جمله / گروه اقتصاد- مَثلی قدیمی است که میگوید: «با یک گل بهار نمی شود». این ضرب المثل البته در برخی از موارد صادق نیست، ازجمله در مورد مدیرعامل شرکت صنایع چوب و کاغذ مازندران. «مهندس امید نیک نژاد» در زمره موفق ترین مدیران ملی ایران است که توانست در مدت زمانی کوتاه کارخانه ای […]
جمله / گروه اقتصاد- مَثلی قدیمی است که میگوید: «با یک گل بهار نمی شود». این ضرب المثل البته در برخی از موارد صادق نیست، ازجمله در مورد مدیرعامل شرکت صنایع چوب و کاغذ مازندران. «مهندس امید نیک نژاد» در زمره موفق ترین مدیران ملی ایران است که توانست در مدت زمانی کوتاه کارخانه ای قدیمی، اما زخم خورده و تکیده را بدل به مرکزی صنعتی و فرهنگی کند که امروز به عنوان مهمترن تامین کننده کاغذ کشور، بار بخش بزرگی از زیان تحریم های ظالمانه ایران را به دوش بگیرد و به مصداق سخن رهبری راهبرد « خنثی سازی تحریم ها» را پیاده کند.
نیک نژاد که پس از چندین دوره مدیریت ناموفق در شرکت صنایع چوب و کاغذ مازندران، به عنوان مدیرعامل این کارخانه حیاتی منصوب شد در اولین قدم طرز تفکری قدیمی و ناکام را در این کارخانه از میان برداشت و تفکری ترکیبی با استفاده از ظرفیت نیروی انسانی ، افزایش بهره وری، توسعه دانش بنیان و چانه زنی سیاسی و اقتصادی را جایگزین آن کرد.
او که در کارنامه اش عضویت در هیئت مدیره و معاونت منابع انسانی و پشتیبانی شرکت پخش رازی، فرمانداری شهرستانهای فریدونکنار و جویبار و قائم مقامی صدا و سیمای استان البرز، ثبت کرده است از تجارب گوناگون خود برای توسعه و جهش چوب و کاغذ مازندران بهره برد.
حضور وی در رازی فرصتی برای نیک نژاد بود که شیوه و طبقه بندی سازمانی را بیازماید و ترکیب مورد نظر خود را در چیدمان یک «واحد صنعتی» مادر بیاید. تجربه اش در فرمانداری؛ قدرت مدیریت اجتماعی و سیاسی او و رابطه اش با نیروی انسانی را شکل داده و به وی آموخته است که بدون چانه زنی سیاسی و استفاده از تمامی ظرفیت ها، بدون نگاه جانبدارانه می تواند ظرفیت های بالقوه را فعال کند.
از سوی دیگر در مدت زمان یکساله ای که از مدیرعاملی وی می گذرد شیوه های ارتباط جمعی و اطلاع رسانی این کارخانه به شکل چشمگیری ارتقا یافته است. چوب و کاغذ مازندران تنها نهادی تولیدی نیست، بلکه یکی از هویت های صنعتی مرکز استان مازندران و شمال کشور است و اگر قرار است جایگاه ملی خود را تثبیت کند، نیازمند ارتباط جدی با رسانه ها و بهره مندی از روش های نوین تبلیغاتی و بازاریابی است. این تجربه نیز اندوخته حضور مهندس نیک نژاد در صداوسیما است.
