند کردند و آنان باید حافظان واقعی الوند باشند.