شرکت صنایع چوب و کاغذ مازندران به عنوان بزرگترین تولید کننده انواع کاغذ در ایران تلاش می کند با حفظ و ارتقا سیستم مدیریت یکپارچه با هدف حفظ ثبات کیفی و افزایش کمی محصولات تولیدی در جهت افزایش بهرهوری، توسعه پایدار و بهبود مستمر گام بردارد. تاکید نیک نژاد بر تولید سبز و پایدار و همزیستی مسالمت آمیز با طبیعت شکننده مازندران ازجمله موفقیت های کم سابقه در دوران کار این شرکت است. صنایع چوب و کاغذ مازندران موفق شد در یک سال گذشته نقشی پر رنگ در ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی در منطقه و کشور داشته باشد. در شرایط فعلی اقتصاد کشور که بیکاری به مثابه یکی از مهمترین چالش های سیاسی و اقتصادی ایران ایفای نقش می کند، استفاده از مدیرانی که بهره مندی از نیروی انسانی متخصص و ایجاد اشتغال پایدار را در راس برنامه های خود قرار می دهند، بسیار واجب است. نیک نژاد به واسطه جوانی و تخصص اش موفق شد بعد از سالها گوشه گیری این شرکت را به صدر تحولات تولیدی کشور برساند. تقدیر وزرای مختلف ارشاد، صمت و اقتصاد از موفقیت های نیک نژاد نشان دهنده این امر است که در بحران جدی کاغذ که در سایه تحریم ها در چند سال گذشته کشور را تهدید کرده است، حضور و نقش آفرینی چوب و کاغذ مازندران تا چه اندازه راهگشا و موثر بوده است.
نخستین بار در آذرماه سال گذشته بود که اسماعیلی وزیر ارشاد در سفری یک روزه به مازندران با حضور در کارخانه صنایع چوب و کاغذ مازندران در ساری از مراحل تولید کاغذ در این کارخانه بازدید کرد و در جریان روند عملیاتی آن قرار گرفت.
دکتر اسماعیلی ضمن تقدیر از تلاش صنایع چوب وکاغذ مازندران و مدیرعامل آن در تامین بخشی از نیاز کاغذ کشور، گفت: هدف دولت حمایت از تولید داخلی است و از صنایع چوب و کاغذ مازندران نیز در این راستا حمایت خواهیم کرد.
تنها یکسال زمان نیاز بود تا این کارخانه از تامین کننده بخشی از نیاز کشور به تامین کننده اصلی کاغذ در ایران بدل شود. اتفاقی که شاید اسماعیلی هم وقتی برای تحققش ابراز امیدواری می کرد، به وقوعش چندان باور نداشت.
اما این حضور نیک نژاد بود که توقعات پیشین را باطل کرد و نشان داد می توان با تلاش همه جانبه، جلب توجه و حمایت نیروی انسانی در اوج تحریم ها، نیاز کشور در یکی از مهمترین حوزه های اداری، آموزشی و رسانه ای را تا حد زیادی مرتفع سازد.
اما تلاش ها و موفقیت های چوب و کاغذ مازندران تنها ۲ ماه بعد از آغاز مدیریت نیک نژاد، توجه پایتخت نشینان و متولیان صنعت چاپ و نشر را جلب کرد. چندانکه در اواسط بهمن ماه سال گذشته یاسر احمدوند، معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این مطلب که عزم جدی برای حل مساله کاغذ در مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بهویژه وزیر و معاونت امور فرهنگی وجود دارد، بیان کرد: همه ظرفیتهای داخلی تامین کاغذ را در نظر داریم که در نشستهای مختلف ازجمله با مدیران جدید کارخانه صنایع چوب و کاغذ مازندران در حال پیگیری است.
معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این مطلب که امیدواریم از ابتدای سال آینده (۱۴۰۱) بتوانیم اندک اندک کاغذ مورد نیاز را تحویل بگیریم، با اشاره به گفته مسئولان صنایع چوب و کاغذ مازندران گفت: اگر این وعده محقق شود، شاهد اتفاق بزرگی در صنعت نشر خواهیم بود. آن اتفاق بزرگ حالا افتاده و کارخانه صنایع چوب و کاغذ مازندران موفق شده پاسخی موثر و کارگشا به معضل کمبود کاغذ در ایران بدهد. موفقیتی که توجه بیشتری نسبت به نیک نژاد جلب کرد و حالا اون نشان داده است که نتیجه اعتماد به مدیران جوان چیست و چگونه می توان یک صنعت دیرپا را ققنوس وار از خاکسترش برخیزاند. نیک نژاد در بازدید وزیر فرهنگ از کارخانه چوب و کاغذ مازندارن وعده داده بود که اگر دولت از ما حمایت کند متعهد میشویم تا در سال آینده ۴۰ هزار تن کاغذ برای چاپ کتابهای درسی را تأمین کنیم.
وعده ای که نشان از اعتماد به نفس وی و اطمینانش از ظرفیت بالای این کارخانه بود. این اعتماد به نفس و اضافه کردن آن به تلاش و تخصص، همان نسخه راهگشای مدیریت در کشور است که نیک نژاد می تواند بعنوان یکی از بهترین مثال های آن باشد.
وزارت ارشاد اما، تنها وزارت خانه ای نبود که از عملکرد موفق نیک نژاد تقدیر کرد. در تابستان سال جاری نیز دکتر خاندوزی وزیر اقتصاد و یکی از بهترین وزرای دولت سیزدهم در سفر به مازندران از این کارخانه بازدید کرد.
وزیر امور اقتصاد و دارایی در این بازدید علاوه بر حضور در خط تولید، در جلسهای با حضور مدیران شرکت و مسئولان استان نیز حضور یافت.
نقش مهم شرکت چوب و کاغذ مازندران در تأمین کاغذ مصرف داخلی و همچنین تمرکز بر توان این مجموعه برای تحقق خودکفایی در تولید کاغذ، بهترین دلیل برای نیک نژاد بود که بعنوان مدیرعامل این مجموعه گشایشهای مالی پیرامون فعالیتهای این مجموعه بزرگ اقتصادی را به عنوان یکی از مطالبات کارخانه مطرح کند.
این درخواست نیک نژاد با موافقت و کمک وزارت اقتصاد همراه شد و منجر به تولید هر ماه یکهزار تن کاغذ از شرکت چوپ و کاغذ مازندران برای تنظیم بازار با قیمت پایینتر گردید.
تحقق وعده ای که نیک نژاد سال گذشته آن را مطرح کرده بود بدون توانایی و تخصص وی ممکن نبود، چراکه پیشتر نیز بارها مدیریت و کارخانه چوب و کاغذ مازندران مورد حایت دولت های مختلف قرار گرفته بودند اما موفق نشد از تمامی ظرفیت های خود بهره برداری نمایند و نقشی این چنین پررنگ در صنعت چاپ و نشر کشور داشته باشند.
شرکت چوب و کاغذ مازندران که از زمان اجرای طرح تنفس جنگل ، شرکت صنایع چوب وکاغذ مازندران با مشکلات عدیده ای روبرو بوده؛ اینک متوقع است که با جهش های صورت گرفته شاهد حمایت های همه جانبه دولتی باشد.
مدیر عامل صنایع چوب وکاغذ بارها از اجرای تعهد خود به دولت سیزدهم در خصوص تولید کاغذ کتب درسی خبر داده و تلاش می کند که در سالجاری با شکستن رکورد جدیدی در حوزه تولید انواع کاغذ، نیاز کشور را در حوزه استفاده از کاغذ ایرانی در چاپ کتب درسی و همچنین حوزه های ديگر چاپ و نشر بی نیاز نماید.
روند تولید این مجموعه در سه ماهه اول سالجاری بیانگر رشد ۱۴۰ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته است ، همچنین متوسط تولید ماهانه در ۳ ماه ابتدایی سال از متوسط ۶ سال گذشته بیشتر شده است . این اتفاقی کم سابقه در حوزه تولید کشور و بی سابقه در شرکت چوب و کاغذ مازندران است.
تدوام حمایتهای دولتی و رفع مشکلاتی از قبیل کمبود برق برای تولید کالایی با ارزش همچون کاغذ و کاهش و حذف تعرفه های گمرکی برای مواد اولیه و حمایت هاي مالیاتی از جمله مواردی است که می تواند به رونق بیشتر این مجموعه کمک کند. با این کارنامه نه تنها ادامه حمایت دولت از نیک نژاد ضروری است، بلکه باید این روش مدیریتی به عوان الگویی در گزینش مدیران به کار گرفت شود. مدیرانی که انگیزه، تخصص،توانایی و باور داشته باشند.